50% έκπτωση στα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας: 26 & 27/5 - Ημέρες βραβευμένης γαστρονομίας 2015

Στις 26 και 27 Μαΐου και στις 2 και 3 Ιουνίου το «α» σας στρώνει το τραπέζι στα βραβευμένα με Χρυσό Σκούφο και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας εστιατόρια της πόλης και σας σερβίρει τα πιο συναρπαστικά στιγμιότυπα του φετινού γαστρονομικού πρωταθλήματος με έκπτωση 50% στις τιμές. 

Πιστό στο ετήσιο ραντεβού του, το πιο νόστιμο και φιλικό γευστικό χάπενινγκ της χρονιάς ανοίγει τις πόρτες στα βραβευμένα εστιατόρια της πόλης, τα οποία θα προσφέρουν ένα ειδικό μενού που ανθολογεί μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές σπεσιαλιτέ τους –από αυτές που τους χάρισαν Χρυσό Σκούφο ή Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας για το 2015– στο 50% της τιμής που θα πληρώνατε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή. 

Για άλλη μία χρονιά το «α» ενορχηστρώνει ταυτόχρονα δείπνα, μοιρασμένα σε πολλά τεταρτημόρια, με το μαγειρικό line up να σας επιφυλάσσει σπουδαία ονόματα της αθηναϊκής γευστικής σκηνής αλλά και βιρτουόζους της μαρμίτας ή της σχάρας, πολυσυζητημένα εστιατόρια ή low key γευστικά στέκια που κρατούν με σοβαρότητα κι επαγγελματισμό την μπαγκέτα της κουζίνας τους. Πάντα πιστεύαμε ότι η γαστρονομία είναι κομμάτι του πολιτισμού και οι σεφ το επιβεβαιώνουν μελετώντας κι επαναπροσεγγίζοντας την παράδοση αλλά και ανοίγοντας δυνατά χαρτιά τεχνογνωσίας και δημιουργικότητας.
 
Η γαστρονομία είναι όμως κι ένας τρόπος να περνά κάποιος όμορφα. Καθώς η γεύση δεν λειτουργεί ποτέ αποκομμένη από τις άλλες αισθήσεις, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μοιραστείτε με την παρέα σας εδέσματα κι εμπειρίες. το νωχελικό χάζι της Ακρόπολης, τον παφλασμό των κυμάτων, έναν πράσινο κήπο... Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να δούμε χαμόγελα και να ακούσουμε την ηδονική εκφορά του ενστικτώδους «Μμμ» σε μια ωραία μπουκιά. 

Οι κρατήσεις στους χώρους που διακρίθηκαν στο φετινό γαστρονομικό πρωτάθλημα ξεκινούν από σήμερα Πέμπτη 21/5 (πλην του «Funky Gourmet» το οποίο έχει συγκεκριμένη ημέρα κράτησης και δείπνου ), το κόστος των μενού κινείται από € 20 μέχρι € 70, με τα κρασιά και τα ποτά να πληρώνονται στις περισσότερες περιπτώσεις χωριστά, χωρίς αυτό να ισχύει πάντα. Ορισμένα περιλαμβάνουν κάποιο κρασί ή κοκτέιλ εν είδει καλωσορίσματος, άλλα συνοδεύουν κάποια πιάτα με κρασί και μία περίπτωση σας επιφυλάσσει πλήρες οινικό τετ-α-τετ με τις προτάσεις της κουζίνας. Κάποια εστιατόρια μπορεί να παρατείνουν λόγω ζήτησης την προσφορά, σερβίροντας τα μενού για παραπάνω ημέρες, εσείς όμως μην εφησυχάζετε, κάντε κράτηση τώρα! Δείτε τα 20 εστιατόρια (με αλφαβητική σειρά ) και τα μενού τους.

ABOVO 15/20

ΑΠΟ 90 ΣΕ € 45
 
Στο σύγχρονο, στιλάτο εστιατόριο, που βλέπει από το «μπαλκόνι» του την Πλατεία Κεφαλαρίου, η κουζίνα του Μιχάλη Νουρλόγλου, ο οποίος φέτος βραβεύεται με Χρυσό Σκούφο για δεύτερη χρονιά, πέραν του ότι εξελίσσεται πολύ όμορφα, έχει πλέον αποκτήσει τους φανατικούς της. Καλαίσθητα και δημιουργικά, τα πιάτα του σπινθηρίζουν με νεωτεριστικό σασπένς και νοστιμιά, ενώ και τα επιδόρπια –όπως ο classic πλέον κύλινδρος από bitter σοκολάτα και αλμυρή καραμέλα που θα δοκιμάσετε στο ειδικό μενού– είναι πραγματικά αξιόλογα. 

ΜΕΝΟΥ 
Καπνιστό χέλι στη σχάρα με πουρέ παντζάρι, άγρια χόρτα κι εσπεριδοειδή 
Καραβίδες ψητές σε λευκό σαγανάκι με φινόκιο, γραβιέρα και μανταρίνι 
Ορτύκι με ριζότο αχλάδι, γκοργκοντζόλα και βινεγκρέτ φουντούκι 
Eπιλογή ανάμεσα σε σολομό με ζεστή σαλάτα αβοκάντο, τσορίθο και γουασάμπι και μοσχαρίσιο διάφραγμα με πουρέ πατάτας αρωματισμένο με τρούφα και σάλτσα Πόρτο 
Κύλινδρος από bitter σοκολάτα, παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης και αλμυρή καραμέλα. 

Περιλαμβάνει και Βloody King Cocktail, ένα ποτήρι Vina Esmeralda-Τοrres κι ένα ποτήρι Ibericos Crianza-Torres ­

Κολοκοτρώνη 37 (1ος όροφος ), Κεφαλάρι, 2108015324-5

ALERIA 14,5/20
ΑΠΟ 60 ΣΕ € 30
 
Σε αυτό το κομψό νεοκλασικό με την πράσινη πλακόστρωτη αυλή, που απορροφά τα καλοκαίρια κάθε ίχνος αστικού... κραδασμού, η φροντίδα είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα. Η κουζίνα με το ιδιόχειρο αποτύπωμα του ταλαντούχου Γκίκα Ξενάκη, σε επαφή με την ελληνική παράδοση, αποδίδει με σύγχρονο πνεύμα, μέτρο και κομψότητα κλασικές και αγαπημένες σπεσιαλιτέ, με την ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών και το ευγενικό σέρβις να ολοκληρώνουν την πρόταση ενός εστιατορίου το οποίο ξεχωρίζει τόσο το ελληνικό όσο και το ξένο κοινό. 

ΜΕΝΟΥ 
Καλωσόρισμα 
Ταρτάρ ξιφία Αργολίδας αρωματισμένο με περγαμόντο, ταραμοσαλάτα από αβγοτάραχο, χαβιάρι παντζαριού και chips ρυζιού 
Κουσκουσάκι μπουρδέτο με σκορπίνα, μύδια και καλαμάρι 
Αρνάκι σιγομαγειρεμένο με κρέμα από καρότα, αγκινάρες και αγριοσπάραγγα 
Μπακλαβάς με παρφέ από φιστίκι, καραμελωμένο φύλλο, παγωτό κανέλα και σάλτσα καραμέλα. 

Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, 2105222633

ΑΘΗΡΙ 14/20
ΑΠΟ 48 ΣΕ € 24
 
Ο μεν κήπος του εστιατορίου του Κεραμεικού, που συνεχίζει σε low key τόνους, αλλά με σταθερά καλές επιδόσεις, είναι χάρμα, κανονική όαση^ δεν βρίσκεις εύκολα τόσο πράσινα σημεία στο κέντρο της Αθήνας. Η δε κουζίνα του Αλέξανδρου Καρδάση, βατά σύγχρονη και βαθιά νόστιμη, ψάχνει τα υλικά της σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, ανακαλεί μνήμες και ταυτόχρονα αφομοιώνει αποτελεσματικά τα κελεύσματα των καιρών. 

ΜΕΝΟΥ 
Χειροποίητο ψωμί 
Φαγκρί λεμονάτο στο ζωμό του με κρεμμύδι κοκκάρι, πατάτες παριζιέν και σπανάκι, αρωματισμένο με κρόκο Κοζάνης 
Παστουρμάς θαλάσσης με πουρέ από φασόλια γίγαντες με πράσινη πιπεριά και σάλτσα από καραμελωμένα κρεμμύδια σε τραγανό φύλλο 
Πράσινη σαλάτα με tuille γραβιέρας Κρήτης, αποξηραμένο σύκο, δυόσμο και λαδόξιδο με μήλο 
Πέτουλες με βετούλι κοκκινιστό, γραβιέρα Νάουσας και γιαούρτι πασκιτάν 
Μους σοκολάτα-πραλίνα σε μπισκότο σοκολάτας με σάλτσα dulce de leche. 

Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 2103462983

ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ 14,5/20
ΑΠΟ 42 ΣΕ € 21
 
Ο Θανάσης Βασίλαινας μεταμόρφωσε την ιστορική πειραιώτικη ταβέρνα που ο παππούς του έστησε το μακρινό 1920 σε ένα σύγχρονο εστιατόριο-πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας, με εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής και νέους φίλους από όλη την Αθήνα. Με τον Ρενάτο Μεκόλι πάντα στην κουζίνα, τα μοντέρνας λογικής, πολύ γευστικά πιάτα με ελληνικά χρώματα και αρώματα τώρα το καλοκαίρι εμφανίζονται σε open air βερσιόν, στην όμορφη, χαλαρή ταράτσα του ρεστοράν. 

ΜΕΝΟΥ 
Δροσερή σούπα gazpacho αρωματισμένη με βασιλικό 
Φιλέτο τσιπούρας στη σχάρα με υφές μπρόκολου και σελινόριζας με σάλτσα αρωματισμένη με αγριομάραθο 
Γεμιστά «αλλιώς» με κονφί ντομάτας, ψητά λαχανικά και φέτα 
Χοιρινό κότσι φρικασέ με σέσκουλα και σταμναγκάθι 
Μπάρα σοκολάτας με σος από φρούτα του δάσους.

Αιτωλικού 72, Πειραιάς, 2104612457

BAKU 14,5/20
ΑΠΟ 50 ΣΕ € 25
 
Στο βραβευμένο εστιατόριο του «The Margi» ο Παναγιώτης Γιακαλής εξευγενίζει τις ρουστίκ γεύσεις της ελληνικής παράδοσης με έξυπνες ιδέες και μαγειρική ακρίβεια. Ελληνικά υλικά όπως η μυζήθρα Ευρυτανίας, ο τραχανάς, το σταμναγκάθι ή το αβγοτάραχο δίνουν χρώμα στη σύγχρονη, με κλασικά στοιχεία κουζίνα του, που πατάει ωστόσο γερά στη διεθνή τεχνοτροπία και τροφοδοτείται πλέον από τη Margi Farm, μια φάρμα 20 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του ξενοδοχείου στα Καλύβια. Το ειδικό για τις Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας μενού θα σας το παρουσιάσουν δίπλα στην πισίνα, στον κοσμοπολίτικα καλοκαιρινό χώρο του «Malabar». 

ΜΕΝΟΥ 
Κριθαρότο με σπαράγγια, jamon Ιberico bellota και φλέικ παρμεζάνας 
Σολομός με μπρόκολο ποσέ, τριμμένο αβγοτάραχο και σάλτσα ολαντέζ με ντομάτα και φρέσκια ρίγανη 
Τριλογία σοκολάτας με μους, παγωτό και γκανάς σοκολάτας. 

Ξεν. «The Margi», Λητούς 11, Βουλιαγμένη, 2109670924

BOTRINI’S 16/20
ΑΠΟ 90 ΣΕ € 45
 
Η δημιουργική, φορτισμένη με προσωπικές αναφορές ελληνική κουζίνα του Έκτορα Μποτρίνι σερβίρεται τώρα που καλοκαίριασε στην καταπράσινη, πολύ γοητευτική αυλή της χαλανδριώτικης μονοκατοικίας που στεγάζει το εστιατόριό του. Ο δημοφιλής σεφ και η ομάδα του συνθέτουν ένα μενού-ταξίδι γεμάτο εικόνες και αρώματα, με τελική κατάληξη ένα απρόσμενο γλυκό (σαν ) τζατζίκι, που «βλέπει» ένα sine qua non της ελληνικής γευστικής παράδοσης με φρέσκια, ανανεωτική ματιά. 

ΜΕΝΟΥ 
Snack-μεζές 
Ξιφίας carpaccio με τον τρόπο των ψαράδων στη νήσο Elba, αναφορά σε μια κερκυ­ραϊκή νεραντζοσαλάτα 2003 
TONgueNATOandtomato 2014 
Ριζότο al nero «Η σκοτεινή πλευρά της σελήνης» 2014 
Μάγουλο από μοσχαράκι γάλακτος βιολογικής εκτροφής με κρέμα πατάτας, πραλίνα και κροκέτες πατάτας 
Σαν ένα mojito 
Σαν ένα γλυκό τζατζίκι 2012 

Βασ. Γεωργίου Β΄ 24Β, Χαλάνδρι, 2106857324

Όλη η συνέχεια εδώ - Athinorama.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ