FT: Η Ελλάδα έκανε ένα ακόμα βήμα προς το Grexit

Kάθε εβδομάδα που περνάει η Ελλάδα οδηγείται όλο και πιο κοντά στη ρήξη αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times. Η λανθασμένη στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ και ο επικίνδυνος διχασμός. Μόνο ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση μπορούν να αναστρέψουν την πορεία προς το Grexit.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι όταν μια δυτική ευρωπαϊκή χώρα καθυστερεί την αποπληρωμή ενός δανείου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσω ενός μηχανισμού που είχε χρησιμοποιηθεί για τελευταία φορά από την Ζάμπια, συμπεραίνει κανείς ότι η οικονομική της πολιτική έχει εκτροχιαστεί.

Η Ελλάδα έκανε γνωστό ότι αυτήν την εβδομάδα θα καταβάλλει όλες τις πληρωμές του Ιουνίου προς το ΔΝΤ σε μια δόση στο τέλος του μήνα, αντί να τηρήσει την προθεσμία για την πληρωμή €300 εκατ. την Παρασκευή. Μια τακτική που είχε χρησιμοποιηθεί από την νοτιοαφρικάνικη χώρα πριν από περίπου 30 χρόνια.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δεν είναι καταστροφική. Δεν σημαίνει ότι η χώρα έχει κηρύξει  χρεοκοπία έναντι όλων των πιστωτών της. Με αυτόν τον τρόπο, υπενθυμίζει ότι κάθε εβδομάδα που περνάει η Ελλάδα έρχεται πιο κοντά προς την ρήξη. Στην καλύτερη περίπτωση κάτι τέτοιο θα σήμαινε την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, στην χειρότερη την ανέκκλητη έξοδο από το ευρώ.

Αυτό δεν είναι ούτε αναπόφευκτο, ούτε επιθυμητό.

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα κατέστρεφε την οικονομία της και θα αποδυνάμωνε την  αξιοπιστία της νομισματικής ένωσης. Ωστόσο αυτό είναι το μονοπάτι που ακολουθεί η Αθήνα.

Οι δικαιολογίες της Ελλάδας εξαντλούνται. Οι πιστωτές -το Eurogroup των κρατών μελών του νομίσματος, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- εμφάνισαν ένα πιο ενωμένο μέτωπο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Κατέθεσαν έγγραφο, με το οποίο καλούν την   Ελλάδα να αυξήσει τον ΦΠΑ για να βελτιώσει την δημοσιονομική της θέση, να δεσμευτεί να διατηρήσει τα μέτρα απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και να προχωρήσει σε περικοπές στο χρεοκοπημένο συνταξιοδοτικό της σύστημα.

Η λύση αυτή απέχει πολύ από τις βέλτιστες πολιτικές. Συγκεκριμένα, η αύξηση του ΦΠΑ σε μια στιγμή που εγχώρια ζήτηση είναι αδύναμη διακινδυνεύει να κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό. Η Ελλάδα έχει αποτύχει παταγωδώς να φέρει μια περιεκτική εναλλακτική πρόταση. Το σχέδιο που παρουσίασε αυτήν την εβδομάδα βασίζεται στην μείωση του χρέους.

Με βάση το σχέδιο, ο ESM, ο μηχανισμός διάσωσης των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, θα δώσει φθηνά δάνεια στην Ελλάδα ώστε η Αθήνα να αποπληρώσει το ακριβότερο χρέος προς την ΕΚΤ. Η Ελλάδα θέλει επίσης την «αναδιάρθρωση» των δανείων του ESM, ενδεχομένως την αντικατάσταση με άληκτα ομόλογα (perpetual bonds) το κεφάλαιο των οποίων δεν θα αποπληρωθεί ποτέ.

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί κάποια ανακούφιση του επίσημου χρέους ή αναδιάρθρωση σε κάποια στιγμή. Αλλά το να εστιάζει σε αυτό την στιγμή αυτή δείχνει πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται περισσότερο να κερδίσει πολιτικούς πόντους παρά να ξεφύγει από την δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Με το μεγαλύτερο μέρος του χρέους να οφείλεται στους επίσημους πιστωτές με χαμηλά επιτόκια, η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα είναι τώρα πολύ πιο σημαντικά ζητήματα. Αλλά και οι πιστωτές δεν μπορούν να υποσχεθούν μεγάλη ελάφρυνση του χρέους χωρίς η Αθήνα να παρουσιάσει μια πιο πειστική δέσμευση για την μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα γίνεται πιο τοξική. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είναι αντιμέτωπος με μια διασπασμένη ομάδα βουλευτών. Λέγεται συχνά πως το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του ευρώ. Αλλά γίνεται όλο και πιο σαφές, ότι ανάμεσα στην επιλογή της παραμονής στο ενιαίο νόμισμα και στην απόρριψη των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προϋποθέτει η συμμετοχή στην ευρωζώνη, το κόμμα του τείνει προς την τελευταία.

Την Παρασκευή, ο κ. Τσίπρας εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στις Βρυξέλλες και έδωσε εξηγήσεις σε ένα οργισμένο κοινοβούλιο.

Αν η Ελλάδα γίνει το πρώτο κράτος μέλος που θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, θα είναι εξαιρετικά επιβλαβές για την χώρα και το ενιαίο νόμισμα. Το λεγόμενο «ρίσκο μετατροπής» (redenomination risk) που η ΕΚΤ έχει παλέψει τόσο σκληρά να εξαλείψει θα επιστρέψει δυναμικά.

Ωστόσο,  η ευρωζώνη δεν μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα με κάθε κόστος. Όπως έχουν τα πράγματα, η χώρα ολισθαίνει εκτός ευρωζώνης. Μόνο η κυβέρνηση της και τελικά ο ελληνικός λαός μπορούν να σταματήσουν την πορεία αυτή.

Πηγή: Financial Times

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ