Πούτιν σε Τσίπρα: Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τον αγωγό Greek Stream!

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου και μάλιστα σε θετικό κλίμα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του αγωγού «πηγαίνει καλά».

Ο αγωγός είχε συμφωνηθεί κατά το πρόσφατο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και θα κατασκευαστεί για να συνδέει τον σημερινό αγωγό ο οποίος σταματά στην Τουρκία με τα δυτικά Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη. 

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο STAR, δήλωσε για τον ελληνικό αγωγό «στη Ρωσία είχαμε μία εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία. Και θεωρώ μίζερη την ανταπόκριση μέρους του ελληνικού τύπου που είπαν για «φιάσκο», για «άνθρακες ο θησαυρός». Προέτρεξαν, αυτές οι δουλειές δεν κλείνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Συζητήσαμε για ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ που θα κάνει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο αν υλοποιηθεί γιατί έχουμε ήδη τον αγωγό TAP». 

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι με τον αγωγό (τον Greek Stream) -που θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα έχουμε μετά τη δυνατότητα να περνά και μέσα από τη χώρα μας και να δίνει ενέργεια σε όλη την Ευρώπη. “Ενδιαφερθήκαμε και θέλουμε να συμφωνήσουμε σε αυτό”, πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κύριο Πούτιν κατά την οποία συζητήθηκε όλο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία, καθώς και η επικείμενη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην Αγ. Πετρούπολη στις 18-20 Ιουνίου 2015.    

Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο πλευρών να προχωρήσουν όλα όσα συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μόσχα για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας. 

Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης για συμμετοχή -με εταιρεία του δημοσίου- στον φορέα κατασκευής του ελληνικού αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. 

Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεσή του να στηρίξει ένα σχέδιο χρηματοδότησης προς την Ελληνική εταιρεία κατασκευής του αγωγού, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενεργειακές και αναπτυξιακές επενδύσεις και να εξοφληθεί ενδεχομένως από τα κέρδη της εταιρείας από τη λειτουργία του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ