Μ.Βρετανία: Πολιτικός σεισμός μετά τον θρίαμβο Κάμερον - Παραιτήθηκαν Μίλιμπαντ, Κλεγκ και Φάρατζ

Ανατρέποντας όλες τις δημοσκοπήσεις, το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας & ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής των εκλογών.

Τα αποτελέσματα στη βρετανία φέρνουν σημαντικές παραιτήσεις στις ηγεσίες των κομμάτων. Ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον ετοιμάζεται για τη δεύτερη και τελευταία θητεία του στην Ντάουνινγκ Στρητ αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό τους δημοσκόπους και όλους όσοι προεξοφλούσαν ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα για τους Συντηρητικούς, οι πολιτικοί του αντίπαλοι ετοιμάζονται για αποχώρηση. Οπως φαίνεται πλέον είναι θέμα χρόνου να ανακοινώσουν την παραίτησή τους οι Μίλιμπαντ, Κλεγκ και Φάρατζ καθώς τα κόμματά τους (Εργατικοί, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, Ευρωσκεπτικιστές) ηττήθηκαν κατά κράτος. 

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα το κόμμα του Κάμερον δεν βρίσκεται πολύ μακριά από την αυτοδυναμία των 326 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων αφού καταλαμβάνει 316 έδρες (συν 10 έδρες από το 2010). Το κόμμα των Εργατικών καταλαμβάνει 239 (πλην 17 έδρες από το 2010), οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 10 (-47 έδρες από το 2010), το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα UKIP 2 έδρες και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας 58 έδρες (συν 52 από το 2010).

Από τις 650 έδρες, οι 533 είναι στην Βρετανία,  οι 59 στην Σκωτία, οι 40 στην Ουαλία και οι 18 στην Βόρειο Ιρλανδία.

Οπως φαίνεται, ο Βρετανός πρωθυπουργός τους έβαλε τα γυαλιά φλερτάροντας με την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων

Ο Κάμερον αναμένεται να γίνει δεκτός στις 13:30 από τη Βασίλισσα Ελισσάβετ προκειμένου να του δώσει την επίσημη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης την ώρα που βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι είναι πλέον θέμα χρόνου η υποβολή παραίτησης του Εντ Μίλιμπαντ από την ηγεσία των Εργατικών.

Ο Κάμερον τους έχει υποσχεθεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα έως το 2017 για την παραμομή της Βρετανίας στην Ε.Ε. Εκτός από τον Κάμερον και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας "SNP", υπό τη Νίκολα Στέρτζον, κατήγαγε μία ιστορική νίκη στην αυτόνομη περιοχή τους. Επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις το κόμμα της Στέρτζον καταλάβει 58 από τις συνολικά 59 έδρες που κατανέμονται στη Σκωτία, δηλαδή 52 έδρες περισσότερες από το 2010. Οι Συντηρητικοί ήλπιζαν πως θα εξασφαλίσουν περίπου 300 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, τώρα όμως με την κατάκτηση 316 εδρών, (326 έδρες εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία σε σύνολο 650 εδρών), ο Κάμερον παίρνει βαθιά ανάσα και σκέφτεται την επόμενη κίνησή του.

Για τον βρετανικό Τύπο, ο ηγέτης των Συντηρητικών θα μπορούσε να σχηματίσει μία κυβέρνηση μειοψηφίας αν τελικά δεν εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία ή να συνάψει συμμαχία με κάποιο άλλο κόμμα.

Λίγο μετά τα πρώτα αποτελέσματα, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ελπίζει να σχηματίσει κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς το συντηρητικό του κόμμα βίωσε μία «πολύ δυνατή βραδιά».

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση ότι διατηρεί την έδρα του στο Οξφορντσιρ, ο Κάμερον είπε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς να προβλέψουμε το τελικό αποτέλεσμα αλλά ότι ελπίζει να κυβερνήσει για λογαριασμό όλων και να τηρήσει τη δέσμευσή του για τη μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο.

«Θέλω να συσπειρώσω το Ηνωμένο μας Βασίλειο εφαρμόζοντας τη μεταβίβαση εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό», είπε ο Κάμερον.

Για τον βρετανικό Τύπο, ο ηγέτης των Συντηρητικών θα μπορούσε να επαναλάβει το ισχύον «μοτίβο» στην εξουσία  της Βρετανίας, δηλαδή να ενώσει εκ νέου τις δυνάμεις των Συντηρητικών με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, αν τελικά μόνος του δεν εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία ή να συνάψει συμμαχία με κάποιο άλλο κόμμα.

Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι το κόμμα του πέρασε μία «πολύ απογοητευτική» βραδιά μετά τα εκλογικά αποτελέσματα.

Όπως αναμενόταν μετά την ήττα των Εργατικών στις βρετανικές κάλπες, παραιτήθηκε ο ηγέτης του κόμματος Εντ Μίλιμπαντ παραιτήθηκε.

Αναλαμβάνω την ευθύνη για το αποτέλεσμα, είπε ο Μίλιμπαντ, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις έφερναν ισοδύναμο με τον Κάμερον.

Ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ότι μίλησε με τον ηγέτη των Τόρις και πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για να τον συγχαρεί για τη νίκη του. 

Ο Μίλιμπαντ γίνεται ο τρίτος ηγέτης βρετανικού κόμματος που παραιτείται μέσα σε διάστημα λίγης ώρας, μετά τον Νάιτζελ Φάρατζ του UKIP και τον Νικ Κλεγκ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Παραίτηση και από τον ηγέτη των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ

Ο Μίλιμπαντ είπε ότι η Χάριετ Χάρμαν, αντιπρόεδρος των Εργατικών, θα αναλάβει την ηγεσία του κόμματος μέχρι την ανάδειξη νέου ηγέτη. 

Οι Εργατικοί υπήρξαν μία «απίστευτη δύναμη προόδου» από τότε που μπήκε στο κόμμα, σε ηλικία 15 ετών, δήλωσε ο Μίλιμπαντ, προσθέτοντας ότι τέτοια δύναμη προόδου θα γίνει και στο μέλλον.

Ζήτησε συγγνώμη για τα αποτελέσματα και τόνισε ότι έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε ως ηγέτης των Εργατικών για σχεδόν πέντε χρόνια. 

«Μη θρηνείτε για την ήττα» τόνισε, «αλλά συνεχίστε να παλεύετε για την Βρετανία».

Οι υποστηρικτές του τον χειροκρότησαν όρθιοι και εκείνος έφυγε από το πόντιουμ, κουνώντας το χέρι του σε έναν χαιρετισμό.

Παραίτηση και από τον Κλεγκ

Με δάκρυα στα μάτια, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ ανακοίνωσε την παραίτησή του, μετά την πανωλεθρία που υπέστη το κόμμα του στις βρετανικές κάλπες.

Είναι η δεύτερη παραίτηση αρχηγού κόμματος στη Βρετανία που ανακοινώθηκε μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών. Νωρίτερα είχε παραιτηθεί ο πρόεδρος του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το κόμμα που συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Συντηρητικούς, την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, έχασαν 47 έδρες.

Ο Κλεγκ δήλωσε ότι περίμενε πως οι εκλογές αυτές θα ήταν πολύ δύσκολες, αλλά τόνισε ότι είναι «σπαραξικάρδιο» να βλέπει τόσους συναδέλφους και φίλους να χάνουν τις έδρες τους.

Παραιτήθηκε ο Νικ Κλεγκ μετά την βαριά ήττα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών

Ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρρευση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και δήλωσε ότι αυτό είναι το τίμημα που κλήθηκε να πληρώσει για την απόφαση να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Εκτίμησε ότι η Βρετανία είναι πιο δυνατή, πιο «πράσινη» και πιο φιλελεύθερη εξαιτίας του ρόλου των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην κυβέρνηση συνασπισμού. 

«Το να υπηρετίσω την πατρίδα μου σε μια στιγμή κρίσης αποτελεί μια τιμή που θα κρατώ μέσα μου για πάντα» είπε. Παράλληλα, είπε ότι το κόμμα θα πρέπει να επεξεργαστεί τις καταστροφικές απώλειες που υπέστη.

«Κέρδισε ο φόβος και η μιζέρια. Έχασε ο φιλελευθερισμός» είπε. «Αλλά είναι πιο πολύτιμος από ποτέ και πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη για αυτόν. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Υπάρχει. Πρόκειται για μία πολύ σκοτεινή ώρα για το κόμμα μας, αλλά δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε στις φιλελεύθερες αξίες να εξαφανιστούν στη διάρκεια μιας νύχτας» τόνισε.

Παραιτήθηκε από την ηγεσία του UKIP ο Νάιτζελ Φάρατζ

Παραιτήθηκε ο Νάιτζελ Φάρατζ από την ηγεσία του ευρωσκεπτικιστικού UKIP μετά την αποτυχία του να εκλεγεί βουλευτής στο Ουέστμινστερ. 

«Νιώθω απογοήτευση κατά ένα τρόπο, αλλά ένα μέρος μου αισθάνεται πολύ μεγαλύτερη χαρά από ότι έχει αισθανθεί εδώ και πολλά, πολλά χρόνια» είπε ο Φάρατζ σε δηλώσεις του.

Παραιτήθηκε από την ηγεσία του UKIP ο Νάιτζελ Φάρατζ

Νωρίτερα, ο Φάρατζ είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα παραιτηθεί εάν δεν πάρει την έδρα στο Σάουθ Τένετ. «Είμαι άνθρωπος που κρατάω τον λόγο μου» είπε το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ είπε ότι θα πάρει άδεια το καλοκαίρι, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την ηγεσία του UKIP.

Συγκεκριμένα, είπε ότι θα υπάρξει ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματος και θα εξετάσει εάν θα είναι και αυτός υποψήφιος. Προτείνει ότι η Σούζαν Έβανς, το νούμερο 2 του κόμματος θα αναλάβει στο μεταξύ την ηγεσία του UKIP.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για την περιφέρεια του Σάουθ Τένετ. Επικράτησε τελικά ο υποψήφιος των Συντηρητικών Κρεγκ ΜακΚίνλεϊ, αφήνοντας δεύτερο τον Φάρατζ. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ