Story of the day: Ο άνδρας με το ''χρυσό χέρι'' - Έχει σώσει 2 εκατομμύρια παιδιά

Με μια πρώτη ματιά, ο Τζέιμς Χάρισον είναι ένας άνδρας σαν όλους τους άλλους. 

Λατρεύει την κόρη του και τα εγγόνια του, συλλέγει γραμματόσημα και του αρέσει να κάνει περιπάτους στην παραλία . Υπάρχει όμως κάτι που τον κάνει ξεχωριστό και αυτό είναι το αίμα που κυλά στις φλέβες του.

Αποκαλούν τον Αυστραλό «Ο Άνδρας με το Χρυσό Χέρι», καθώς σχεδόν κάθε εβδομάδα εδώ και 60 χρόνια δίνει εθελοντικά αίμα. Ο λόγος που το κάνει είναι επειδή ως έφηβος υποβλήθηκε σε μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση.

«Το 1951, έκανα μια επέμβαση στο θώρακα και οι γιατροί αφαίρεσαν τον ένα μου πνεύμονα –τότε ήμουν 14 ετών», δηλώνει ο Χάρισον, 78 ετών σήμερα.

«Ο πατέρας μου εξήγησε τι είχε συμβεί. Χρειάστηκαν 13 λίτρα αίμα για την επέμβαση και η ζωή μου σώθηκε χάρη σε αγνώστους. Ήταν και ο ίδιος αιμοδότης κι έτσι του είπα πως όταν μεγαλώσω θα γίνω και εγώ.»

Όταν ο Χάρισον ξεκίνησε να δίνει αίμα, οι γιατροί τον κάλεσαν και του είπαν ότι το αίμα του αποτελεί τη λύση σε ένα θανατηφόρο πρόβλημα.
Μέχρι τη δεκαετία του ’70 περίπου, χιλιάδες παιδιά έχαναν τη ζωή τους κάθε χρόνο χωρίς οι γιατροί να γνωρίζουν το γιατί. Από τα παιδιά που κατάφερναν να επιβιώσουν, αρκετά είχαν υποστεί εγκεφαλικές βλάβες. Αυξημένοι ήταν και οι δείκτες αποβολών την εποχή εκείνη.

Αποδείχθηκε τελικά ότι οι δραματικές αυτές επιπλοκές ήταν αποτέλεσμα της αλλοανοσοποίησης Rhesus (rhesus disease), στην οποία το αίμα της εγκύου επιτίθεται στα κύτταρα του αίματος του εμβρύου. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικές βλάβες ή ακόμη και στο θάνατο του μωρού.

Η αλλοανοσοποίηση Rhesus παρατηρείται όταν το αίμα της μητέρας είναι Rhesus αρνητικό (RhD negative) ενώ το αίμα του εμβρύου είναι Rhesus θετικό (RhD positive), επειδή κληρονομήθηκε από τον πατέρα. Εάν η μητέρα παρουσιάζει ευαισθησία στο Rhesus θετικό αίμα, συνήθως λόγω προηγούμενης εγκυμοσύνης όπου το έμβρυο έχει αίμα Rhesus θετικό, είναι πιθανό ο οργανισμός της να παράγει αντισώματα που καταστρέφουν τα «ξένα» κύτταρα αίματος του μωρού της.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο Χάρισον έχει στο αίμα του ένα ξεχωριστό αντίσωμα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ώστε να παρασκευαστεί ένα εμβόλιο που ονομάστηκε Anti-D. Το εμβόλιο αυτό εμποδίζει τον οργανισμό της μητέρας να παράγει αντισώματα που θα επιτίθενται στο έμβρυο.

Η Αυστραλία ήταν μία από τις πρώτες χώρες στις οποίες εντοπίστηκε αιμοδότης που διαθέτει το συγκεκριμένο αντίσωμα, κάτι που θεωρήθηκε επαναστατικό την εποχή εκείνη.
Ο Χάρισον και το εμβόλιο Anti-D έχουν βοηθήσει να σωθούν πάνω από 2.000.000 παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία του Αυστραλιανού Ερυθρού Σταυρού. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του CNN, όλες οι παρτίδες Anti-D που έχουν παρασκευαστεί όλα αυτά τα χρόνια στην Αυστραλία προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από το αίμα του Χάρισον.

Οι γιατροί δεν είναι βέβαιοι γιατί διαθέτει το αντίσωμα ο Χάρισον, πιστεύουν όμως ότι προέκυψε από τη μετάγγιση αίματος που έγινε για την επέμβαση που έκανε στα 14 του. Υπολογίζεται ότι περίπου 50 ακόμη άνθρωποι στην Αυστραλία διαθέτουν το σωτήριο αντίσωμα στο αίμα τους.

Πηγή: Dailymail.co.uk

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ