13 μαμαδίστικες αλήθειες για όλες τις εποχές που αντικατοπτρίζουν πέρα για πέρα την πραγματικότητα!

Έχω τη βεβαιότητα  πως το lifestyle έχει  κάνει μεγάλη ζημιά στις γυναίκες...

Παρουσιάζει μια εικόνα της μητρότητας και της οικογένειας τόσο εκτός πραγματικότητας, που καταλήγεις να νιώθεις ενοχές που είσαι φυσιολογικός άνθρωπος: Θέλεις χρόνο να ξεφορτωθείς τα  κιλά της εγκυμοσύνης, το  σπίτι σου είναι μονίμως άνω κάτω, εσύ δεν έχεις το χαμόγελο της colgate, δεν έχεις φορέσει ένα ρούχο της  προκοπής για να  κυκλοφορήσεις βράδυ εδώ και αιώνες,  το να βοηθάς τα  παιδιά για τα μαθήματα του σχολείου είναι σκέτη αγγαρεία και, ναι, έρχονται στιγμές απόγνωσης που λαχταράς να μην κάνεις τίποτα (αλλά δεν  μπορείς).

 Το κείμενο της Rachel Martin που ακολουθεί, σε εξαιρετική μετάφραση της φίλης Signora Alba, μου άρεσε γιατί  βάζει τα πράγματα  στη θέση τους. Μιλά για την πραγματική ζωή, για τις ανεκπλήρωτες προσδοκίες, για τις δυσκολίες που όλες συναντούμε καθημερινά. Στέκεται και στην ομορφιά, την  ευγνωμοσύνη, τον πλούτο των  συναισθημάτων, την ικανοποίηση.  Αυτή την υπέροχη ικανοποίηση που νιώθει μια γυναίκα που δυναμώνει κι αυτή και τα παιδιά της μέσα από το καθημερινό βίωμα της οικογένειας,  μέσα από το  πέρασμα από το «εγώ» στο «εμείς»:

1. Το σπίτι σου δεν αντικατοπτρίζει την ποιότητά σου ως γονιού. Ξέρεις τι εννοώ. Είναι 2.28 το μεσημέρι, κάποιος χτυπάει την πόρτα και το σπίτι σου δεν είναι σε άψογη κατάσταση. Άνοιξε την πόρτα. Καλωσόρισε τους φίλους σου. Μην ζητήσεις συγγνώμη για την ακαταστασία. Δείξ’ τους πως είσαι αληθινή. Και θυμήσου πως το σπίτι σου δεν αντικατοπτρίζει την αξία σου ως γονιού. Είναι απλά ένα σπίτι -μεγάλο, μικρό, νοικοκυρεμένο, ακατάστατο, συμμαζεμένο, οργανωμένο, οτιδήποτε – δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είσαι εσύ –  που είσαι μαμά, διδάσκεις και αγαπάς τα παιδιά σου.

2. Μερικές φορές χρειάζεται να διαβάσεις το ίδιο βιβλίο ξανά και ξανά. Ή να διδάξεις την ίδια αλήθεια ξανά και ξανά. Ή να ασχοληθείς πάλι με την ίδια αταξία. Ή να πλύνεις τα πιάτα (χα!) ξανά. Η επανάληψη είναι κομμάτι της ανατροφής ενός παιδιού και είναι απαραίτητη. Για παράδειγμα, το διάβασμα ενός βιβλίου. Τα παιδιά έχουν ανάγκη ν’ ακούν την ίδια ιστορία ξανά και ξανά – έτσι αναγνωρίζουν τις διάφορες λεπτομέρειές της και μαθαίνουν. Κι εσύ; Απλά πρόσθεσε κι αυτό το βιβλίο στη λίστα των βιβλίων που ξέρεις απ’ έξω κι ανακατωτά. Και τα θέματα πειθαρχίας; Κι αυτά ενέχουν προσπάθεια. Μην τα παρατάς. Απλά συνέχισε.

3. Έκρηξη οργής μέσα σε μαγαζί. Είναι μες στο πρόγραμμα. Τις προάλλες που ήμουν σ’ ένα μαγαζί ήμουν μάρτυρας μιας τέτοιας έκρηξης. Το παιδί τσίριζε, ούρλιαζε, ένα κλασικό ξέσπασμα οργής ενός 4χρονου. Και η μαμά; Σφίγγοντας τα δόντια της, με ήρεμες κινήσεις, έβαλε πίσω στη θέση του το καρότσι για τα ψώνια και έδεσε το παιδί στο καθισματάκι του. Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν «Έτσι μπράβο, μανούλα, ψηλά το κεφάλι». Όλοι ξέρουμε ότι αυτά τα ξεσπάσματα συμβαίνουν. Κι όταν συμβούν, μην κατακρίνετε. Δώστε κουράγιο.

4. Θα είσαι κουρασμένη. Θέλετε να μπω σε λεπτομέρειες; Μάλλον όχι. Αρπάξτε τον καφέ ή το τσάι σας ή το δυναμωτικό ποτό σας ή ό,τι χρειάζεστε τελοσπάντων και συνεχίστε! Μπράβο σας, μανούλες. Θα τα καταφέρετε.

5.  Κάποιες μέρες θα είναι βαρετές. Άλλες φυσιολογικές. Άλλες δύσκολες. Κι άλλες εκπληκτικές. Η μητρότητα είναι ένα συνεχές συναισθηματικό σκαμπανέβασμα όπως μια διαδρομή στο τρενάκι του λούνα παρκ. Κι όλα αυτά τα συναισθήματα μπορεί να χωρέσουν μέσα σε μια μόνο μέρα. Μπορεί να ξεκινήσεις νιώθοντας πως είσαι η καλύτερη μαμά του κόσμου κι ύστερα να σου τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια στις 8.34 το πρωί και να θες να καλέσεις ενισχύσεις. Όπως και το σπίτι σου, έτσι και αυτές οι μέρες δεν σε χαρακτηρίζουν ως γονιό. Η αέναη κίνηση είναι αυτή που έχει σημασία. Και η αγάπη προς τα παιδιά σου.

6. Τα παιδιά αρρωσταίνουν. Έτσι απλά. Αφιερωμένο ειδικά σε σας τις νέες μαμάδες. Τα παιδιά μας αρρωσταίνουν. Απλά συμβαίνει, κι όταν συμβεί, αντιμετωπίστε το. Σας το λέω όμως, – είναι τέχνη να φροντίζεις ένα δίχρονο που ξερνοβολάει προς πάσα κατεύθυνση, ή να μείνεις ξύπνια όλο το βράδυ επειδή πονάει το αυτί του ή να περιμένεις στον γιατρό και να αγωνιάς για τη διάγνωση. Τα παιδιά αρρωσταίνουν. Απλώς αυτό δεν είναι το διασκεδαστικό κομμάτι στη ζωή ενός γονιού.

Διαβάστε τη συνέχεια στο infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ