Μια gourmet συνταγή από τον Λ.Λαζάρου: Γαρίδες με σάλτσα θυμάρι

Ευχαριστούμε τον Λευτέρη Λαζάρου και το icookgreek.com για την παραχώρηση της συνταγής

Υλικά

γαρίδες μέτριου μεγέθους: 16 καθαρισμένες
ελαιόλαδο: 20 ml
σκόρδο: 1/2 σκελίδα ψιλοκομμένη
μαϊντανός: 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος
ζωμός καραβίδας: 100 ml
αλάτι: λίγο
πιπέρι: λίγο, φρεσκοτριμμένο
Υλικά για τη σάλτσα
κρεμμύδι: 2-3 μεγάλα
ελαιόλαδο: 150 ml
θυμάρι: 1 ματσάκι
καρότα: 3 ψιλοκομμένα
πατάτες: 2 ψιλοκομμένες
ζωμός από καραβίδα: 1.200 ml
αλάτι: 1/2 κουταλιά της σούπας
πιπέρι: 1/2 κουταλιά της σούπας

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε πρώτα τη σάλτσα ως εξής: Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Σοτάρετε για 4΄, μέχρι να μαλακώσουν και ρίχνετε το καρότο και την πατάτα. Συνεχίζετε να σοτάρετε και προσθέτετε το θυμάρι. Σβήνετε με το ζωμό και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε τη σάλτσα να βράσει για 20΄ και την περνάτε από μπλέντερ και ψιλή σήτα. Ξαναβάζετε τη σάλτσα σε κατσαρόλα και αν χρειάζεται αλατοπιπερώνετε.
Για να φτιάξετε τις γαρίδες ρίχνετε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και το σκόρδο, και μόλις ζεσταθούν ρίχνετε τις γαρίδες. Σοτάρετε και από τις δύο πλευρές, σβήνετε με το ζωμό καραβίδας και προσθέτετε τη σάλτσα θυμάρι που ετοιμάσατε.
Βράζετε για 3΄ και αποσύρετε από τη φωτιά. Στρώνετε μια ποσότητα σάλτσας σε 4 πιάτα και την απλώνετε να πάει σε όλο το πιάτο. Τοποθετείτε πάνω τις γαρίδες. Περιχύνετε με λίγη σάλτσα ακόμη, στολίζετε με λίγη φρέσκια ρίγανη και ραντίζετε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Σερβίρετε με ρύζι πιλάφι.

Who is Who

Είναι εγγονός ψαρά και γιος μάγειρα, μεγάλωσε στον Πειραιά και τίμησε διπλά τη λιμανίσια καταγωγή του: πρώτα επιλέγοντας να μεγαλουργήσει στη θαλασσινή κουζίνα και έπειτα κερδίζοντας την πιο αξιόπιστη και λαμπερή διεθνή διάκριση για ένα σεφ εστιατορίου, το πολύτιμο αστέρι Michelin. Ο Λευτέρης Λαζάρου είναι ο «άνθρωπος που μαγείρεψε το ψάρι», σε μια εποχή που η Ελλάδα ήξερε μόνο το ψητό, το βραστό, άντε και το τηγανητό. Ήταν τέλη του 1986 όταν άνοιξε το «Βαρούλκο», το εστιατόριο που τάραξε τα νερά στη θαλασσινή γεύση και εξελίχθηκε σε κορυφαία αξία της αθηναϊκής ρέστο σκηνής.  

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ