Στη φυλακή 30 Αλβανοί για το διήμερο κόλασης στα Σκόπια - Εικόνες & βίντεο από τον "πόλεμο" με τους 22 νεκρούς

Για 30 ημέρες κρίθηκαν προφυλακιστέοι από δικαστήριο των Σκοπίων οι 30 Αλβανοί που συνελήφθησαν για συμμετοχές στις συγκρούσεις που διεξήχθησαν, το Σαββατοκύριακο, σε αλβανόφωνη συνοικία του Κουμάνοβο, μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και ένοπλων Αλβανών,.

Στην συμπλοκή σκοτώθηκαν 14 «τρομοκράτες» και οχτώ αστυνομικοί. Οι προφυλακιστέοι φέρονται να συμμετείχαν σε «τρομοκρατική οργάνωση με σκοπό την κατάλυση της συνταγματικής έννομης τάξης και διατάραξης της ασφάλειας» στην ΠΓΔΜ.

Οι 18 προφυλακιστέοι είναι πολίτες του Κοσόβου, 11 είναι πολίτες της ΠΓΔΜ (αλβανικής εθνικής καταγωγής), ενώ ένας είναι πολίτης της Αλβανίας με άδεια παραμονής στη Γερμανία.

Σήμερα, η αλβανόφωνη συνοικία στο Κουμάνοβο θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Οι κάτοικοι της συνοικίας που την εγκατέλειψαν και επέστρεψαν σε αυτήν αργά χθες το βράδυ, μετά την αποχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και την εξουδετέρωση της ένοπλης ομάδας, κυριολεκτικά δεν πίστευαν στα μάτια τους.

Δεκάδες σπίτια κατεστραμμένα από εκρήξεις κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, αρκετά αυτοκίνητα καμμένα ή γαζωμένα από σφαίρες, παντού αίματα, σφαίρες και κάλυκες ήταν η εικόνα που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι της αλβανόφωνης συνοικίας του Κουμάνοβο και δημοσιογραφικές ομάδες, αναφέρει το Έθνος.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε, χθες, ότι «τρομοκρατική ομάδα», αποτελούμενη από περίπου 40 μέλη, εισήλθε τις προηγούμενες ημέρες στην ΠΓΔΜ από «γειτονική χώρα», την οποία δεν κατονόμασε, και βρήκε καταφύγιο στο Κουμάνοβο, απ' όπου σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, σε κυβερνητικά κτίρια σε αθλητικές εγκαταστάσεις και σε εμπορικά κέντρα.

Απώτερος στόχος των «τρομοκρατών», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ήταν η αποσταθεροποίηση της χώρας.

Ο διήμερος «πόλεμος» των Σκοπίων σε εικόνες 

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η αλβανόφωνη συνοικία στο Κουμάνοβο, στην οποία, τις προηγούμενες δύο ημέρες διεξήχθησαν σφοδρές μάχες μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και ένοπλων Αλβανών, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι.

Οι κάτοικοι της συνοικίας που την εγκατέλειψαν και επέστρεψαν σε αυτήν αργά χθες το βράδυ, μετά την αποχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και την εξουδετέρωση της ένοπλης ομάδας, κυριολεκτικά δεν πίστευαν στα μάτια τους.

Δεκάδες σπίτια κατεστραμμένα από εκρήξεις κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, αρκετά αυτοκίνητα καμμένα ή γαζωμένα από σφαίρες, παντού αίματα, σφαίρες και κάλυκες ήταν η εικόνα που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι της αλβανόφωνης συνοικίας του Κουμάνοβο και δημοσιογραφικές ομάδες.

Στη συνοικία αυτή του Κουμάνοβο, χθες το βράδυ, είχε διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα και οι κάτοικοι που επέστρεψαν στα σπίτια τους προσπαθούσαν μέσα στο σκοτάδι να τακτοποιήσουν πρόχειρα κάποια πράγματά τους για να μπορέσουν να κοιμηθούν.


Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της ΠΓΔΜ, από τις μάχες στη συνοικία του Κουμάνοβο σκοτώθηκαν 14 ένοπλοι, τους οποίους οι αρχές χαρακτηρίζουν ως τρομοκράτες και 8 αστυνομικοί, ενώ 37 ακόμη αστυνομικοί τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο των Σκοπίων.


Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ανέφερε, μετά τη λήξη των συγκρούσεων, ότι «τρομοκρατική ομάδα», αποτελούμενη από περίπου 40 μέλη, εισήλθε τις προηγούμενες ημέρες στην ΠΓΔΜ από «γειτονική χώρα», την οποία δεν κατονόμασε, και βρήκε καταφύγιο στο Κουμάνοβο, απ' όπου σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα σε κυβερνητικά κτίρια, σε αθλητικές εγκαταστάσεις και σε εμπορικά κέντρα. Απώτερος στόχος των «τρομοκρατών», σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η ομάδα αυτή των ενόπλων που εισήλθε στην ΠΓΔΜ και εξουδετερώθηκε από την αστυνομία της χώρας του θεωρείται «η πιο επικίνδυνη τρομοκρατική ομάδα στα Βαλκάνια», ενώ επισήμανε ότι οι συγκρούσεις στο Κουμάνοβο δεν είχαν διεθνοτικό χαρακτήρα, καθώς η ομάδα αυτή των «τρομοκρατών» δεν είχε την υποστήριξη του αλβανικού πληθυσμού της χώρας.

Αντίθετα, κάποιοι Αλβανοί κάτοικοι της συνοικίας στο Κουμάνοβο στην οποία σημειώθηκαν οι συγκρούσεις, ανέφεραν ότι αγνοούν την ύπαρξη «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» στην περιοχή τους και σημείωσαν ότι η επιχείρηση της αστυνομίας της ΠΓΔΜ ήταν υπερβολική και σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει άλλες «σκοπιμότητες».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ