''Πλανητικό'' το ελληνικό ζήτημα - Διάσκεψη των G7 με το μυαλό στην Ελλάδα

Οι ηγέτες των επτά βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών συναντώνται την Κυριακή στη Βαυαρία, στην κοινότητα Κρουν για τη σύνοδο που επισκιάζεται από την ελληνική κρίση, αλλά και τη συνεχιζόμενη βία στην Ουκρανία.

Η Ανγκελα Μέρκελ, ως οικοδέσποινα της G7, ελπίζει να εξασφαλίσει τις δεσμεύσεις των καλεσμένων της για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενόψει της μεγάλης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, το Δεκέμβριο στο Παρίσι. Η γερμανική ατζέντα έχει επίσης συζητήσεις για θέματα παγκόσμιας υγείας, από τον Εμπολα, έως τα αντιβιοτικά και τις τροπικές ασθένειες.

Ομως, το ελληνικό ζήτημα θα τα επισκιάσει όλα αυτά. Αλλωστε, μόλις χθες το βράδυ η Καγκελάριος- που υποδέχεται σήμερα τους ηγέτες της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ- «αναγκάστηκε», όπως σχολιάζει το Reuters να κάνει τηλεδιάσκεψη με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ. Αυτή ήταν η τέταρτη μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία μέσα σε διάστημα δέκα ημερών, στην προσπάθεια που γίνεται να αρθεί το αδιέξοδο ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές της.

H υποδοχή του Ομπάμα στην Γερμανία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 

Οι Ευρωπαίοι δεν είναι οι μόνοι που ανησυχούν για την εξεύρεσης λύσης στο ελληνικό ζήτημα. Και ο Μπαράκ Ομπάμα θα θέλει να ακούσει από την Ανγκελα Μέρκελ τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, γράφει το Reuters. Αξιωματούχοι από την Ουάσιγκτον ανησυχούν ότι ένα Grexit θα μπορούσε να αποτελέσει πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία και έχουν εντείνει τις πιέσεις στους Ευρωπαίους ομολόγους τους τις τελευταίες εβδομάδες, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

«Θεωρώ ότι το να περιμένεις έως 1-2 ημέρες πριν από την οποιαδήποτε προθεσμία είναι απλά ένας τρόπος να φλερτάρεις με ένα ατύχημα», είχε πει την προηγούμενη εβδομάδα ο Τζακ Λιου, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7, στη Δρέσδη.

Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συναντηθούν σήμερα το πρωί, πριν ξεκινήσει η σύνοδος. Ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε σήμερα το πρωί επί γερμανικού εδάφους. Αν και οι Γερμανοί δεν θέλουν να επικρατήσει το ελληνικό ζήτημα στη σύνοδο- άλλωστε και η Καγκελάριος είχε δηλώσει κάτι αντίστοιχο την Παρασκευή- ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ρίξει στο τραπέζι αυτό το θέμα στη διμερή συνάντησή τους, αλλά και στη σύνοδο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να κάνει παρέμβαση για το ελληνικό ζήτημα, ενώ μαζί του είναι τόσο ο Τζακ Λιου, όσο και η σύμβουλός του για οικονομικά θέματα κα. Ατκινσον, σύμφωνα με το Mega, η οποία υπήρξε σύμβουλος του Στρος Καν την περίοδο του πρώτου Μνημονίου.

Πέρα όμως από το ελληνικό ζήτημα και η κλιμάκωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία θα έχει σημαντική θέση στις συζητήσεις στο Schloss Elmau, το πολυτελές ξενοδοχείο στις βαυαρικές Αλπεις, όπου θα γίνουν οι συναντήσεις. Μάλιστα, οι ηγέτες της G7 ίσως αποφασίσουν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν, που έχει αποκλειστεί από την ομάδα που ήταν γνωστή ως G8, έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας, πέρυσι.

Το μεγαλοπρεπές Schloss Elmau

Πριν από τη συνάντηση, χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία ενάντια στην G7, στην κοντινή πόλη Γκάρμις Παρτενκίρχεν το Σάββατο. Σημειώθηκαν σποραδικές συγκρούσεις με την αστυνομία και αρκετοί διαδηλωτές μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο, αλλά η ένταση ήταν περιορισμένη σε σύγκριση με προηγούμενες συνόδους. Οι Γερμανοί έχουν επιστρατεύσει 17.000 αστυνομικούς για να εξασφαλίσουν την ηρεμία, ενώ άλλοι 2.000 είναι σε επιφυλακή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ