Βloomberg: Ώρα Ντράγκι για Ευρώπη και Ελλάδα - Τι αποφασίζει η ΕΚΤ

Στους ποσοτικούς και χρονικούς περιορισμούς που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα, το ενδιαφέρον, σύμφωνα με το Bloomberg.

 

Έχοντας εξασφαλίσει το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στον μηχανισμό Έκτακτης Χρηματοδότησης (ELA) το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς στρέφεται στις σημερινές ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και το ενδεχόμενο να αγοράσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα και ελληνικά ομόλογα.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από το ELA αναμένεται να καλύψουν την ολοένα και διευρυνόμενη τρύπα από την απόσυρση καταθέσεων. Χθες το βράδυ οπότε και έγινε γνωστή η έγκριση του προγράμματος για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων δηλαδή μέχρι και την επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΚΤ (από 1/1/2015 η ΕΚΤ θα συνεδριάζει ανά έξι εβδομάδες και όχι ανά μήνα όπως συνέβαινε μέχρι και πέρυσι) δεν υπήρξε καμία επίσημη αναφορά στο ποσό που θα αντλήσουν οι τράπεζες από τον ELA. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά οι τράπεζες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα ποσό της τάξεως των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ενδέχεται το ποσό να αυξηθεί αρκετά ειδικά αν μετά το τέλος Φεβρουαρίου δεν γίνουν δεκτές από την ΕΚΤ οι εγγυήσεις που έχει χορηγήσει το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες βάσει του περίφημου «πυλώνα 2» του προγράμματος Αλογοσκούφη το 2008.

Ενδεχόμενη ένταξη και της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, θα εξασφαλίσει στη χώρα επιπλέον ρευστότητα η οποία αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα των 16-17 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι που θα εξαρτηθεί από το τελικό ύψος του προγράμματος. Τη ρευστότητα αποκτούν αρχικά οι τράπεζες οι οποίες στη συνέχεια έχουν τη δυνατότητα να τη διοχετεύσουν στην αγορά.

Όλη η Ευρώπη, περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να πληροφορηθεί τα «ψιλά γράμματα» του προγράμματος QE όπως λέγεται, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι καθοριστικά ειδικά για την Ελλάδα. Ποια είναι τα κρίσιμα σημεία;

1.     Αν θα μπει όριο στη δυνατότητα της ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα και ποιο θα είναι αυτό. Μήνυμα ότι η ΕΚΤ είναι πραγματικά διατεθειμένη να κάνει «ότι χρειαστεί» για να αποσοβήσει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού θα έστελνε η Φραγκφούρτη στις αγορές μόνο αν η ΕΚΤ άφηνε εντελώς ανοικτό το όριο. Κάτι τέτοιο θα έπειθε τους επενδυτές ότι αν επιχειρούσαν να τα «βάλουν» με τα ομόλογα μιας εκ των χωρών της Ευρωζώνης, θα έβρισκαν απέναντί τους έναν τοίχο. Σοβαρές αντιρρήσεις εγείρονται από την Γερμανία η οποία χαρακτηρίζει τις αθρόες αγορές ως παρέμβαση εις βάρος των μεταρρυθμίσεων. Γι’ αυτό, από χθες το βράδυ τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι ο κ. Ντράγκι θα ανακοινώσει περιορισμούς οι οποίοι τοποθετούνται στα επίπεδα των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως.

2.     Αν θα μπει χρονικό όριο. Δηλαδή αν το πρόγραμμα θα έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Και πάλι όσο πιο «ανοικτά» είναι τα πράγματα, τόσο ισχυρότερο είναι το μήνυμα προς τις αγορές. Υπάρχου πληροφορίες που μιλούν για 22 μήνες δηλαδή μέχρι το τέλος του 2016

3.     Ποιος θα είναι ο αγοραστής. Θα αγοράζει απευθείας η ΕΚΤ αναλαμβάνοντας το ρίσκο ή οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών που σημαίνει ότι το ρίσκο θα αναλαμβάνει η κάθε χώρα ξεχωριστά;

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν για την Ελλάδα δύο άλλοι παράγοντες. Καταρχήν η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος. Από χθες φημολογείται ότι το πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί από την 01/03. Είναι σημαντική ημερομηνία για την Ελλάδα καθώς στο τέλος Φεβρουαρίου λήγει η παράταση του μνημονίου. Έτσι, είναι πολύ πιθανό, η ΕΚΤ να αρνηθεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Διατυπώνεται και ένα άλλο ερώτημα: Αν η νέα κυβέρνηση καταλήξει με τους δανειστές σε προσωρινή συμφωνία για παράταση του υφιστάμενου μνημονίου για δύο ή περισσότερους μήνες προκειμένου να καταλήξουν οι όποιες διαπραγματεύσεις, το μεσοδιάστημα η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα; Η απάντηση δεν είναι καθόλου δεδομένη αυτή τη στιγμή καθώς δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να απαντήσει μια «στέρεα συμφωνία» προκειμένου να «τυπώσει» χρήμα και για την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ