Μπάλος: Γιατί η παραδεισένια παραλία έχει ροζ άμμο που θυμίζει Καραϊβική & διαφάνεια που ταράζει τις αισθήσεις;

Ποιά ειναι η τροπική ροζ παραλία της Ελλάδας; Αξεπέραστης ομορφιάς, με κοντραστ θαλασσί νερά & "δυσευρετη"

Η ροζ παραλία Μπάλος στην Κρήτη είναι η  πιο "εξωτική" της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου. Στην πραγματικότητα, η παραλία του Μπάλου είναι μια τροπική λιμνοθάλασσα στην Κρήτη!

Ο Μπάλος βρίσκεται στη Βορειοδυτική Κρήτη, στη βόρεια πλευρά της Χερσονήσου της Γραμβούσας. Η υπέροχη παραλία του Μπάλου δεν είναι εύκολα προσβάσιμη. Ο μόνος εφικτός τρόπος για να φτάσετε εκεί είναι με καραβάκι από το λιμάνι του Κισσάμου. Κάθε πρωί, το καραβάκι φεύγει από τον Κίσσαμο για τον Μπάλο, και επιστρέφει νωρίς το απόγευμα.

Ένας άλλος τρόπος για να φτάσετε στην παραλία του Μπάλου είναι με όχημα 4×4 ή με κατάλληλη μοτοσυκλέτα, γιατί υπάρχει μόνο ένας χωματόδρομος που οδηγεί στην παραλία. Θα πρέπει να περπατήσετε από το πάρκινγκ έως την παραλία για 15 λεπτά περίπου. Όμως η θέα από το χώρο στάθμευσης προς την παραλία είναι πραγματικά εντυπωσιακή και θα σας ανταμοίψει!

Ο τρίτος τρόπος για να φτάσετε στον Μπάλο είναι για όσους είναι σε καλή φυσική κατάσταση: περπατώντας. Η παραλία βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το χωριό Καλυβιανή. Η πεζοπορία διαρκεί περίπου 3 ώρες.

Μπάλος Κρήτης – μια εκπληκτική , μοναδική στο είδος της παραλία, στην ιδανική τοποθεσία

Ο Μπάλος Κρήτης είναι μια ιδιαίτερη παραλία. Έχει λευκή και ροζ άμμο γεμάτη μικρά κοχύλια – για την ακρίβεια, το ροζ χρώμα της άμμου προέρχεται από τα παλιά κοχύλια που έχουν μεταμορφωθεί από τη δύναμη της θάλασσας. Πρόκειται για  κάποια μικροσκοπικά μαλακόστρακα που ονομάζονται Foraminifera, τα οποία όταν ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους και πεθαίνουν αφήνουν πίσω τους τα κατακόκκινα κοχύλια τους που παραμένουν στο νερό και συνθλίβονται μέσα στην άμμο, η οποία με τη σειρά της αποκτά αυτή την εντυπωσιακή απόχρωση.

Τα νερά είναι ρηχά, πεντακάθαρα και ζεστά. Καθώς ο Μπάλος είναι λιμνοθάλασσα, το κολύμπι εκεί θα είναι σαν να κολυμπάτε σε μια μεγάλη, πολύ γραφική πισίνα!

Ο Μπάλος βρίσκεται στην τέλεια τοποθεσία: η παραλία βρίσκεται μέσα στον ομώνυμο όρμο. Στην είσοδό του όρμου βρίσκεται το νησί Γραμβούσα. Το μικρό αυτό νησί προστατεύει τον όρμο και την παραλία του Μπάλου από τα καλοκαιρινά μελτέμια. Κατά συνέπεια, η θάλασσα στον Μπάλο είναι ήρεμη, ανεξάρτητα από την κατάσταση της θάλασσας έξω από τον όρμο ή την ένταση των ανέμων.

Αν θέλετε να κάνετε το μπάνιο σας σε πιο βαθιά νερά, θα πρέπει να κολυμπήσετε πέρα από τη λίμνη. Τα νερά εκεί είναι επίσης πεντακάθαρα, αλλά και πιο κρύα. Η θάλασσα έξω από τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου είναι γεμάτη ψάρια, ιδανική για κολύμπι με αναπνευστήρα.

Ένα πράγμα που θα πρέπει να ξέρετε πριν φτάσετε εκεί είναι ότι δεν υπάρχουν δέντρα και σκιερά μέρη στην παραλία του Μπάλου. Συνεπώς, θα πρέπει να φροντίσετε για την προστασία σας από την καυτές ακτίνες του μεσημεριανού ήλιου της Κρήτης. Επιπλέον, στην παραλία δεν υπάρχουν ανέσεις όπως ταβέρνες ή ταξιδιωτικά καταλύματα, καθώς η τοποθεσία αποτελεί περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή. Ωστόσο, υπάρχει ένα μικρό καφέ στην παραλία που σερβίρει κρύο νερό, καφέδες και αναψυκτικά. Κάποιοι επισκέπτες μένουν και το βράδυ στην παραλία του Μπάλου, ειδικά το καλοκαίρι.

Η περιοχή γύρω από τον Μπάλο Κρήτης

Η χλωρίδα γύρω από τον Μπάλο είναι εντυπωσιακή: υπάρχουν πολλά σπάνια είδη αγριολούλουδων, ενώ η γη είναι γεμάτη θυμάρι και ρίγανη.

Ο Μπάλος βρίσκεται στο ακρωτήρι Τηγάνι, που είναι ένας ιδιαίτερα γραφικός τόπος με άγρια φύση. Το ίδιο ισχύει και για το Βουνό Γεροσκίνος, με υψόμετρο άνω των 750 μέτρων, το οποίο βρίσκεται πίσω από την παραλία του Μπάλου, προς τα νότια.

Επίσης, βόρεια του Μπάλου, στην άκρη της χερσονήσου Γραμβούσα, είναι το ακρωτήρι Κώρυκον. Εκεί θα δείτε τα ερείπια της μικρής αρχαίας πόλης του Αγνείου, γνωστή για το ναό του Απόλλωνα.

Ο Μπάλος Κρήτης είναι μια υπέροχη παραλία σε λιμνοθάλασσα, μοναδική στην Κρήτη και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Παρόλο που η πρόσβασή είναι δυσκολότερη από ότι στις περισσότερες παραλίες στην Κρήτη, ο Μπάλος είναι ένα μέρος που θα θυμάστε για πολύ καιρό μετά τις διακοπές σας στην Κρήτη.

Με πληροφορίες από το kambos-village.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ