Μίκης Θεοδωράκης, η μεγάλη γιορτή: Με συγκίνηση το ΚΚΕ γιόρτασε τα 90 χρόνια του δημιουργού

«Τα πιο δυνατά και όμορφα χρόνια μου ήταν μέσα στις γραμμές του ΚΚΕ» ανέφερε o δημιουργός της Ρωμιοσύνης στην εκδήλωση προς τιμήν του  για τα ενενήντα του χρόνια, που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ στο Θέατρο Πέτρας. 

 

Ο μεγάλος δημιουργός αφιέρωσε την αποψινή εκδήλωση στον Χαρίλαο Φλωράκη. Τόνισε τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και συντροφικότητας με τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ, με τον οποίο, όπως είπε, σε διάφορες μεταγωγές από φυλακή σε φυλακή, οι δέσμοφυλακές τους τους έδεναν με τις ίδιες χειροπέδες. 

Ο κ. Θεοδωράκης, αναφέρθηκε στην πορεία του από τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης στα χρόνια του Εμφυλίου, στις φυλακές και τις εξορίες, στην Ικαρία και την Μακρόνησο, στους αγώνες με την ΕΔΑ και τους Λαμπράκηδες, και στους αγώνες του κατά της χούντας. 

Συνέδεσε αυτήν την πορεία με τις μουσικές του συνθέσεις, και χαρακτήρισε ως κορυφαίες την «Ρωμιοσύνη» και τις «Γειτονιές του Κόσμου», αμφότερα σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου. 

Ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στην μεταδικτατορική του πορεία, και την πολιτική του σύμπραξη με το ΚΚΕ, ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και ως εκλεγμένος βουλευτής του κόμματος. 

Χαρακτήρισε δε, την αποψινή εκδήλωση, ως "δικαίωση μιας ζωής".Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας δώρισε στον συνθέτη αντίγραφο χειρόγραφης επιστολής που ο Μίκης Θεοδωράκης είχε στείλει στο κόμμα από τις Φυλακές Ωρωπού όπου εκρατείτο το 1969 - επιστολή που φυλάσσεται στο αρχείο του ΚΚΕ. 

Πριν την έναρξη της συναυλίας, ακούστηκε το τραγούδι «Και συ να λείπεις» από τις «Γειτονιές του Κόσμου», εις μνήμην του Χ. Φλωράκη, του "καπετάν-Γιώτη του λαϊκού κινήματος", το οποίο ερμήνευσε η Μαρία Φαραντούρη και ακολούθησε προβολή βίντεο με την μουσική και πολιτική πορεία του Μίκη Θεοδωράκη. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ