Ανησυχία από το Μαξίμου για τις διαπραγματεύσεις - Πάγο βάζει ο Μοσκοβισί στην αισιοδοξία

Ανησυχία σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις εξέφραζαν το απόγευμα της Παρασκευής κυβερνητικά στελέχη, λίγο μετά τη σύσκεψη της ομάδας διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές ναι μεν εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι θα υπάρξουν συγκλίσεις με τους εταίρους, ωστόσο δεν έκρυβαν  την ανησυχία τους ότι πρέπει να υπάρξει συνευθύνη από τους Θεσμούς και την Ευρώπη, παραπέμποντας στην σημερινή ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή.

Από ότι φαίνεται αυτές τις ημέρες διαδραματίζεται ένα σκληρό παζάρι μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, το οποίο θα συνεχίσει το Σαββατοκύριακο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε αυτό το πλαίσιο, έχει συνεχείς επαφές που δεν ανακοινώνονται, στις οποίες περιλαμβάνονται και τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. 

Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο θα εντατικοποιηθούν οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως όλα δείχνουν το παιχνίδι παίζεται σε τέσσερα σημεία: εργασιακά, ΦΠΑ, δημοσιονομικό κενό και ασφαλιστικό.

Σε ότι αφορά στη στάση των εταίρων αναφορικά με το θέμα του δημοσιονομικού κενού, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι από χθες Πέμπτη οι εταίροι εμφανίστηκαν πιο σκληροί σε σχέση με τις προβλέψεις τους και μιλούν για «μαύρη τρύπα» (και άρα πρόσθετα μέτρα) 1δισ. 

Τα δύο θέματα που φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται ως άμεσα συγκοινωνούντα δοχεία στις διαπραγματεύσεις, είναι το δημοσιονομικό κενό και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Επιπλέον, τις τελευταίες ώρες παρατηρούνται πιέσεις και στα εργασιακά από την πλευρά των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ.

Στα υπόλοιπα επί μέρους ζητήματα από τους δανειστές έχει μπει γερά το θέμα του ΦΠΑ στο 18%, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πιέζει για λιγότερο, στα επίπεδα του 15-16%. Επίσης, η ελληνική πλευρά έχει βάλει στο τραπέζι και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα της ΔΕΗ. Σε ότι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις η εκτίμηση είναι ότι «πηγαίνουν καλά».

Πάντως, πέραν τις πολιτικής δήλωσης που αναμένεται τη Δευτέρα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Eurogroup, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι έχει μεγάλη σημασία το κατά πόσο θερμή θα είναι αυτή η δήλωση. Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Π. Μοσκοβισί: ''Δεν προχωρούν ούτε γρήγορα ούτε αργά οι διαπραγματεύσεις''
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe1 ο Μοσκοβισί είπε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας. 

"Πρόοδος θα ήταν η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει να υιοθετήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν ισχυρότερη την ελληνική οικονομία", εξήγησε. "Μέχρι τώρα, τα πράγματα δεν πηγαίνουν αρκετά γρήγορα, ούτε αρκετά μακριά. Όλοι αρχίζουν να το συνειδητοποιούν αυτό τώρα, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, ότι πρέπει να κινηθούμε γρήγορα", πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη. "Η Ελλάδα το χρειάζεται, η Ελλάδα το θέλει και εμείς το θέλουμε επίσης", κατέληξε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ