15 ραντεβού στα μουσεία της πόλης που δεν πρέπει να χάσετε - Ελεύθερη είσοδο, ξεναγήσεις και συναυλίες για όλους

Με ελεύθερη είσοδο, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις, προβολές και συναυλίες γιορτάζουν τα μουσεία της πόλης την Ευρωπαϊκή Νύχτα (16/5 ) και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18/5). 

Σκανάραμε το φετινό πρόγραμμα και επιλέξαμε ραντεβού για κάθε παρέα και διάθεση.
 
«Μουσεία για μια βιώσιμη κοινωνία» είναι το θέμα που επέλεξε για την Ημέρα Μουσείων 2015 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, θέλοντας να προβάλει τη δυνατότητά τους να προτείνουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοιχτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα. Αυτό το όραμα θα ξεδιπλώσουν στην κεντρική εκδήλωση στην Τεχνόπολη στις 18/6 (7 μ.μ. ) οι πανεπιστημιακοί Χριστίνα Αγριαντώνη και Αλεξάνδρα Μπούνια και ο διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης Κωστής Μπιτζάνης, σε μια βραδιά που θα πλαισιώσουν οι εικόνες της μικρού μήκους ταινίας «Γκάζι» και οι μουσικές των Crime Swing Investigation. 

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι, άλλωστε, επιλέχτηκε ως τιμώμενο ίδρυμα φέτος καθώς, όπως μας ανέφερε η πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του ICOM Τέτη Χατζηνικολάου, είναι «ένα κτίριο σε επανάχρηση, φορτισμένο με βιομηχανικές μνήμες, αλλά ταυτόχρονα ένας χώρος ζωντανός, που υποδέχεται λειτουργίες κοινωνικού χαρακτήρα, καινοτομίας και δημιουργικότητας». Εδώ ο εορτασμός θα κρατήσει μέχρι τις 25/5 με ξεναγήσεις, ημερίδες και δράσεις για παιδιά.

After dark στο Μουσείο Ακρόπολης

Στο πιο διάσημο μουσείο της πόλης αυτό το σαββατόβραδο­ θα τραβήξει με ανοιχτές πόρτες μέχρι τα μεσάνυχτα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 8 μ.μ., το κουιντέτο του Δημήτρη Βασιλάκη και η τραγουδίστρια Σάσα Παπαλάμπρου θα σκορπίσουν στο προαύλιο (9 μ.μ. ) jazz, swing, blues, fados και r&b μελωδίες, ενώ στα ενδότερα οι αρχαιολόγοι θα μας ταξιδέψουν στις μοναδικές συλλογές εστιάζοντας στις αστρικές θεότητες. 

Ελευθέρας και θεματικές παρουσιάσεις προβλέπονται και για όλη τη Δευτέρα, ώστε να ανακαλύψουμε εκθέματα και μύθους για κόρακες, κουκουβάγιες, αετούς και άλλα πετούμενα. Σαββατόβραδο στ’ άστρα Τεσσερισήμισι χιλιάδες Αθηναίοι πέρασαν από το Ίδρυμα Ευγενίδου στην περσινή Νύχτα Μουσείων. Στις 16/5, λοιπόν, θα μας προμηθεύσουν με φύλλα χαρτιού για να φτιάξουμε οριγκάμι όσο θα περιμένουμε στην… ουρά για να δούμε τον Δία με τηλεσκόπιο, την ψηφιακή παράσταση «Το περιβάλλον κι εγώ» και τα πειράματα στην έκθεση επιστήμης και τεχνολογίας.

Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας
Τέχνη στο αρχείο Είναι γνωστά τα πολύτεχνα ραντεβού που οργανώνει για τη Νύχτα Μουσείων το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας. Η βραδινή γιορτή τους φέτος, με μουσικά/θεατρικά δρώμενα, καλλιτεχνικό εργαστήρι και ξεναγήσεις, πάει για τις 23/5. Οι εικαστικές εκθέσεις όμως με έμπνευση από το αρχείο της εταιρείας γραφικών τεχνών Ασπιώτη-ΕΛΚΑ έχουν ήδη ανεβάσει αυλαία. 

Η αγαπημένη μας περαντζάδα­ έχει τη δική της ιστορία Αυτό το Σάββατο (12 μ. ) η αρχιτεκτόνισσα-μηχανικός Ελένη Κανετάκη θα μας παρασύρει σε έναν περίπατο με επίκεντρο τις αστικές αναπλάσεις στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου αλλά και στου Φιλοπάππου. Την ξενάγηση (με κόστος € 20 ) οργανώνει το Atelier Σπύρου Βασιλείου σε συνεργασία με την εταιρεία περιηγήσεων Big Olive. Ενδιαφέρουσα όμως και η πρόσκληση στο σπίτι-μουσείο του ιστορικού καλλιτέχνη, όπου οι κόρες και οι εγγονές του θα ξετυλίγουν το σαββατόβραδο (9 μ.μ. ) και τη Δευτέρα (6 μ.μ. ) ιστορίες από τη ζωή του.

Να πώς γιατρεύουνε τ’ αγάλματα Μεσημεριανό διάλειμμα τη Δευτέρα θα κάνουμε στο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου οι συντηρητές θα φροντίζουν ένα από τα αγάλματα του ναυαγίου των Αντικυθήρων και ταυτόχρονα θα μας εξηγούν τη μαγεία της δουλειάς τους. Και στην αίθουσα του Βωμού όμως έχει… αποκαλυπτήρια: στο πλαίσιο της δράσης «Αθέατο Μουσείο», αναδύεται στο φως ένα χάλκινο αγαλμάτιο της Αρτέμιδας που κατασκευάστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Το παρόν και το μέλλον των αρχαιολογικών μουσείων Ανοιχτό μέχρι τις 9 μ.μ. με δωρεάν είσοδο είναι τη Δευτέρα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Πώς να αρνηθείς ένα πέρασμα από τις συλλογές κυκλαδικής, αρχαίας ελληνικής και αρχαίας κυπριακής τέχνης αλλά και την έκθεση «Ίασις»; Το ενδιαφέρον κεντρίζει όμως και η συζήτηση (7 μ.μ. ) για το παρόν και το μέλλον των αρχαιολογικών μουσείων, με τρεις επιστήμονες οι οποίοι συνέβαλαν στην αναμόρφωση των ελληνικών μουσείων, τον Άγγελο Δεληβορριά, την Αναστασία Τούρτα και τον οικοδεσπότη Νίκο Σταμπολίδη. 

Πρόσκληση για εσπερίδα στου Σλίμαν στέλνει το Νομισματικό Μουσείο, όπως συνήθιζε στις μέρες του ο διάσημος αρχαιολόγος. Την Τρίτη (6 μ.μ. ) ενορχηστρώνουν ένα σπονδυλωτό αφιέρωμα στον αυτοκράτορα Αδριανό και τον Αντίνοο με όχημα τους στίχους του Πεσόα και το βιβλίο της Σόνιας Ζαχαράτου «Τα νερά στα μάτια σου», συνθέσεις του Φοίβου Βαλαχή, τη χορογραφική ματιά του Πέτρου Γάλλια αλλά­ και νομίσματα της εποχής. Στο οικονομικό πνεύμα των ημερών όμως και η διάλεξη «Στη μάχη κατά της λιτότητας», που φιλοξενεί το μουσείο την Κυριακή (12 μ. ), με τον Ντέιμον Γκίμπονς, ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Υπεύθυνης Πίστωσης, και την Τζοάνα Μοντγκόμερι, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Goldsmith.

Τι έτρωγαν οι Βυζαντινοί; Ποια γκουρμέ νοστιμιά αγαπούσαν και πώς την έφτιαχναν; Αναζητώντας τις βυζαντινές γεύσεις, την Κυριακή (1 μ.μ. ) θα ακολουθήσουμε τη σχετική θεματική διαδρομή στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Ο εορτασμός βέβαια ξεκινά το Σάββατο 16/5 (8 μ.μ. ) στην αυλή με το συγκρότημα Sam Roma και την Αγγελική Τουμπανάκη σε ένα μουσικό ταξίδι στη Μικρασία και την παράδοση. 

Στο Λύκειο μια μέρα Θυμάρια, λεβάντες, ρίγανη, δυόσμος… Οι μοσχοβολιές τους εύκολα μας τραβάνε και στο Λύκειο Αριστοτέλη δίπλα στο Βυζαντινό Μουσείο. Πόσο μάλλον στις 14-15/5 (1.30 μ.μ. ) που οι αρχαιολόγοι θα μας συστήσουν το χώρο όπου ακόνιζαν τη σκέψη και το σώμα τους οι νέοι της αρχαίας Αθήνας.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Ένας αρχαίος ναός, μια εκκλησία, ένα μουσείο Τι σχέση μπορεί να έχει ο ναός του Ηφαίστου με το πρώτο παλάτι της Αθήνας στην Κλαυθμώνος και τη ρωσική εκκλησία; Ανιχνεύοντας τις πολλαπλές χρήσεις τους διαχρονικά, το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών συνδέει στις 18/5 τρία μνημεία διαφορετικών εποχών σε μία παρουσίαση. Η ξενάγηση ξεκινά στις 11 π.μ. στην εκκλησία Σωτείρα Λυκοδήμου και κορυφώνεται στις 12.30 μ.μ. στο μουσείο – και πάλαι ποτέ σπίτι του Όθωνα.

Η δημοκρατία στην αρχαία Αγορά Από την οδό Παναθηναίων και τα δημόσια κτίρια μέχρι το ναό του Ηφαίστου και της Αθηνάς, η κυριακάτικη ξενάγηση (11 π.μ. ) στην Αρχαία Αγορά εστιάζει στους θεσμούς της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Η περιήγηση θα κλείσει στο μουσείο με φόντο το μηχανισμό για την κλήρωση των δικαστών αλλά και πρότυπα μέτρα και σταθμά για το εμπόριο.
Φτιάξε τη δική σου κιβωτό-διαστημόπλοιο που θα περιέχει ό,τι θα ήθελες να ανακαλύψουν για τον πολιτισμό μας στη γη οι εξερευνητές του αύριο. Στην εκπαιδευτική δράση του Ιδρύματος Θεοχαράκη την Κυριακή (12 μ. ), τα παιδιά δημιουργούν για το μέλλον εστιάζοντας στα οικοσυστήματα και τα έργα του ανθρώπινου πολιτισμού. 

Παιχνίδια τηλεπικοινωνίας

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τέσσερις ημέρες (15-18/5 ) γιορτάζουν στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ στη Νέα Κηφισιά, με δράσεις για όλη την οικογένεια. Ποντάρουμε στο χορταστικό πρόγραμμα «Από τις δυνάμεις της φύσης στις οπτικές­ ίνες» κι ετοιμαζόμαστε να παρατηρήσουμε τον ήλιο με τηλεσκόπια, να πειραματιστούμε με τον κώδικα Μορς και να ζωγραφίσουμε το δικό μας ανεμόμυλο με στιλ… Τζάκσον Πόλοκ.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Το μήνυμα της θάλασσας πιάνει το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας επιδιώκοντας μέσα από την ομότιτλη έκθεση και τις παράλληλες δράσεις της να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους στο θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά αντικείμενα. Την Κυριακή η είσοδος θα είναι ελεύθερη για να δούμε την έκθεση αλλά και για να μάθουν τα παιδιά (11 π.μ. και 1 μ.μ. ) να καταγράφουν τα θαλάσσια απορρίμματα στις παραλίες χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Marine Litter Watch.

Πηγή: Athinorama.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ