Ο Άκης μετατρέπει τα ρεβύθια με λαχανικά & καλαμαράκια στο απόλυτο trend του καλοκαιριού

Τα πιο νόστιμα ρεβύθια που έχετε φάει!

Συστατικά
300 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα όλο το βράδυ
1 κρεμμύδι σε λεπτά φετάκια
1 σκ. σκόρδο
1 ντομάτα κονκασέ
1 πράσο
1 καρότο κομμένο σε κυβάκια
1 κύβο λαχανικών
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
θυμάρι φρέσκο
500 ml νερό περίπου
Για τα καλαμαράκια

700 γρ. καλαμαράκια καθαρισμένα
αλεύρι για πανάρισμα
αλάτι και πιπέρι
σπορέλαιο για τηγάνισμα

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής  

Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα ρεβύθια, τα καλύπτουμε με κρύο νερό , ρίχνουμε μία πρέζα αλάτι και τα αφήνουμε σκεπασμένα με μία μεμβράνη για ένα βράδυ εκτός ψυγείο για να μουλιάσουν.
Αφού λοιπόν μουλιάσουν τα ρεβύθια, τα σουρώνουμε και τα ξεβγάζουμε με αρκετό κρύο νερό. Στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό να βράσουν για μισή ώρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά χωρίς να ρίξουμε όμως καθόλου αλάτι.
Θέλουμε τα ρεβύθια να κρατάνε λίγο γιατί θα μαγειρευτούν και στη συνέχεια.
Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μία ψηλή κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι το οποίο το έχουμε ψιλοκόψει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα για να μην πάρουνε χρώμα τα κρεμμύδια. Παράλληλα, ψιλοκόβουμε και το πράσο και το ρίχνουμε και αυτό μέσα στην κατσαρόλα. Παίρνουμε το καρότο και το κόβουμε και αυτό σε κύβους 3 x 3 εκ και τα ρίχνουμε και αυτά μέσα στην κατσαρόλα μας. Ανακατεύουμε ξανά με την κουτάλα μας. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε και αυτό μέσα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε καλά. Ψιλοκόβουμε το θυμάρι (μόνο τα φύλλα του) και το προσθέτουμε και αυτό μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε ξανά. Ρίχνουμε μέσα τα ρεβύθια και την ντομάτα κονκασέ. Αφού ανακατέψουμε καλά με την κουτάλα, να ανακατευτούν όλα τα υλικά μεταξύ τους ρίχνουμε ζεστό νερό μέσα στην κατσαρόλα έως ότου καλυφθούν τα υλικά. Σε περίπτωση που θέλουμε το φαγητό με πιο πολύ ζουμί προσθέτουμε άλλη 1 με 2 κούπες νερό.
Στη δική μας περίπτωση που βάζουμε νερό τόσο ώστε να καλυφθούν τα υλικά μας το φαγητό θα βγει πιο χυλωμένο. Ρίχνουμε και έναν κύβο λαχανικών. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
Αν βάλουμε κατεψυγμένα καλαμαράκια θα πρέπει να τα στραγγίξουμε  με μια πετσέτα πολύ καλά για να μην έχουν υγρασία. Για τα καλαμαράκια αλατοπιπερώνουμε καλά το αλεύρι. Πασπαλίζουμε τα καλαμαράκια με αυτό, τινάζουμε για να φύγει το περιττό αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσό χρώμα. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε το φαγητό σε μια μεγάλη πιατέλα με το μείγμα των ρεβιθιών από κάτω και πάνω τα καλαμαράκια.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.
Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «The Goring».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ