Η δήλωση της Σάλμα Χάγιεκ που θα συζητηθεί: ''Μόνο στο πορνό οι γυναίκες βγάζουν περισσότερα από τους άντρες''

H γνωστή Mεξικανή ηθοποιός Σάλμα Χάγιεκ, που έκλεψε τις εντυπώσεις με την εμφάνισή της στο Φεστιβάλ Καννών, είναι μια ακόμη γυναίκα που αφήνει σαφή υπονοούμενα περί σεξιστικών συμπεριφορών στην κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλιγουντ.   

Σε εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών για την καμπάνια «He For She», με επικεφαλής την Έμμα Γουάτσον και ανάμεσα σε γνωστούς ηθοποιούς, μίλησε για «τρομερή αδικία» σε βάρος των γυναικών, που μόνο «σε πορνό βγάζουν περισσότερα χρήματα από τους άντρες», και αναφέρθηκε στο σεξισμό με τον οποίο έχει έρθει αντιμέτωπη κατά τη διάρκεια της καριέρας της.   

Σημείωσε ότι το Χόλιγουντ αδυνατεί να καταλάβει τις προτιμήσεις των γυναικών και αποτυγχάνει να αναγνωρίσει το ταλέντο τους.   Ανακάλυψε, δε, πόσο «αδικημένες» είναι στα συμβόλαια οι γυναίκες σε σχέση με τους άντρες και ότι εκείνοι ασκούν βέτο για τις ηθοποιούς με τις οποίες θα πρωταγωνιστήσουν σε ταινίες.   Είχε συμφωνήσει, όπως είπε, να λαμβάνει μέρος σε ταινίες που θα υποδυόταν ρόλους με έξυπνα και σοφά λόγια , αλλά προσγειωνόταν όταν έβλεπε ότι δεν έπρεπε να επισκιάσει τον βασικό αντρικό πρωταγωνιστικό ρόλο.   

Τα πυρά της εξαπέλυσε και ενάντια σε εκείνους που αδυνατούν να αντιληφθούν τις επιθυμίες και τα θέλω του γυναικείου κοινού.  Η Χάγιεκ, που εργάζεται και ως παραγωγός και σκηνοθέτης, αναφέρθηκε στο πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται το θέμα της ισότητας στον κινηματογραφικό κόσμο, σημειώνοντας: «Δεν μπορούμε να στεκόμαστε ως θύματα και να λέμε ότι πρέπει να γινόμαστε συμπαθείς στους άντρες. Και ξέρετε γιατί; Γιατί δεν μας ενδιαφέρει»  

 

Με επικριτικό τόνο συνέχισε λέγοντας: «Μόνο ένα πράγμα εμπνέει τους ανθρώπους στην κινηματογραφική αυτή βιομηχανία. Και αυτό είναι το χρήμα. Πρέπει να αντιληφθούν πόσο ισχυρές είμαστε οικονομικά. Έχουμε τη δύναμη να δείξουμε ότι μπορούμε να σώσουμε την κινηματογραφική βιομηχανία».   Για το θέμα της έλλειψης προόδου όσον αφορά στις αντιλήψεις που κυριαρχούν στον κινηματογραφικό χώρο, δήλωσε: «Βλέπουν τις γυναίκες ως αντικείμενα. Στη μόνη ταινία που μπορούμε να βγάλουμε περισσότερα χρήματα από τους άντρες είναι σε πορνό. Και δεν είναι αστείο».   »

Η πληρωμή μας δεν μπορεί να αυξηθεί επειδή δεν μας δίνεται η ευκαιρία να τους αποδείξουμε ότι μπορούμε να φέρουμε έσοδα. Ακόμη και όταν μια κορυφαία ηθοποιός φέρει κόσμο στην ταινία, αυτό θα μεταφραστεί υπέρ του πρωταγωνιστή», συνέχισε.   «Τα παράσημα πηγαίνουν στον μάγκα», ανέφερε η Χάγιεκ ανακαλώντας τη δική της πικρή εμπειρία.  
 

«Ακόμα και όταν ο σκηνοθέτης με ήθελε πραγματικά, ο μάγκας όμως δεν με ενέκρινε, τότε έπρεπε να φύγω. Το σινεμά υποτιμά τη νοημοσύνη των γυναικών. Και το κάνει καιρό τώρα. Δεν μας βλέπουν ως ισχυρή οικονομική δύναμη και αυτό συνιστά άγνοια», σημείωσε με προβληματισμό και αίσθημα αδικίας.   Το πάνελ στο οποίο βρέθηκε η Χάγιεκ, διέκρινε τον Άλεκ Μπάλντουιν ως εξαίρεση στον κανόνα, που δραστηριοποιείται με τον τρόπο του στο θέμα της ισότητας μεταξύ αντρών και γυναικών ηθοποιών. 

Πηγή: www.independent.ie

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ