15 καταλυτικές αλήθειες για τον έρωτα - Είστε έτοιμοι να τις ακούσετε;‏

Έχω κάνει πολυάριθμες συνεδρίες και συζητήσεις σχετικά με τους παράγοντες που κάνουν μια σχέση επιτυχημένη. 

Είμαι σύμβουλος γάμου εδώ και 35 χρόνια και έχω γράψει εκτενώς για το θέμα του έρωτα, ενώ προσφάτως εξέδωσα ένα βιβλίο με τίτλο «Οι κύκλοι του έρωτα» (Love Cycles), στο οποίο εξετάζω τον τρόπο που το συναίσθημα αυτό κάνει διάφορους κύκλους κατά τη διάρκεια των ερωτικών σχέσεων. Με άλλα λόγια, ο έρωτας είναι πιο περίπλοκος απ’ όσο συχνά πιστεύουμε.

Σας παραθέτω τα 15 πράγματα που έχω παρατηρήσει μέσα στο χρόνο και που θεωρώ ως τις πιο σημαντικές και πανανθρώπινες αλήθειες για τον έρωτα.

1. Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα
Όπως κάθε συναίσθημα, έρχεται και φεύγει – μερικές φορές μάλιστα απροσδόκητα. Ο έρωτας, ωστόσο, απαιτεί ένα σύνολο ικανοτήτων και είναι κάτι που μπορεί να αναπτυχθεί.

2. Στην αρχή, ο έρωτας είναι παθιασμένος και συναρπαστικός – γι’ αυτό λοιπόν απολαύστε το ταξίδι
Να θυμάστε όμως ότι η ένταση του πάθους σας δεν αποτελεί ένδειξη ότι ο σύντροφός σας είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να δεσμευτείτε. Χρειάζεστε άλλες (λιγότερο συναρπαστικές) πληροφορίες για να επιλέξετε τον σύντροφό σας με σύνεση.

3. Ένας από τους κύριους λόγους που οι σχέσεις αποτυγχάνουν είναι ότι δεν επιλέγουμε το σωστό άτομο
Μοιάζει αυτονόητο, αλλά η αποδοχή αυτής της αλήθειας θα σας βοηθήσει να είστε πιο προσεκτικοί και να έχετε αυτογνωσία όταν πρόκειται να ξεκαθαρίσετε τη διαφορά ανάμεσα στον έρωτα και τον πόθο.

4. Έχουμε την τάση να δεσμευόμαστε με εκείνους που θεωρούμε ότι μας μοιάζουν
Στη συνέχεια προχωράμε σε μια πάλη για την εξουσία επειδή ανακαλύπτουμε ότι είμαστε διαφορετικοί. Προσπαθούμε να αλλάξουμε τον σύντροφό μας και να τον μετατρέψουμε στο πρόσωπο που θεωρούμε ότι θα έπρεπε να είναι. Αυτή είναι η αιτία των πάρα πολλών συγκρούσεων που βλέπω στις σχέσεις.

5. Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τον άλλο
Ίσως τελικά έρθετε σε συμφωνία, αλλά δεν θα διαρκέσει πολύ. Το να εφαρμόζετε την τέχνη της αποδοχής είναι μια προσπάθεια που δεν αξίζει τον κόπο.

6. Συχνά ψάχνουμε εξωτερικούς παράγοντες για να ανακαλύψουμε τι λάθος κάνει ο σύντροφός μας
Κάθε αλλαγή που επιδιώκουμε πρέπει να προέρχεται από μέσα μας. Οι σχέσεις είναι εσωτερική διαδικασία.

7. Το να περιμένετε να αλλάξει ο σύντροφός σας δεν είναι το ίδιο πράγμα με την έννοια της υπομονής
Να είστε υπομονετικοί (με τον εαυτό σας) και να μάθετε να αποδέχεστε τον σύντροφό σας. Αντί να περιμένετε να αποφασίσει να αλλάξει, μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε εσείς μια καινούρια κίνηση.

8. Το να βρείτε το σωστό άτομο σημαίνει να είστε εσείς το σωστό άτομο
Αν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας, θα βάλετε τα θεμέλια μιας υγιούς σχέσης.

9. Όλα τα ζευγάρια έχουν άλυτα προβλήματα
Η διαφορά ανάμεσα στα ζευγάρια που είναι ευτυχισμένα και τα ζευγάρια που καταστρέφονται είναι ο τρόπος που διαχειρίζονται τα προβλήματά τους, αφού όλα έχουν κάποια.

10. Η καλλιέργεια κι εξέλιξη μιας σχέσης δεν συμβαίνει από μόνη της
Εκτός από την ανάπτυξη δεξιοτήτων για τη διαχείριση των συγκρούσεων, θα πρέπει επίσης να δεσμευτείτε ότι θα βοηθήσετε στη εξέλιξη της σχέσης (ακόμα και όταν δεν θέλετε). Όπως σας είπα, ο έρωτας είναι ένα σύνολο ικανοτήτων – οπότε φροντίστε να δουλέψετε πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και να διασκεδάσετε μαζί, να δοκιμάσετε νέες δραστηριότητες και να αφήσετε να συμβούν θαύματα!

11. Για να καταφέρετε να εξελίξετε το άλλο άτομο και τη σχέση, θα πρέπει εσείς οι ίδιοι να διαθέτετε αποθέματα
Αν δίνετε συνέχεια χωρίς να λαμβάνετε τίποτα, θα εξουθενωθείτε. Όχι μόνο θα πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα στη σχέση, αλλά φροντίστε να δώσετε και στον εαυτό σας πολλή αγάπη.

12. Μπορείτε να έχετε μια γεμάτη ζωή ακόμη κι αν δεν δεσμευτείτε με κάποιον σύντροφο
Οι άνθρωποι παλαιότερα χρειάζονταν τις σχέσεις προκειμένου να επιβιώσουν και να διαιωνίσουν το είδος. Τώρα, αντιθέτως, είμαστε με ορισμένους συντρόφους από επιλογή. Γι’ αυτό λοιπόν, τιμήστε τη δυνατότητα της επιλογής σας.

13. Η πιο συνηθισμένη αιτία προβλημάτων στη θεραπεία ζευγαριών είναι η φράση «Δεν είμαι πλέον ερωτευμένος/η με τον/την σύντροφό μου»
Θυμηθείτε όμως: ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα. Έρχεται και φεύγει και δεν είναι ποτέ σταθερό. Οι επιτυχημένες σχέσεις έχουν κακές και ανιαρές στιγμές. Τις περισσότερες φορές το συναίσθημα επιστρέφει, γι’ αυτό λοιπόν μην βρεθείτε σε απόγνωση αν κατά περιόδους νιώθετε μια έτσι μια αλλιώς.

14. Σε μακροχρόνιες σχέσεις, είναι φυσιολογικό η σεξουαλική σας ζωή να περνά ύφεση και μερικές φορές ακόμα και να εξαφανίζεται
Δεν έχει σημασία πόσο ανιαρή ή ανύπαρκτη νιώθετε τη σεξουαλική σας ζωή, μπορείτε να την αναθερμάνετε αρκεί να είστε πρόθυμοι.

15. Φτάνει μόνο μια στιγμή για να ερωτευτείτε
Για να μάθετε να αγαπάτε χρειάζεται πολύς χρόνος και είναι το πιο πολύτιμο πράγμα που μπορούμε να μάθουμε στη διάρκεια της ζωής μας.
Είμαι με τον σύζυγό μου εδώ και 30 χρόνια έχοντας έναν (ως επί το πλείστον) καταπληκτικό γάμο. Αυτό το αποδίδω στη δέσμευση που αναλάβαμε με σκοπό να μάθουμε τις δεξιότητες (και την εφαρμογή τους) που κάνουν τον έρωτα να ευδοκιμήσει και να δημιουργήσει μια σειρά από τεχνικές για μας. Κατά κάποιο τρόπο, νιώθω ότι η δική μου εμπειρία ζωής αποτελεί τα πιο σημαντικά διαπιστευτήριά μου.

*Άρθρο της συμβούλου γάμου και θεραπεύτριας ζευγαριών Linda Carroll

Πηγή: enallaktikidrasi.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ