Αποκλειστικό: Made in Greece: Ο Κλέον Στίβεν Κούρτης ο "εγκέφαλος" στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στο Σαν Φρανσίσκο

Ο Κλεον Στίβεν Σκούρτης είναι ο εγκέφαλος πίσω από το φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου του san Francisco. 

Εδώ και 12 χρόνια ενώνει τις κινηματογραφικές εξελίξεις των Ελλήνων δημιουργών του κόσμου, με τους ομογενείς αλλά και το ψαγμένο κοινό του San Francisco. Γεννημένος στην Αθήνα και μεγαλωμένος στην Αλεξάνδρεια, καταλήξει στις ΗΠΑ για να σπουδάσει ηλεκτρονικά συστήματα και δεν αργεί να γίνει ο πρώτος αντιπρόεδρος του ιδρύματος Ελληνικών σπουδών στο San Francisco. Εκεί ζει και εργάζεται με τη γυναίκα και τα δύο του αγόρια. Τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες τις εκφράζει -πέραν των παραπάνω ιδιοτήτων του- και μέσω της φωτογραφίας, της τέχνης, των αμαξιών, της μουσικής και φυσικά των ταινιών.

 

Βρεθήκαμε στο φεστιβάλ, τον συναντήσαμε και μιλήσαμε για τον θεσμό που αγκαλιάζουν εδώ και 12 χρόνια οι κάτοικοι του πιό ευαισθητοποιημένου τόπου της Καλιφόρνια.
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΡΩΜΑΝΟ ΛΙΖΑΡΔΟ
 
-Πότε και πως σας ήρθε η ιδέα να κάνετε ένα οργανωμένο κινηματογραφικό Φεστιβάλ στο Σαν Φρανσίσκο;
 
-Η ιδέα για το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στην πόλη του San Fransisco προέκυψε πριν δώδεκα χρόνια από άτομα σινεφίλ, μέλη του συμβουλίου διαχείρισης της Έδρας Ελληνικών Σπουδών «Καζαντζάκη» του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο. Ο αρχικός στόχος της εκδήλωσης είναι η συλλογή κεφαλαίων (fundraising) που θα  διατίθενται  στην έδρα Ελληνικών σπουδών. Παράλληλα, η εκδήλωση αύτη, μέσα από τη δύναμη του κινηματογράφου, προβάλλει την κοινωνική, οικονομική, ιστορική, και πολιτική εξέλιξη της Ελλάδας, και στηρίζει, ενθαρρύνει, και χειροκροτεί το κινηματογραφικό ταπεραμέντο ελλήνων σκηνοθετών από την Ελλάδα και τον κόσμο.


 
-Πριν από αυτό το Φεστιβάλ υπήρχαν θεσμοί που υποστήριζαν τον Ελληνικό κινηματογράφο στην Καλιφόρνια;
 
-Οχι. Το φεστιβάλ είναι το πρώτο στο είδος του, οχι μόνο στη Καλιφόρνια αλλα σ’ολη την Αμερική.
 
 -Το Φεστιβάλ μέσα στον χρόνο απευθύνεται μόνο στο Ελληνόφωνο κοινό;
 
-Το Φεστιβάλ δεν απευθύνεται μόνο στο Ελληνόφωνο κοινό.  Το γεγονός οτι ολα τα έργα έχουν υπότιτλους και η διαφημηστική μας καμπάνια χρησημοποιεί ποικίλα social media βοηθούν το φεστιβάλ να γίνει γνωστό στο ευρύτερο κοινό, πέρα του Ελληνόφωνου. Επίσης, στη πόλη του San Francisco υπάρχουν διάφορα γκρούπ σινεφίλ με προτίμηση στον ξένο κινηματογράφο.
 
-Πως υποδέχεται το Ελληνικό και το ξένο κοινό αυτόν τον θεσμό;
 
Στα δώδεκα χρόνια δράσης του Φεστιβάλ μας, η ανταπόκριση του Ελληνικού και ξένου κοινού είναι εξαιρετικά θερμή. Καθε χρόνο έχομε ολο και περισσότερους θεατές και σπόνσορες.
 

-Υπάρχει υποστήριξη από το Ελληνικό κράτος ή στηρίζεται μόνο σε οικονομική ενίσχυση κατοίκων του Σαν Φρανσίσκο;
 
-Το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του San Francisco έχει οικονομική ενίσχυση αποκλειστικά απο τοπικούς σπόνσορες και μερικούς αλλους ανα την Αμερική.
 
-Μπορείτε να θυμηθείτε μερικούς Έλληνες που επισκέφτηκαν το Φεστιβάλ μέσα σε αυτά τα 12 χρόνια;
 
-Μαρία Δούζα, Ολγα Μαλέα, Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Μενέλαος Καραμαγκιώλης, τον γιο του Θανάση Βέγγου τον.... Επίσης έχουν έρθει οι: Γιώργος Τσιμπερόπουλος, Αγγελος Σιδεράτος, Στελάνα Κλιρής.
 
-Φέτος το φεστιβάλ αφιερώνει και μια μέρα στις ταινίες μικρού μήκους. Πως προέκυψε αυτό;
 
-Φέτος είχαμε παρα πολλές αξιόλογες ταινίες μικρούς μήκους που δεν μπορούσαμε να τις ενσωματώσουμε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του Φέστιβαλ, ετσι διαλέξαμε να αφιερώσουμε μια εξτρα μέρα με προβολές ταινιών μικρού μήκους.
 
-Από τις φετινές ταινίες ποιές ξεχωρίζετε προσωπικά με το δικό σας γούστο και ποιές πιστεύετε ότι θα αρέσουν στο κοινό του Φεστιβάλ;
 
-Προσωπικά πιστεύω οτι οι ταινίες που θα αρέσουν ιδιαίτερα στο κοινό είναι, “Ο Εχθρός μου”, “Ξενία”, και “Μικρά Αγγλία”» «Common Denominator – Κοινός παρανομαστής» “The Winter – Ο χειμώνας” . Απο τις ταινίες μικρού μήκους, νομίζω θα ξεχωρίσουν, “Δεν θα Γεράσομε Ποτέ”, “Irene & Marie”, «Εβίβα», και «Dinner for Few»,» «Cure – Εξυγίανση».


-Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τον χώρο διεξαγωγής των προβολών;
 
-Για τις προβολές των ταινίων έχουμε επιλέξει το Delancey Street Screening Room που ανήκει στο Delancey Street Foundation. Ο οργανισμός αυτός, τα τελευταία 40 χρόνια δράσης, κάνει πρωτοποριακή δουλειά στο να βοηθά άτομα με ποινικό μητρώο αλκοολισμού, ναρκωτικών, κι εγληματικότητας να ξαναβρούν το δρόμο τους και να ενταχθούν και πάλι στη κοινωνία. Το συγκρότημα Delancey έχει 250 ένοικους, γυναίκες και άνδρες, οι οποίοι μεσα απο την ομαδική συνεργασία και υποστήριξη,  εκπαιδεύονται κι εξασκούνται σε διάφορα επαγγέλματα οπως αυτα του εστιατορείου, βιβλιοπωλείου, καθαριστηρίου,  μεταφορών και αλλων που έχει το ιδιο το συγκρότημα σε λειτουργία.
 
-Ποιοί είναι οι στόχοι σας για την επόμενη διοργάνωση;
 
-Ο στόχος μας είναι να συνεχίσομε να εμπλουτίζομε το πρόγραμμα του κινηματογραφικού μας φεστιβάλ με ταινίες ψηλής ποιότητας, να συνεχίσομε να στηρίζομε και να ενθαρρύνομε το κινηματογραφικό ταπεραμέντο Ελλήνων σκηνοθετών απο την Ελλάδα και τον κόσμο και να βοηθάμε χρηματικά την Εδρα Ελληνικών Σπουδών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του San Francisco.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο kostasphotography.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ