ΠΑΣΟΚ: Λοβέρδος, Γεννηματά, Κωνσταντινόπουλος - Ποιος από τους 3 ο νέος ηγέτης του κόμματος;

Στην τελική ευθεία της κούρσας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μπαίνουν η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, την οποία ανακοίνωσε από το βήμα του 10ου συνεδριου του κόμματος.

Η ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα γίνει την άλλη Κυριακή 14 Ιουνίου από τη βάση του κόμματος με κάλπες που θα στηθούν σε όλη τη χώρα και σήμερα αναμένεται να αποφασισθεί εάν θα είναι ανοιχτό ή κλειστό το μητρώο των μελών που θα ψηφίσουν.

Η ανακήρυξη των τριών υποψηφιοτήτων έγινε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στο συνέδριο του κόμματος.

Η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε 670 υπογραφές συνέδρων για την υποψηφιότητα της, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος 317 και ο Ανδρέας Λοβέρδος 300 υπογραφές.

Ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς, ο οποίος ήθελε να είναι υποψήφιος δεν συγκέντρωσε υπογραφές από το 10% των συνέδρων, όπως ορίζει το καταστατικό και δεν είναι τελικά υποψήφιος.

Τι είπαν στις ομιλίες τους
Η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων άρχισε χθες το βράδυ. Και οι τρεις υποψήφιοι ανέβηκαν με τη σειρά στο βήμα του συνεδρίου και παρουσίασαν τις θέσεις τους για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, τις πολιτικές εξελίξεις, την κυβέρνηση, τις σχέσεις με άλλα κόμματα και πολιτικές δυνάμεις.

Η Φώφη Γεννηματά πρότεινε για το ΠΑΣΟΚ νέα αρχή, με συνένωση δυνάμεων και μετεξέλιξη της παράταξης ώστε να εκφράσει τον υπαρκτό χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, πρότεινε για το ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά η οποία θα είναι υποψήφια για τη θέση του προέδρου του κόμματος.

Όπως είπε δεν επιθυμεί να εκλεγεί για να κλείσει τον ιστορικό κύκλο, για να κληρονομήσει τα σύμβολα του κόμματος ή να τα μεταβιβάσει, αλλά ζητάει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες.
Η κ. Γεννηματά εξέφρασε τη διαφωνία της με προτάσεις που θέλουν την αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ, μεταβατικές λύσεις ή συμμετοχή σε απολίτικους πόλους. Το ΠΑΣΟΚ, είπε, πρέπει να υπογράψει τη νέα του ταυτότητα, χωρίς να διαγράψει το παρελθόν του.

Τάχθηκε υπέρ της εκλογής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση του κόμματος, λέγοντας ότι αποτελεί δημοκρατική κατάκτηση. Τέλος επιτέθηκε, στην κυβέρνηση και είπε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έχει το δικαίωμα να αποδειχθεί μοιραίος για την Ελλάδα.

Την αλλαγή του ονόματος του ΠΑΣΟΚ σε ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Παράταξη πρότεινε ο ηγεσία Ανδρέας Λοβέρδος. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα μπορεί να πορευτεί αυξάνοντας τις δυνάμεις του στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, είπε και σημείωσε πως «ήρθαμε εδώ όχι για να σκάψουμε χαρακώματα, αλλά να πάρουμε απόφαση για την τύχη της παράταξης», κατά την ομιλία του στο 10ο συνέδριο.


Αναφερόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο τον χαρακτήρισε ως τον «σημαντικότερο Ελληνα πολιτικό» και πρόσθεσε πως γι αυτόν δεν έκλεισε η πολιτική ζωή και ο δρόμος είναι ανοιχτός μπροστά του.
Ο κ. Λοβέρδος έκανε αυτοκριτική και παράλληλα σημείωσε ότι δεν έχει λείψει από καμιά μάχη του ΠΑΣΟΚ. Τάχθηκε κατά της αυτοδιάλυσης του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι η δημοκρατική παράταξη είναι η προοπτική του και συμφώνησε με την εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση, όπως και με την εκλογή του γραμματέα της Κ.Ε. από το συνέδριο.

Πρότεινε επισήμως να αλλάξει το όνομα του ΠΑΣΟΚ και να γίνει ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Παράταξη και το ενιαίο συνέδριο του κόμματος της κεντροαριστεράς να γίνει μέσα στο 2015, ενώ δήλωσε πως δεν θα επιτρέψει την άλωση της παράταξης.

Νέο συνέδριο την άνοιξη του 2016 για τον μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ πρότεινε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.


Ή θα καταφέρουμε να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις και να μετασχηματιστούμε ή δεν θα έχουμε λόγο ύπαρξης», είπε για το ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος θα είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του κόμματος.

«Δεν είμαστε δύναμη καιροσκόπων, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με τόλμη και να γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική δύναμη», τόνισε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, κατά την ομιλία του στο 10ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και πρότεινε να συναντηθούν με όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ