Ποιος είναι ο πρώην Πρωθυπουργός που έδωσε 18 εκ. ευρώ για να αγοράσει πίνακα του Πικάσο

Ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο "Οι Γυναίκες του Αλγερίου", του 1955, έφθασε, μέσα σε 11 λεπτά, την τιμή των 179,3 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του Οίκου Κρίστις στη Νέα Υόρκη.

Με την τιμή αυτή, έσπασε το  το ρεκόρ του τρίπτυχου του Φράνσις Μπέικον "Τρεις Μελέτες του Λούσιαν Φρόιντ", που είχε πουληθεί έναντι 142,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του ίδιου οίκου το 2013.


O πίνακας του Πικάσο «Οι Γυναίκες του Αλγερίου», του 1955, που πουλήθηκε για 179,3 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία του Οίκου Κρίστις στη Νέα Υόρκη, αγοράστηκε από τον πρώην πρωθυπουργό του Κατάρ και δισεκατομυριούχο Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani.

Το έργο πουλήθηκε σε ανώνυμο αγοραστή, τηλεφωνικά, και εκπροσωπήθηκε από οίκο σύγχρονης τέχνης. Πηγές αναφέρουν ότι τελικά ο αγοραστής είναι ο  Hamad bin Jassim, γνωστός και με τα αρχικά του HBJ. Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα αναφέρουν ότι ο πίνακας του Πικάσο «σίγουρα δεν πήγε στο Κατάρ, εξαιτίας των γυμνών που περιέχει, παρότι πρόκειται για ένα έργο κυβιστικό».


Ο HBJ ήταν μια από τις σπουδαιότερες πολιτικές φυσιογνωμίες του Κατάρ για πάνω από μια δεκαετία. Ηταν πρωθυπουργός στη χώρα του μεταξύ 2007-2013 και υπήρξε υπουργός Εξωτερικών από το 1992 ως το 2013. Είναι μέτοχος το Qatar Investment Authority, ένα από τα μεγαλύτερα fund στον κόσμο που έχει συμμετοχή στην Volkswagen, Porsche, στην ομάδα Paris Saint-Germain. Αγόρασε το κατάστημα Harrods για $2.3 billion και διακρατεί θέσεις στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ενώ είναι μέτοχος στο Shard, τον υψηλότερο ουρανοξύστη της Βρετανικής πρωτεύουσας και της Ευρώπης ολόκληρης.

Εχει αγοράσει επίσης τρία διαμερίσματα στο Χάυντ Παρκ του Λονδίνου για 186 εκατ. δολάρια το 2008.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ