Made in Greece η Αύρα Πανουσοπούλου & τα Γιαμ της - Οι νοστιμιές από την Θεσσαλία που ξετρελαίνουν όλη την Ελλάδα!

H Αύρα Πανουσοπούλου αποφάσισε στα 25 της, με δύο μικρά παιδιά, να εγκαταλείψει την πόλη και να γίνει αγρότισσα, αποζητώντας την ηρεμία και τη χαρά που προσφέρει η επαρχία.

Η αγάπη της για τα φυσικά προϊόντα και η δημιουργικότητά της την οδήγησαν γρήγορα στη δημιουργία πρωτότυπων και επιτυχημένων γεύσεων που γίνονταν ανάρπαστες από φίλους και γνωστούς. Τα πρώτα βήματα στην επιχειρηματικότητα ήρθαν σαν φυσικό επακόλουθο των επιτυχημένων συνταγών και της αυξανόμενης ζήτησης για τις νοστιμιές που κατασκεύαζε.

Η πρώτη της επαφή με την αγροτική ζωή, έγινε στη Λαμία, όπου μετακόμισε από την Αθήνα. «Οδηγούσα τρακτέρ, πουλούσα καρπούζια, έφτιαχνα τυρί, μάζευα φασολάκια. Τα χέρια μου έβγαλαν ρόζους. Δούλευα από τις 6 το πρωί έως τις 12 το βράδυ. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα, όμως ήταν κάτι που με γέμιζε και το αγάπησα από την πρώτη στιγμή», θα  πει. Στη φάρμα στη Λαμία, συνήθιζε να φτιάχνει διάφορα για το σπίτι και έτσι ξεκίνησε να κάνει κάτι πιο οργανωμένο.

Με χρήματα δανεικά και πολλή, προσωπική δουλειά στήνει εκεί το πρώτο της εργαστήριο. Ξεκινά με πράγματα που γνώριζε πώς να τα φτιάξει, όπως μαρμελάδες και γλυκά. Πειραματίζεται και δοκιμάζει τα πάντα. Και είναι τόσο νόστιμα που … «Γιαμ» λες όταν τα γεύεσαι. Kάπως έτσι έγινε η νοστιμιά… ετικέτα.

Τον Ιανουάριο του 2002, μετά από παρότρυνση δύο καλών της φίλων από την Αγιά- της Μίνας και του Θοδωρή Σουλιώτη-,  πήγε στην Λάρισα και άνοιξε και πάλι το εργαστήριο της.

Στο απόγειο της παραγωγικότητάς της έφτασε το 2009 με 170 διαφορετικούς κωδικούς, από γλυκές και αλμυρές λιχουδιές κρυμμένες σε πανέμορφα βαζάκια. Και τι δεν έχουν μέσα τα ξεχωριστά βαζάκια της Αύας...Μαρμελάδες , ορεκτικά, γλυκά του κουταλιού, κουραμπιεδάκια, και σουσαμόπιτες, γιαουρτοτυράκια, καραμελωμένα κρεμμύδια με μανιτάρια, πιπεριές Φλωρίνης γλυκοκαυτερή, πράσινη κέτσαπ, πράσινες τομάτες κι ό,τι άλλο ξυπνούσε μέσα της η αγάπη να αναδείξει την γεύση των ελληνικών προϊόντων.

Το ιδιαίτερο στα προϊόντα της, είναι η αυθεντική γεύση καθώς δεν χρησιμοποιεί καθόλου συντηρητικά. Όλα φτιάχνονται με το χέρι, όπως ακριβώς μαγειρεύουν οι μαμάδες στο σπίτι, ενώ η αναζήτηση των φρέσκων πρώτων υλών δεν σταματάει ποτέ.  Τέσσερις γυναίκες σε μια μεγάλη κουζίνα- που τηρεί τα πιο σύγχρονα στάνταρ υγιεινής- ανακατεύουν υλικά και ο χώρος μοσχοβολά. Άλλοτε γλυκά απ΄ τα σιρόπια, άλλοτε πικάντικα από τα μπαχαρικά, έρχεται η μυρωδιά και κολλά στον ουρανίσκο.

 

Σήμερα, το εργαστήρι της Αύρας Πανουσοπούλου στην Αγιά, παράγει 40 διαφορετικές γεύσεις , οι περισσότερες από τις οποίες βασίζονται σε τοπικά προϊόντα παραμένοντας έτσι, εστία δημιουργικής μεταμόρφωσης φρούτων και λαχανικών που απλόχερα προσφέρει ο κάμπος της . Η Αύρα, ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία παρά τη δύσκολη συγκυρία, απολαμβάνει τη συνεισφορά των παιδιών της που κάνουν πια τα δικά τους όνειρα συνεχίζοντας το δικό της και ετοιμάζει συνεχώς νέες συνταγές σε νέα βαζάκια αλλά και παραδοσιακά αναψυκτικά που αγαπιούνται από μαμάδες και παιδιά!

Πρόκληση, είναι να δει τα βαζάκια της να πωλούνται στα ράφια το εξωτερικού αλλά και ...όνειρό της να κάνει επιτέλους το κράτος μια συντονισμένη προσπάθεια να αναδείξει στο εξωτερικό τα προϊόντα της ελληνική φύσης και τους Έλληνες παραγωγούς.

Δείτε την Αύρα Πανουσοπούλου να μαγειρεύει πράσινη σαλάτα με μανούρι Γιαμ:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα yiam.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ