Ψητό γεμιστό στήθος γαλοπούλας από τον ταλαντούχο Ά. Πετρετζίκη για ένα πλούσιο μεσημεριανό

Για τα λαχανικά

    Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 220 βαθμούς.
    Κόβουμε κάθετα με ένα μαχαίρι τη βάση από το μπρόκολο και μετά το κόβουμε στα 4 . Κόβουμε τα μπουκετάκια μας και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.
    Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε στα 4 (πρέπει τα λαχανικά να έχουν το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν το ίδιο.)
    Κόβουμε το κρεμμύδι στα 4 και το βάζουμε μέσα στο μπολ.
    Κόβουμε το καλαμπόκι κάθετα σε 4 μερίδες και τα βάζουμε στο μπολ. Βάζουμε ελαιόλαδο από πάνω και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε.
    Παίρνουμε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα 2-3 κ.σ. μέλι και μόλις αφρίσει βάζουμε μέσα 1 κ.σ. βούτυρο και το θυμάρι. Μόλις είναι έτοιμη η καραμέλα μας βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα λαχανικά και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα μας σε ένα ταψί και ψήνουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
    Μόλις βγάλουμε τα λαχανικά μας από το φούρνο, ρίχνουμε από πάνω σπανάκι.

Για τη γέμιση

    Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει μαζί με το θυμάρι (όχι να πάρει χρώμα).
    Κόβουμε τα κάστανα σε χοντρά κομμάτια και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με το κρεμμύδι για να σοταριστούν. Αλατοπιπερώνουμε.
    Χτυπάμε στο μίξερ τις φέτες από το ψωμί του τοστ.
    Μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν τα κρεμμύδια μας ρίχνουμε μέσα τις φέτες του ψωμιού.
    Μόλις πάρει χρώμα, βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε βούτυρο μέχρι να δέσει το μείγμα.

Για τη γαλοπούλα

    Βάζουμε το στήθος της γαλοπούλας σε ένα ξύλο κοπής.
    Κόβουμε το στήθος οριζόντια βάζοντας το μαχαίρι από το παχύ μέρος της γαλοπούλας μέσα στο κρέας.
    Με τα χέρια μας ανοίγουμε το στήθος και δημιουργούμε μία θήκη έτσι ώστε να μπει μέσα η γέμιση προσέχοντας να είναι κατά μήκος του στήθους.
    Ανοίγουμε τη γαλοπούλα μας και αλείφουμε με το βούτυρο (40 γρ.)
    Γεμίζουμε την γαλοπούλα με τη γέμιση. Κλείνουμε τη γαλοπούλα μας.
    Κόβουμε 10 σχοινάκια από σπάγκο για να δέσουμε τη γαλοπούλα με το μπέικον.
    Βάζουμε τις φέτες μπέικον πάνω από τη γαλοπούλα από τη μία πλευρά και πάνω από κάθε μπέικον βάζω από ένα σχοινάκι.
    Αναποδογυρίζουμε τη γαλοπούλα και κάνουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά. Δένουμε τα σχοινάκια μας.  
    Τυλίγουμε τη γαλοπούλα με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
    Ψήνουμε σε ένα ταψί, στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 20 λεπτά . Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε τη γαλοπούλα για άλλα 15 λεπτά.
    Βγάζουμε τη γαλοπούλα από το φούρνο και την κόβουμε σε φέτες.

Για τη σάλτσα

    Καθαρίζουμε ένα κρεμμύδι, το κόβουμε και το βάζουμε σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά με λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε 2 σκ. σκόρδο, κόκκους πιπεριού , 1 πρέζα ζάχαρη και κλωνάρια από θυμάρι. Τα σοτάρω για να καραμελώσουν. Βάζουμε 1 κ.σ αλεύρι και ανακατεύουμε.
    Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ ρίχνουμε τον κύβο και το νερό. Αφήνουμε να βράσει και να δέσει η σάλτσα σε μέτρια φωτιά.
    Σουρώνουμε τη σάλτσα πάνω από τη γαλοπούλα και σερβίρουμε μαζί με τα λαχανικά.

Υλικά

 

    1.200 γρ. στήθος γαλοπούλας
    40 γρ. βούτυρο
    250 γρ. μπέικον

Για τη γέμιση

    2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    10 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα
    15 κάστανα
    1 πρέζα ζάχαρη
    2 κ.σ. ελαιόλαδο
    1,5 κ.σ. βούτυρο
    2 φέτες ψωμί του τοστ
    αλάτι
    πιπέρι

Για τα λαχανικά

    1 κ.σ. βούτυρο
    250 γρ. καρότα
    250 γρ. Μπρόκολο σε μπουκετάκια
    1 κιλό σπανάκι baby
    1 κρεμμύδι
    2 καλαμπόκια βρασμένα
    αλάτι
    πιπέρι
    2-3 κ.σ. μέλι

Για τη σάλτσα

    1 κρεμμύδι
    10 κλωνάρια θυμάρι
    2 σκ. σκόρδο
    1 κ.γ. πιπέρι κόκκους
    1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
    1 λίτρο νερό
    200 γρ. κόκκινο κρασί
    1 κ.σ. αλέυρι
    ελαιόλαδο
    1 φύλλο δάφνης
    1 πρέζα ζάχαρη
    αλάτι

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Who is Who:

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.
Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «The Goring».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ