Έκτακτο: Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Α. Τσίπρα - Σε αναζήτηση ''χρυσής τομής'' για τη συμφωνία με τους δανειστές

Στο Βερολίνο είναι στραμμένα τα βλέμματα των μελών της ελληνικής κυβέρνησης, για τη συνάντηση των Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που αναμένεται να είναι κρίσιμη για την χώρα μας.

 

Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έχουν μεταβεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, o υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, καθώς εντατικοποιείται η διαπραγμάτευση μεταξύ της χώρας μας και των πιστωτών, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνίας.

Προσερχόμενος στην έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων διαβεβαίωσε πως «ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί».

Ερωτηθείς για το περιεχόμενου της συμφωνίας, τόνισε πως «δεν έχουμε ακόμα πληροφορίες γι' αυτά».

Στο επίκεντρο της σύσκεψης, επισήμως, είναι οι αλλαγές στα ΔΣ των οργανισμών, ωστόσο είναι επί τάπητος βρίσκονται σαφώς και οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για την επίτευξη μιας συμφωνίας, καθώς οι πιέσεις από τους δανειστές αυξάνονται ασφυκτικά, την ώρα που το Brussels Group συνεδριάζει στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο η κυρία Μέρκελ συναντάται με τους κ.κ. Ολάντ και Γιούνκερ.

Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έρχεται λίγες ώρες μετά την απόσυρση της Έλενας Παναρίτη από το διορισμό της στο ΔΝΤ αλλά και πριν αρχίσει στο Βερολίνο η συνεδρίαση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα, όμως αναμένεται να συζητηθεί.

Πριν τη συνάντηση, με συνέντευξή του στην γερμανική «Suddeutsche Zeitung» ο κ. Γιούνκερ έστειλε νέο μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα, τονίζοντας πως τυχόν Grexit θα έπληττε την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα και το αμετάκλητο της ένταξης στην ευρωζώνη.

Χθες Κυριακή, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεδιάσκεψη με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, κατά την οποία, σύμφωνα με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, οι εταίροι εξέφρασαν τη βούλησή τους για να επιτευχθεί συμφωνία το ταχύτερο δυνατό. Για συνομιλία σε «εποικοδομητικό κλίμα» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Την πεποίθηση πως όλες οι προτάσεις για το ελληνικό ζήτημα «βρίσκονται πλέον στο τραπέζι» εξέφρασε σήμερα ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τονίζοντας πως πλέον η επίτευξη συμφωνίας εναπόκειται στους έχοντες πολιτική ευθύνη.

«Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε πως αυτοί που φέρουν πολιτική ευθύνη, όπως και αυτοί που έχουν [πολιτική] ευθύνη στην Ελλάδα, θα χρησιμοποιήσουν τον λιγοστό χρόνο που απομένει για να καταλήξουν σε αποφάσεις», σημείωσε ο κ. Γκάμπριελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως το Βερολίνο δεν γνωρίζει τίποτα για σύγκλιση έκτακτου Eurogroup πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 18 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ