Ελληνικό περίπτερο στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας

Tο Σάββατο 9 Μαΐου, ένα μήνα νωρίτερα από την παραδοσιακή της έναρξη, ανοίγει φέτος τις πύλες της η Μπιενάλε της Βενετίας. 

Η 56η διοργάνωση, ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα εικαστικά γεγονότα του κόσμου, θα συμπέσει με τα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης Expo του Μιλάνου.

Η ελληνική συμμετοχή στην 56η Μπιενάλε αντιπροσωπεύεται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη εικαστικό Μαρία Παπαδημητρίου, η οποία επέλεξε να παρουσιάσει ένα εννοιολογικό έργο υπό τον τίτλο «Αγριμικά». Πρόκειται για αναφορά σε ένα παλιό μαγαζί επεξεργασίας δερμάτων άγριων ζώων του Βόλου.

Η εγκατάσταση της Μαρίας Παπαδημητρίου είναι μια ανάπλαση του περιβάλλοντος εργασίας και διαμονής των δερματάδων. Εμπεριέχει σαφείς ιδεολογικές και κοινωνικές αναφορές, που στις μέρες μας γίνονται ιδιαίτερα αντιληπτές, με αφορμή την κρίση.

Η ίδια η εικαστικός είχε δηλώσει πρόσφατα σε συνέντευξή της στο ελculture σχετικά με το έργο της: «Αρχικά σκέφτηκα ένα θέμα που είχε μεν ενδιαφέρον ακουμπώντας την πολιτική, αλλά έλειπε ο άνθρωπος. Ήταν πολύ εγκεφαλικό κι εγώ έχω μεν εγκέφαλο, αλλά δεν είμαι εγκεφαλική, είμαι post conceptual! […] Ήθελα να δείξω αυτό το μαγαζί σε πολύ μεγάλο κοινό. Δεν ήξερα αν ο κ. Δημήτρης (σ.σ. τεχνικός δερμάτων και ιδιοκτήτης του μαγαζιού από το οποίο εμπνεύστηκε η Μαρία Παπαδημητρίου) θα το δεχόταν, αλλά τελικά ο τρόπος που δουλεύει είναι καλλιτεχνικός, έχουμε τα ίδια μυαλά! Στην αρχή είπε ότι θα γελάνε όλοι μαζί μας, αλλά κατάλαβε αμέσως τη διαδικασία και την οικειοποιήθηκε. Πρόσφατα τον ρώτησα, τι πιστεύει πλέον αφού είδε πώς δουλεύει ένας σύγχρονος καλλιτέχνης. Μου είπε: “Πιστεύω ότι το έργο είναι πολύ σημαντικό, γιατί δείχνει στον κόσμο κάτι που δεν ξέρει. Όσοι έχουν συνείδηση θα το κατανοήσουν, όσοι δεν έχουν δεν θα το κατανοήσουν. Εξάλλου έτσι γίνεται πάντα στη ζωή”!»

Τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου έγιναν χθες, Πέμπτη 7 Μαΐου, από τον διευθυντή του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη, Παναγιώτη Δούρο.
Σύμφωνα με την Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του ελληνικού περιπτέρου, κα. Χριστίνα Ιωάννου, είναι το πιο δημοφιλές και πολυσυζητημένο περίπτερο μέχρι τώρα στο Giardini, με πολύ δυνατή παρουσία, ενώ η προσέλευση από επαγγελματίες του χώρου και Διεθνή Τύπο υπήρξε συγκινητική.

Διαβάστε την συνέντευξη της Μαρίας Παπαδημητρίου εδώ - Εlculture.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ