Δόση ΔΝΤ: Από ξεχασμένο λογαριασμό στο... χρονοντούλαπο της ιστορίας θα πληρωθούν τα 750 εκ.

Εντολή πληρωμής σήμερα Τρίτη της δόσης των 750 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

 

Το Δημόσιο να αξιοποιεί, όμως, το «ξεχασμένο» αποθεματικό που είχε σχηματιστεί τα τελευταία 30 χρόνια για να πληρωθεί το Ταμείο σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Αυτό διευκολύνει την καταβολή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δημόσιοι φορείς θα δώσουν τα ρευστά διαθέσιμά τους.

Η Ελλάδα, όπως και κάθε χώρα–μέλος του ΔΝΤ, έχει δύο λογαριασμούς στο Ταμείο. Ο ένας αφορά την καταβολή της ετήσιας συνδρομής της χώρας προς το ΔΝΤ (quota). Ο δεύτερος αποτελεί έναν «εγγυητικό λογαριασμό» (holdings account), στον οποίο η Ελλάδα είχε καταθέσεις από τον Δεκέμβριο 1984 και οι οποίες έως σήμερα ανέρχονται συνολικά περίπου στα 650 εκατ. ευρώ.

Για να χρησιμοποιηθούν, όμως, τα κεφάλαια αυτά από τις χώρες, θα πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις: Πρώτον, να συμφωνήσει και το ΔΝΤ στην αξιοποίησή τους. Δεύτερον, η χρήση των εν λόγω κεφαλαίων να γίνει για λόγους εκτάκτου ανάγκης και να επιστραφούν άμεσα (εντός ενός μήνα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από συνεννοήσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ το Σαββατοκύριακο και υπό τον κίνδυνο η Ελλάδα να μην αποπληρώσει τη σημερινή δόση, άναψε το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση των κεφαλαίων που είχε η Ελλάδα στον «εγγυητικό λογαριασμό». Η άποψη στο Μαξίμου ήταν ότι δεν θα αποπληρωθεί η δόση στο Ταμείο, εάν πρώτα δεν είναι διασφαλισμένη η καταβολή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα τα κεφάλαια που απαιτούνται (περίπου 1,9 δισ.) για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις από τις 24/5 και μετά, δεν είναι εξασφαλισμένα.

Ομως, χθες, το ΓΛΚ διαπίστωσε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να καλυφθεί η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία για τον Μάιο. Και ο τρόπος για να καλυφθεί η «τρύπα» αυτή είναι να δανείσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι δήμοι ακόμη περισσότερα κεφάλαια από τα διαθέσιμά τους.

Στο πλαίσιο αυτό επιλέχτηκε να αποπληρωθεί κανονικά η σημερινή δόση στο Ταμείο, καθώς εν μέσω διαπραγματεύσεων και με τα κεφάλαια να υπάρχουν (έστω και στον «εγγυητικό λογαριασμό»), η μη εξόφληση του ΔΝΤ θα προκαλούσε απρόβλεπτες εξελίξεις. Επίσης, η απόφαση αυτή ελήφθη με την προσδοκία πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει επέλθει κάποιου είδους συμφωνία με την Ευρωζώνη και θα έχει ενισχυθεί κατ’ αντιστοιχία και η ρευστότητα του κράτους.

Αν, όμως, δεν υπάρξει εκταμίευση κάποιας δόσης μέχρι τις αρχές Ιουνίου ή δεν χαλαρώσει η ΕΚΤ τους όρους της για τα έντοκα γραμμάτια, τότε οι υποχρεώσεις του επόμενου μήνα δεν μπορούν να καλυφθούν. Συνολικά, τον Ιούνιο η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει υποχρεώσεις περίπου 5 δισ. προς ΔΝΤ, τόκους, μισθούς και συντάξεις. Εξ αυτών, τα 500 εκατ. ευρώ είναι για τόκους, άλλα 2,1 δισ. προς το ΔΝΤ (μαζί με την επιστροφή των κεφαλαίων στον «εγγυητικό λογαριασμό») και άλλα περίπου 2,5 δισ. σε μισθούς και συντάξεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ