Ο Άκης Πετρετζίκης δημιουργεί: Κουκλίστικα cupcakes με ζαχαρωτά λουλούδια

Μία συνταγή όλο γλύκα και χρώμα...

ΥΛΙΚΑ

Για τα cupcakes

210 γρ.αλεύρι μαλακό
125 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
350 γρ. ζάχαρη
2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
240 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε κύβους τoυ 1 εκ.
4 αυγά
240 γρ. γάλα 3,5% λιπαρά
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τα λουλούδια της επικάλυψης

ζάχαρη κρυσταλλική
1 ασπράδι
1 κ.σ. νερό
λουλούδια που τρώγονται όπως πριμούλες, πανσέδες, βιολέτες
πινέλο

Για την επικάλυψη

άχνη ζάχαρη
χυμό λεμονιού
χρώμα ζαχαροπλαστικής προαιρετικά 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τα cupcakes

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να αφρατέψουν και να έχουν μια κρεμώδη υφή.
Προσθέτουμε τα αυγά , ένα ένα τη φορά ανακατεύοντας καλά πριν βάλουμε το επόμενο και και με μια σπάτουλα παίρνουμε το μείγμα που έχει μείνει στα τοιχώματα του μπολ.
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα προσθέτουμε στο μείγμα μας και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το γάλα και τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μία ζύμη λεία. Με ένα κουτάλι ή με τη βοήθεια ενός κορνέ βάζουμε στις θήκες για μάφιν τη ζύμη μέχρι περίπου τα ¾ του ύψους τους και ψήνουμε στη μεσαία σκάλα του φούρνου για περίπου 15-20 λεπτά.

Για την επικάλυψη

Ανακατεύουμε μαζί την άχνη με λίγο χυμό λεμόνι και προσθέτουμε λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής και αφού το ρίξουμε το μείγμα πάνω στα καπ κέικ και σταθεροποιηθεί για λίγο κολλάμε τα λουλούδια από πάνω.

Για τα λουλούδια

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ασπράδι χτυπημένο με λίγο νερό και σε ένα άλλο αρκετή ζάχαρη. Αλείφουμε τα λουλούδια με το ασπράδι με ένα πινέλο και τα βουτάμε στη ζάχαρη. Τα αφήνουμε σε σχάρα να στεγνώσουν για 1 νύχτα.

 

Who is Who

 

 

 

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.
Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «The Goring».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ