Το ΔΝΤ αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις: "Έχουμε μείζονες διαφορές με την Ελλάδα"

«Σοβαρές διαφορές» υπάρχουν με την Ελλάδα σε τομείς-κλειδιά, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις στους δημοσιογράφους.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανακοίνωσε την αποχώρηση των στελεχών του ΔΝΤ από το Brussels Group - Οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι λίγο μικρότερες από τις συντάξεις στην Γερμανία, είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ασκώντας κριτική στο συνταξιοδοτικό σύστημα

«Σοβαρές διαφορές» υπάρχουν με την Ελλάδα σε τομείς-κλειδιά, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις στους δημοσιογράφους ανακοινώνοντας ότι το κλιμάκιο των στελεχών του ΔΝΤ έχουν αποχωρήσει από το Brussels Group, καθώς δεν υπάρχει πρόοδος στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας τέτοιου είδους, ώστε να διασφαλιστεί πως η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει.

 

Με δεδομένο το παραπάνω «χάσμα» το ΔΝΤ αποφάσισε την αποχώρηση της δικής του ομάδας τεχνοκρατών από το Brussels Group, σε μία προσπάθεια να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στην ελληνική πλευρά προκειμένου να αποδεχθεί μεταρρυθμίσεις σε «δύσκολα» θέματα όπως ΦΠΑ, συνταξιοδοτικό και δημοσιονομικούς στόχους.

Προκειμένου να «διασκεδάσει» ελαφρώς τις εντυπώσεις ο κ. Ράις έσπευσε να προσθέσει ότι το ΔΝΤ «βρίσκεται πάντα στο τραπέζι». Αξίζει να σημειωθεί πως η αποχώρηση του κλιμακίου του ΔΝΤ, από την πόλη όπου διεξάγονται οι συνομιλίες, συμβαίνει μόνο όταν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες ή όταν αυτές αποβαίνουν άκαρπες.

«Δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην άμβλυνση των διαφορών αυτών και επομένως είμαστε ακόμη μακριά από μία συμφωνία» είπε ο ίδιος, κάνοντας σαφές πως υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποχώρησε από τις Βρυξέλλες και επέστρεψε στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι το Ταμείο παραμένει «πλήρως δεσμευμένο» στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κ. Ράις, σε ασυνήθιστα σκληρό ύφος, έκανε λόγο για μείζονες (major) διαφορές ανάμεσα στις απόψεις των δανειστών και στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. 

Ράις: Οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι λίγο μικρότερες από τις συντάξεις στην Γερμανία και δίνονται νωρίτερα

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, φέρεται να προέβη σε σχόλια ακόμα και για το ύψος των συνταξεων στην Ελλάδα, συγκριτικά με τις συντάξεις που απονέμονται στους Γερμανούς πολίτες. Όπως ανέφερε ο κ. Ράις η κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων αγγίζει ετησίως το 10% του ελληνικού ΑΕΠ, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2,5%. Τόνισε πως οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι λίγο μικρότερες από τις συντάξεις στη Γερμανία και δίνονται νωρίτερα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στο οικονομικό μέγεθος των δυο χωρών.

Η θέση του ΔΝΤ για μεταρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι σταθερή, καθώς πιστεύει ότι χωρίς αυτές οι Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος.

Αποσαφήνισε ωστόσο πως το ΔΝΤ ουδέποτε ζήτησε να πληγούν οι πιο αδύναμοι και φτωχοί συνταξιούχοι, κάνοντας μάλιστα λόγο για δημιουργία «εντυπώσεων» σε βάρος του Ταμείου.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», ξεκαθάρισε ο κ. Ράις, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ μας για τα περισσότερα βασικά θέματα. Δεν έχουν γίνει προσπάθειες να γεφυρωθούν αυτές οι διαφορές, τουλάχιστον πρόσφατα», τόνισε ο κ. Ράις, υποστηρίζοντας, επίσης, ότι θα πρέπει να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ενώ χαρακτήρισε ως εξαιρετικά πολύπλοκο το ζήτημα του ΦΠΑ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ