Αρνάκι με ψητά λαχανικά του Άκη Πετρετζίκη - Η καλοκαιρινή version του all time classic πιάτου

Το τέλειο φαγητό για γιορτές ή Κυριακές στην καλοκαιρινή εκδοχή του!

Συστατικά
4 χεράκια αρνίσια
αλάτι
πιπέρι
2 σκ. σκόρδο
4 μεγάλα κλωναράκια δεντρολίβανο
ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερού ζωμό βοδινού
2 μελιτζάνες τσακώνικες κομμένες σε φέτες 5 χιλιοστών
2 μεγάλα κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες 5 χιλιοστών
προαιρετικά πατάτες baby βρασμένες για 5 λεπτά
ελαιόλαδο για το σωτάρισμα των λαχανικών

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής  

Μέθοδος Εκτέλεσης
Ξεκινάμε δίνοντας χρώμα στο κρέας μας. Για να το κάνουμε αυτό έχουμε 2 τρόπους. Ο ένας είναι να τους δώσουμε χρώμα στο τηγάνι και ο άλλος να τους δώσουμε χρώμα στο φούρνο. Με τον πρώτο τρόπο θα χρειαστούμε άλλο ένα σκεύος αλλά θα τελειώσουμε νωρίτερα.

Ο άλλος είναι να ξεκινήσουμε το ψήσιμο στο φούρνο σε πολύ υψηλή θερμοκρασία δηλαδή στους 230 βαθμούς.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στη θερμοκρασία αυτή.

Παράλληλα προετοιμάζουμε το κρέας μας λαδώνοντάς το και ελαφρά αλατοπιπερώνοντάς το.
Παίρνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε σε ένα ταψάκι φούρνου. Πάνω σε αυτό τοποθετούμε το κρέας.

Βάζουμε το ταψάκι στο φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά.
Αφαιρούμε από το φούρνο και τον χαμηλώνουμε στους 160.

Κόβουμε άλλα 2 κομμάτια αλουμινόχαρτο.
Επίσης κόβουμε το σκόρδο στα 3 ή στα 4 και τρυπώντας το κρέας σε αντίστοιχα σημεία το καρφώνουμε με το σκόρδο. Αυτό το κάνουμε πολύ προσεκτικά για να μην καούμε.

Κλείνουμε το αλουμινόχαρτο που προεξέχει βάζοντας μέσα και τα κλωνάρια του δεντρολίβανου. Διπλώνουμε όλο το πακέτο σε άλλο ένα αλουμινόχαρτο. Μαζί με το ταψάκι.
Τέλος με ένα τρίτο αλουμινόχαρτο κλείνουμε όλο το πακέτο και το βάζουμε ξανά στο φούρνο. Προσέχουμε πάλι να μην καούμε.

Βάζουμε το πακέτο όλο στο φούρνο και ψήνουμε για 2 ώρες.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας σοτάροντάς τα σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν καλό χρώμα από όλες τις πλευρές.

Στο τέλος αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο, αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς, ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο, αφαιρούμε τα κλαδάκια του δεντρολίβανου προσθέτουμε το ζωμό και τα λαχανικά και επιστρέφουμε στο φούρνο για άλλα 15 λεπτά ψησίματος.
Σερβίρουμε. 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.
Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «The Goring».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ