Εκλογές σήμερα στη Τουρκία με 54 εκ. να προσέρχονται στις κάλπες - Το παλάτι Ερντογάν & οι κατσαρίδες

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Τουρκία. Περίπου 54 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες.

 

Το ισλαμο-συντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που είναι στην εξουσία τα τελευταία 13 χρόνια, ελπίζει να κερδίσει προκειμένου να ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8:00 και θα κλείσουν στις 17.00. Τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά το βράδυ.

Η πρωτιά του κυβερνώντος κομματος θεωρείται δεδομένη. Δεν είναι όμως δεδομένη η αυτοδυναμία. Κι αυτό επειδή είναι ανοιχτά τα ερωτήματα: κατά πόσο θα μειωθεί η δύναμη του κυβερνώντος κόμματος σε σχέση με το 49,83% που είχε στις εκλογές του 2011, κατά πόσο το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών θα ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% και τρίτον κατά πόσο θα αυξήσουν τη δύναμή τους το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (25,98% το 2011) και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (13,01%).

Το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών το 2011 είχε κατέβει στις εκλογές με ανεξάρτητους υποψηφίους οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει συνολικά ποσοστό 6,5%. Σε αυτό το επίπεδο κινείτο εξάλλου το ποσοστό του κόμματος τα τελευταία 10 χρόνια.

Ένα ποσοστό κάτω από το 42% για το κυβερνών κόμμα, σε συνδυασμό με ποσοστό πάνω από το 10% για το φιλοκουρδικό κόμμα και σχετική αύξηση της δύναμης του ΡΛΚ και του ΚΕΚ, θα αφαιρέσει από το ΚΔΑ την αυτοδυναμία που έχει από τις εκλογές του 2002.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ποσοστά 40-47% για το ΚΔΑ, 26-30% για το ΡΛΚ, 14-17% για το ΚΕΚ και 9-13% για το ΚΔΛ.

Οι σημερινές εκλογές θεωρούνται κρίσιμες όσο ποτέ άλλοτε, καθώς θα κριθεί αν θα υπάρξει αυτοδυναμία, κυβέρνηση συνασπισμού ή επανάληψη των εκλογών.

Επίσης, σήμερα θα κριθεί αν το κυβερνών κόμμα θα καταφέρει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος για τη μετάβαση στο Προεδρικό Σύνταγμα που είναι στόχος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κι αυτό για την περίπτωση που το κυβερνών κόμμα θα αποκτήσει και πάλι αυτοδυναμία τουλάχιστο 330 εδρών, επί συνόλου 550. Αν το φιλοκουρδικό κόμμα εκπροσωπηθεί στην εθνοσυνέλευση ξεπερνώντας το 10%, ανάλογα με το ποσοστό του θα ενισχυθεί στο ΚΔΛ η γραμμή της μετατόπισης του κόμματος από αμιγώς κουρδικό, σε κόμμα λαών και μειονοτήτων.
Ειδικά το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία.

Στις εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας τον Αύγουστο του 2014 ο υποψήφιος και πρόεδρος του ΚΔΛ Σελαχατίν Ντεμιρτάς είχε συγκεντρώσει 9,76%. Η αύξηση αυτή είχε αποδοθεί στη γραμμή που είχε ακολουθήσει ο Ντεμιρτάς κατά την προεκλογική εκστρατεία για εγκατάλειψη του προφίλ κουρδικού κόμματος και αγκάλιασμα των πολιτισμικών ταυτοτήτων όπως οι Αλεβήδες, οι Αρμένιοι, οι Ελληνες, οι Κούρδοι κ.λπ.

Ερντογάν: Το πρωθυπουργικό κτήριο ήταν γεμάτο κατσαρίδες

Τηνν ανέγερση του νέου υπερπολυτελούς προεδρικού μεγάρου, όπου διαμένει, υπερασπίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι το κτήριο της πρωθυπουργίας ήταν γεμάτο κατσαρίδες.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στα δίκτυα A Haber και ATV, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερεε ότι οι τουαλέτες του πρωθυπουργικού γραφείου, που σήμερα παραμένει άδειο, ήταν γεμάτες με κατσαρίδες.
«Αρμόζει ένα τέτοιο γραφείο στον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Τουρκίας; Δεν τίθεται θέμα σπατάλης όταν πρόκειται για εκπροσώπηση», σημείωσε.

 Ο Ερντογάν κατηγορείται για υπερβολική σπατάλη δημόσιου χρήματος καθώς επί πρωθυπουργίας του κατασκευάστηκε το νέο προεδρικό μέγαρο 200.000 τ.μ. και 1.150 δωματίων, το οποίο στοίχισε 490 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ίδιος μετακόμισε εκεί όταν εξελέγη πρόεδρος τον Αύγουστο. Το παλαιό προεδρικό μέγαρο παραχωρήθηκε στον πρωθυπουργό.
Οι επικριτές του καταγγέλλουν ότι το νέο μέγαρο κατασκευάστηκε παράνομα σε προστατευόμενη έκταση.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ