9 νέα σενάρια στα εστιατόρια της Αθήνας: Λατρεμένο sushi, θαλασσινά & ψαράκια για όλα τα γούστα

Η casual πλευρά της ψαροφαγίας ανεβαίνει­ με μαγαζιά που είναι ή σκοπεύουν να γίνουν ευπρόσιτες αλυσίδες­. 

Ανάμεσα στην ψαροταβέρνα και στο δημιουργικό θαλασσινό εστιατόριο υπάρχει ­μεγάλη απόσταση νοοτροπίας και τιμών. Μέχρι πριν από λίγο καιρό μόνο σποραδικές ήταν οι απόπειρες να καλυφθεί το κενό αλλά και να ανοιχτεί η ψαροφαγία σε πιο προσιτά μονοπάτια. Τον τελευταίο χρόνο όμως οι θαλασσινές γεύσεις στην Αθήνα ανανεώνονται ακολουθώντας ποικίλα σενάρια κι εμείς συγκεντρώσαμε τα πιο χαρακτηριστικά από αυτά.

 

Το πρώτο τους Ocean Basket οι αφοί Φατς και Τζορτζ Λαζαρίδης το άνοιξαν στην Πρετόρια στη Ν. Αφρική πριν από 20 χρόνια. Τώρα τα «Ocean Basket» έχουν φτάσει τα 160 στην Αφρική κι έχουν επεκταθεί σε Μαυρίκιο, Ντουμπάι, Κύπρο και… Γλυφάδα. Σήμα κατατεθέν τους τηγανάκια και πιατέλες (για δύο, τρία ή παραπάνω άτομα), τα περίφημα combo, με γαρίδες σε 4 μεγέθη με καλαμάρια, μύδια, μπακαλιάρο, σαλάτες, πατάτες τηγανητές και ρύζι. Έχουν το προσόν του θεαματικού σερβιρίσματος, της μεγάλης ποικιλίας και μια καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Ακολουθώντας τις γευστικές τάσεις όμως έχουν και σούσι.


 
Το Sardeles BBQ έκανε το ντεμπούτο του στο Νέο Ψυχικό και από την Πρωτομαγιά άνοιξε ένα δεύτερο κατάστημα στην πλαζ Yabanaki στη Βάρκιζα, σε ένα γενικότερο πλάνο να επεκταθεί με franchise. Σύγχρονος και λιτός ο χώρος, ενώ η κουζίνα του, εκτός από την ομώνυμη σπεσιαλιτέ-σήμα κατατεθέν, απλώνεται στα ψάρια και τα θαλασσινά με πολλούς τρόπους. Φτιάχνει, λόγου χάρη, burgers με «μπιφτέκια» από πέρκα, αστακό, γαρίδες ή και καβούρι. κάνει τις αγαπημένες του σαρδέλες crispy και τις σερβίρει με σαλάτα ή πατάτες τηγανητές. διευρύνει την ιδέα της μακαρονάδας σερβίροντάς τη με τόνο. περνάει σε ριζότο σουπιάς με το μελάνι της αλλά και κριθαρότο με γαρίδες. ρίχνει μια σταλιά εξωτισμό με τηγανητά soft shell crabs και καταλήγει σε ξιφία κεμπάπ και σουβλάκι.
 
Στο Κολωνάκι άνοιξε το έξυπνο, μοντέρνο, μικρούλι Fish food bar κάνοντας σχεδόν αμέσως σουξέ. Το μενού έχει πράγματα ασυνήθιστα, που σε ιντριγκάρουν τόσο με την ποιότητα και το μοντερνισμό τους όσο και με τις γλυκές τους τιμές. Μιλάμε για fish & chips με φρέσκο τραγανό μπακαλιάρο σε κουρκούτι μπίρας με μάραθο, garlic mayo και ωραίες­ σπιτικές πατάτες, πικάντικο κεμπάπ γαρίδας σε αραβική πίτα με σoς γιαουρτιού και μεξικάνικο pico di gallo, burger από κιτρινόπτερο τόνο και μπακαλιάρο παναρισμένο σε πολέντα, club sandwich με σολομό και γαρίδες, δροσερό ταρτάρ σολομού με γουακαμόλε, ενώ η Άπω Ανατολή παίζει με roll σολομού, γαρίδας ή τόνου σε φύλλο ρυζιού με λαχανικά και χειροποίητη ασιατική βινεγκρέτ. Η ποικιλία μεγαλώνει με τα πιάτα ημέρας. συνήθως μια πειραγμένη ψαρόσουπα, ζυμαρικά με θαλασσινά ή μια κατσαρόλα με αχνιστά μύδια και τηγανητές πατάτες.


 
Αλλαγή σκηνικού, τώρα, με μια θαλασσινή τσιπουρο-κατάσταση που θυμίζει Βόλο, αφού ακολουθεί το τελετουργικό «παραγγέλνω τσίπουρο και μαζί του μου φέρνουν μεζέ». Στη Σουσού στο Γκάζι οι μεζέδες ανεβαίνουν όσο η παραγγελία του ποτού μεγαλώνει, αλλά αν θέλεις μπορείς να παραγγείλεις και μερίδα από τον κατάλογο με την ορεκτικότατη ποικιλία. Ενδεικτικά σας λέμε ότι παίζουν τσίρος με φάβα, κολοκυθοκεφτέδες και ντοματοκεφτέδες, γαύρος ριγανάτος, σκορδάτα καλαμαράκια, ταραμοκεφτέδες, ψάρι φρικασέ ή σαβόρο, χταπόδι στιφάδο, καλαμάρι με σπανάκι.
 
Ενδιαφέρουσες εξελίξεις υπάρχουν και στο γήπεδο της ψαροταβέρνας, με όμορφα μαγαζιά που ανανεώνουν όμως ερεθιστικά το ρεπερτόριό τους. Στους Ψαράδες του Παλαιού­ Φαλήρου υιοθετούν μια σύγχρονη ματιά στην κουζίνα, με πιάτα όπως λαβράκι σοτέ με μαρμελάδα παν­τζαριού και τσάτνεϊ από φινόκιο, κριθαρότο με σουπιές στο μελάνι τους ή με καραβίδες, σκαλοπίνια φρέσκου τόνου με λάδι τρούφας και καπνιστή μελιτζάνα, ελιοπιτάκια με ανθότυρο με άγρια ρίγανη και μαρμελάδα ντομάτας, λαχματζούν με κιμά τόνου, πεϊνιρλί θαλασσινών με κρέμα φέτας, ούζο και δυόσμο.
 
Στον Μπαρμπαμπούνη, το παλιό­ «Ivy» στο Νέο Ψυχικό, το σκηνικό­ θυμίζει πλέον μοντέρνα ψαραγορά, με ζωγραφισμένα ψαρικά στους τοίχους, και το μενού προτείνει σπεσιαλιτέ όπως ψαροσαλάτα με πλιγούρι, πολύ πρωτότυπες σούπες που εναλλάσσονται καθημερινά (με καρότο και γαρίδα, μπρόκολο και καλαμάρι, πατάτα και μπακαλιάρο ), ρεβιθάδα με καλαμάρι ή χταπόδι, ρατατούιγ λαχανικών με χταπόδι και άλλα τέτοια. 

Στην Ψαρομαγεία των Βριλησσίων τον τόνο δίνει η μεγάλη ποικιλία συνταγών με ζυμαρικά (κριθαρότο­ με αστακό, λινγκουίνι με σκορπίνα ή king crab, ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς και σολομό ) ,οι οποίες ανανεώνουν τις ούτως ή άλλως δημοφιλείς θαλασσινές μακαρονάδες. Η διάθεση για εξέλιξη της κλασικής ψαρο­ταβέρνας, πάντως, εκφράζεται και με έξτρα τύπου ταρτάρ σολομού με βινεγκρέτ λάιμ και πάστα μαύρης τρούφας ή τσιγαριαστά χόρτα με πολλά μυρωδικά.


 
Το «Jimmy and the Fish» στο Μικρολίμανο εξελίχτηκε σε Jimmy’s Fish & The Sushi Tavern συνδυάζοντας πρωτότυπα το κλασικό θαλασσινό μενού με μια ξεχωριστή γωνιά σούσι, όπου εκτός από ωραιότατα ρολά και nigiri θα συναντήσετε και προκλητική κοιλιά τόνου καψαλισμένη και δροσιστικά σεβίτσε. Τέλος, λίαν συντόμως ο αεικίνητος Ηλίας Σκουλάς ετοιμάζει πυρετωδώς μια θαλασσινή Food Mafia με ανοιχτή κουζίνα, ξυλόφουρνο και πολυσυλλεκτικές διεθνείς γεύσεις, οπότε σίγουρα κάτι καινούργιο μας περιμένει.

Πηγή: Athinorama.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ