Αχ αυτός ο Άκης! Πίτσα με σπαράγγια του ευφάνταστου Πετρετζίκη

Μια συνταγή επιπέδου... master!

Συστατικά
ζύμη για πίτσα
250 γρ. σπαράγγια
¼ της κούπας τριμμένη παρμεζάνα
250 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη ή κομμένη σε μικρούς κύβους
2 κ.γ. ελαιόλαδο
½ κ.γ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, λεπτοκομμένο

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής  

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 220 βαθμούς και βάζουμε μέσα ένα μεγάλο ταψί ανάποδα να κάψει καλά όσο εμείς ετοιμάζουμε τις πίτσες.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μαγιά με το χλιαρό νερό. Προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να δουλέψει η μαγιά.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια με το σιμιγδάλι και το αλάτι. Προσθέτουμε τη μαγιά και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Όταν πια δεν μπορούμε να το δουλέψουμε με το κουτάλι αρχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια μας στον πάγκο εργασίας.
Λαδώνουμε ένα μπολ, βάζουμε το ζυμάρι μέσα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε μέχρι και 2 ώρες να διπλασιαστεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το πόσο θα το αφήσουμε εξαρτάται απο την εποχή.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5 ίσα μέρη και τα πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι.
Σε ένα ξύλο κοπής βάζουμε σιμιγδάλι και ανοίγουμε το ζυμάρι μας με με τη βοήθεια ενός πλάστη σε ένα κύκλο πάχους 5 χιλ και διαμέτρου 30 εκ. (αν κολλάει βάζουμε παραπάνω σιμιγδάλι).

Για τα σπαράγγια

Δεν χρειάζεται να κόψουμε το σκληρό άκρο των σπαραγγιών από την αρχή. Μπορούν να είναι οι "λαβές" μας όσο ξεφλουδίζουμε τα σπαράγγια. Κρατώντας ένα σπαράγγι από το σκληρό άκρο του, το τοποθετούμε σε μια επίπεδη επιφάνεια κοπής και χρησιμοποιώντας ένα αποφλοιωτή λαχανικών, ξεφλουδίζουμε το σπαράγγι από τη βάση προς την κορυφή του μίσχου.
Επαναλάμβάνουμε με τα υπόλοιπα σπαράγγια και ας μην είναι όλα τα κομμάτια ίσου πάχους (π.χ το τελευταίο κομμάτι των σπαραγγιών μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να κοπεί).Ο συνδυασμός σκληρών και μαλακών κομματιών από τα σπαράγγια μας θα μας δώσει τη τέλεια πίτσα. Κόβουμε και πετάμε τις σκληρές άκρες. Ανακατεύουμε τις φλούδες με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μπολ.
 

Για την πίτσα

Απλώνουμε τη ζύμη μας και κάνουμε ένα δίσκο διαμέτρου 30 εκ. Είτε τη μεταφέρουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια (μεγάλο ξύλο κοπής για παράδειγμα) ή σε ένα ταψί το οποίο έχουμε αλευρώσει. Πασπαλίζουμε τη ζύμη μας με παρμεζάνα, και μετά με μοτσαρέλα. Από πάνω βάζουμε τα σπαράγγια.
Μεταφέρουμε την πίτσα στο φούρνο, αδειάζοντάς τη προσεκτικά πάνω στο ταψί που υπάρχει ήδη στο φούρνο.
Ψήνουμε την πίτσα για 10 έως 15 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν οι άκρες, το τυρί να βγάζει φουσκάλες και τα σπαράγγια να έχουν πάρει χρώμα. Αφαιρούμε από το φούρνο και αμέσως πασπαλίζουμε με τα κρεμμυδάκια, στη συνέχεια, κόβουμε και σερβίρουμε .

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.
Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «The Goring».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ