Ο Άκης Πετρετζίκης μπαίνει στην κουζίνα μας με όρεξη και μαγειρεύει: Το πιο νόστιμο ''καλοκαιρινό'' ρύζι

Ένα ελαφρύ ριζότο, δροσερό και πολύ πολύ καλοκαιρινό!

    Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια με ένα μαχαίρι.
    Κόβουμε μία μελιτζάνα σε οριζόντιες λεπτές φέτες και μετά σε κάθετες για να πάρουμε μικρά κυβάκια (κόψιμο μπρινουάζ).
    Βάζουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και 1 πρέζα ζάχαρη και λίγο θυμάρι.
    Μόλις πάρει χρώμα το κρεμμύδι, ρίχνουμε μέσα τις μελιτζάνες και ρίχνουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
    Κόβουμε τα κολοκυθάκια όπως κόψαμε και τις μελιτζάνες, δηλαδή σε μικρά κυβάκια. Μόλις πάρει χρώμα και η μελιτζάνα, ρίχνουμε μέσα και τα κολοκυθάκια.
    Προσθέτουμε το ρύζι μας (1 κούπα) και σοτάρουμε. Μόλις πάρει χρώμα το ρύζι, προσθέτουμε τα ντοματίνια, 3 φλυτζάνια νερό, 1 ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε.
    Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη φωτιά μας. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε 20-25 λεπτά. Μόλις γίνει το ριζότο, αφαιρούμε από τη φωτιά . Ψιλοκόβουμε φρέσκα μυρωδικά (δυόσμο, άνηθο, μαϊντανό) και ρίχνουμε από πάνω λίγο ξύσμα λεμονιού. Πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και με λίγο φέτα αν θέλουμε.

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής  

 Συστατικά

    750 ml νερό (3 κούπες)
    250 γρ. ρύζι για ριζότο (1 κούπα)
    2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
    1 πρέζα ζάχαρη
    θυμάρι
    αλάτι
    πιπέρι
    1 μελιτζάνα
    2 κολοκυθάκια
    300 γρ. ντοματίνια
    1 ζωμό λαχανικών

Για το σερβίρισμα

    δυόσμο
    άνηθο
    μαϊντανό
    ξύσμα 1 λεμονιού
    ελαιόλαδο
    πιπέρι

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.
Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «The Goring».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ