Η είδηση της ημέρας: Επαναλειτουργεί από σήμερα το CERN - Δείτε τον ενθουσιασμό των επιστημόνων

Με φουλ τις μηχανές και με επίπεδα ενέργειας ρεκόρ, ξεκίνησε την Τετάρτη την επαναλειτουργία του, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) του CERN.

 

Ύστερα από αδράνεια 27 μηνών κατά την οποία μεσολάβησε μια περίοδος αναβάθμισης, προσαρμογών και τελικών δοκιμών, ο επιταχυντής άρχισε και πάλι την πλήρη λειτουργία του, παρέχοντας συγκρούσεις πρωτονίων, σε όλα τα πειράματα, στην ενέργεια ρεκόρ των 13 TeV (10 τρισεκατομμύρια Ηλεκτρονιοβόλτ).

Αυτά τα επίπεδα ενέργειας είναι σχεδόν διπλάσια από εκείνα με τα οποία λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια ο επιταχυντής, όταν πραγματοποίησε και τη σημαντικότερη ανακάλυψή του, δηλαδή την επιβεβαίωση της ύπαρξης του μποζονίου Χιγκς.

Έτσι, η έναρξη του δεύτερου κύκλου λειτουργίας του LHC, που θα διαρκέσει τρία χρόνια, αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για νέες ανακαλύψεις. 

«Με τον LHC να επιστρέφει σε πλήρη κατάσταση λειτουργίας φτάνουμε στο τέλος δύο ετών συνεχούς προετοιμασίας και ελέγχων», είπε ο Διευθυντής Επιταχυντών και Τεχνολογίας του CERN, Φρέντερικ Μπόρντι. «Είναι ένα σπουδαίο κατόρθωμα και μια ανταμοιβή για πολλούς ανθρώπους που αφιέρωσαν τόσο προσωπικό χρόνο για να κάνουν αυτή τη στιγμή πραγματικότητα». 

Η επιβεβαίωση της άρτιας επαναλειτουργίας του Μεγάλου Επιταχυντή στα τεράστια επίπεδα ενέργειας, ήρθε στις 10:40 το πρωί (τοπική ώρα Γενεύης), όταν οι χειριστές του Επιταχυντή ανέφεραν «σταθερές δέσμες» πρωτονίων. 

Οι δέσμες αποτελούνται από «τραίνα» ομάδων πρωτονίων που κινούνται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός στο εσωτερικό ενός δακτυλίου περιμέτρου 27 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης. Αυτές οι δέσμες κινούνται με αντίθετες φορές, με τη βοήθεια ισχυρών υπεραγώγιμων μαγνητών. 

Την Τετάρτη, ο LHC περιείχε 12 ομάδες η κάθε μια αποτελούμενη από 100 δισεκατομμύρια πρωτόνια. Αυτός ο ρυθμός σταδιακά θα αυξάνεται φτάνοντας τις 2800 ομάδες ανά δέσμη, με αποτέλεσμα ως και 1 δισεκατομμύριο συγκρούσεις το δευτερόλεπτο . 

«Ο πρώτος τριετής κύκλος λειτουργίας του LHC, που ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη ανακάλυψη τον Ιούλιο του 2012, ήταν μόνο η αρχή του ταξιδιού. Τώρα ήλθε η ώρα για νέα φυσική!», είπε ο Γενικός Διευθυντής τουCERN, Ράλφ Χόγιερ. «Σήμερα αρχίσαμε να λαμβάνουμε τα πρώτα δεδομένα. Ας δούμε τώρα τι θα μας αποκαλύψουν για τον τρόπο που λειτουργεί το Σύμπαν» 

Με την έναρξη του δεύτερου κύκλου λειτουργίας του LHC, οι φυσικοί φιλοδοξούν να εξερευνήσουν περαιτέρω το Καθιερωμένο Πρότυπο, ακόμη και να βρουν ενδείξεις για νέα φυσικά φαινόμενα που το ξεπερνούν, για να κατανοήσουμε την αινιγματική σκοτεινή ύλη, που πιστεύεται ότι αποτελεί το 25% του Σύμπαντος, και τους λόγους επικράτησης της ύλης έναντι της αντιύλης στο Σύμπαν, χωρίς την οποία δεν θα ήταν δυνατή η ύπαρξή μας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ