Να η πρώτη γυναίκα - μαύρη σκλάβα που φιγουράρει στα 20 δολάρια της Αμερικής - Πήρε 600 χιλ. ψήφους

600.000 Αμερικανοί πολίτες υπέγραψαν & ζητούν να αντικατασταθεί η εικόνα του προέδρου Άντριου Τζάκσον στα χαρτονομίσματα των 20 δολαρίων από εκείνην της Χάριετ Τάμπμαν.

Πρόκειται για μία Αφροαμερικανίδα σκλάβα που από τα μέσα του 19ου αιώνα και έδωσε σκληρό αγώνα για την κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ.

Η οργάνωση "Γυναίκες στα 20δόλαρα" (The Women on 20s) είχε καλέσει μέσω του ιστοτόπου της (www.womenon20s.org) τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να επιλέξει το πρόσωπο μιας γυναίκας για το χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων. Την Τρίτη παρουσίασε τα αποτέλεσματα μιας ψηφοφορίας που διενήργησε μέσω του διαδικτύου για το θέμα αυτό και το αίτημα που συγκέντρωσε 600.000 υπογραφές.

Η οργάνωση καλεί (τον πρόεδρο Ομπάμα) να δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών (σ.σ. τον Τζακ Λιου) να αλλάξει το σημερινό πορτρέτο στα χαρτονομίσματα αυτά «ώστε να τιμήσει τα επιτεύγματα μιας Αμερικανίδας που συνέβαλε στη διαμόρφωση της ιστορίας του έθνους».

Η Χάριετ Τράμπμαν, μια Αφροαμερικανίδα σκλάβα που κατάφερε να δραπετεύσει και βοήθησε δεκάδες άλλους να το σκάσουν και να φύγουν στις βόρειες ΗΠΑ και τον Καναδά, κέρδισε στη διαδικτυακή ψηφοφορία την Έλινορ Ρούζβελτ, την Ρόζα Παρκς και την Βίλμα Μανκίλερ, την πρώτη γυναίκα αρχηγό των Ινδιάνων Τσερόκι.

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση αυτή είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν μία από τις 15 γυναίκες που είχαν προταθεί για να "αντικαταστήσουν" στο 20δόλαρο τον Άντριου Τζάκσον, τον 7ο πρόεδρο των ΗΠΑ (1829-1837). Ο Τζάκσον ήταν και ο ίδιος ιδιοκτήτης σκλάβων ενώ είχε υπογράψει τους νόμους για τον εκτοπισμό των Ινδιάνων που οδήγησαν στον θάνατο χιλιάδων από αυτούς.

Η Χάριετ Τράμπμαν γεννήθηκε το 1822 και πέθανε το 1913. Ήταν μια από τις σημαντικότερες μορφές του κινήματος για την κατάργηση της δουλείας και συμμετείχε στην οργάνωση του "υπόγειου σιδηρόδρομου", του μυστικού δικτύου που βοηθούσε τους σκλάβους να δραπετεύσουν με τη στήριξη και λευκών που τους παρείχε καταφύγιο και υλική υποστήριξη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου η ηθοποιός Βαϊόλα Ντέιβις σχεδιάζει να γυρίσει μια ταινία για τη ζωή της Τράμπμαν.

Σήμερα, μόνο λευκοί άνδρες εικονίζονται στα πράσινα χαρτονομίσματα: ο Τζορτζ Ουάσινγκτον σε αυτό του 1 δολαρίου, ο Τόμας Τζέφερσον σε εκείνο των 2 δολαρίων, ο Αβραάμ Λίνκολν (στα 5 δολάρια), ο Αλεξάντερ Χάμιλτον (10 δολάρια), ο Τζάκσον στο 20δόλαρο, ο Οδυσσέας Γκραντ (50 δολάρια) και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος στο χαρτονόμισμα των 100 δολαρίων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ