Die Welt: Το "τρίτο πακέτο βοήθειας» προς την Ελλάδα μελετούν τώρα οι "Θεσμοί"

Εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμούν ότι ακόμα & η δόση των 7,2 δισ. δεν θα είναι αρκετή

Ενώ η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Αθήνα και τους εκπροσώπους των δανειστών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο να ανοίξει η... κάνουλα της ρευστότητας για την ελληνική οικονομία, κύκλοι των θεσμών, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, δηλώνουν σίγουροι πως η Ελλάδα θα χρειαστεί, ηδη από το φετινό καλοκαίρι, ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.

Όπως δηλώνουν στην Die Welt, ακόμη και αν η Ελλάδα πάρει τα 7,2 δισ. ευρώ της δόσης που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2014, τα χρήματα θα εξαντληθούν το καλοκαίρι του 2015 και στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί να ζητήσει νέα βοήθεια, που θα υπόκειται σε νέους όρους.

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα το ''πουλήσει'' αυτό στο λαό του, όταν ήδη έχει πολιτική εντολή για ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος» αναφέρουν διαπραγματευτικοί κύκλοι στη γερμανική εφημερίδα. 

Τονίζουν όμως ότι η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια. «Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε ήδη να το διαπραγματευόμαστε» υπογραμμίζουν.

Βέβαια, όπως σημειώνει η Die Welt, η συζήτηση για περαιτέρω βοήθεια θα επιβάρυνε τις δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Αν και τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος για πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, η θλιβερή πραγματικότητα είναι πως οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. 

«Είναι σαν τον Τιτανικό» αναφέρει χαρακτηριστικά άτομο που μετέχει στις διαπραγματεύσεις. «Η ατμόσφαιρα είναι καλύτερη τώρα απ' ό,τι νωρίτερα στις συζητήσεις. Αλλά τι νόημα έχει αυτό, αν το πλοίο βυθίζεται;» πρόσθεσε.  

Το καλύτερο παράδειγμα είναι η συζήτηση επί του φορολογικού, αναφέρει η Die Welt. Οι Ελληνες και οι θεσμοί συμφώνησαν επί της αρχής, αλλά η Ελλάδα δεν θέλει να δεσμευθεί για συνολική εφαρμογή τώρα. 

«Ακόμη και οι Ελληνες διαπραγματευτές ανά διαστήματα εκφράζουν απόγνωση, γιατί δεν ξέρουν τι θέλει να πετύχει η κυβέρνησή τους» υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα.

«Ελπίζουμε ότι αυτή είναι η στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει τη στροφή στη στάση του. Περιμένω ότι θα γίνει σύντομα. Ίσως την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Τσίπρας έχει καταλάβει ότι πρέπει να το κάνει τώρα. Οι υπουργοί του δεν το έχουν καταλάβει» αναφέρουν κύκλοι των θεσμών στην εφημερίδα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ