Γιάννης Πανούσης: «Δεν πρόκειται να αυτολογοκριθώ - Ένας εγκληματολόγος, πρέπει να προλαβαίνει»

Η αναδιάρθωση της αστυνομίας είναι το κρίσιμο θέμα, σημείωσε ο Γιάννης Πανούσης σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, 

«Δεν πρόκειται να αυτολογοκριθώ ποτέ. Θεωρώ αδιανόητο για έναν άνθρωπο υπεύθυνο να γνωρίζει και να μη μιλάει, αυτό λέγεται ανευθυνότητα. Σκεφτείτε έναν υπουργό που είναι σεισμολόγος να βλέπει έναν σεισμό και να μην το λέει, έναν υπουργό γιατρό που ξέρει ότι έρχεται μια επιδημία και να μην το λέει. Ιδίως ένας εγκληματολόγος, πρέπει να προλαβαίνει», είπε, μεταξύ άλλων, την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, απαντώντας εκ νέου στις επικρίσεις που έχει δεχθεί για την πρόσφατη δήλωσή του για τον 27χρονο πατέρα της τετράχρονης Αννυ.

«Αυτοί που με καταγγέλλουν για προτροπή σε λιντσάρισμα, ζητούν τη γνώμη μου για το άσυλο και τις φυλακές... Τι έγινε ξαφνικά και η γνώμη μου ενοχλεί; Αν κάποιος έχει αντίθετη γνώμη, να το συζητήσουμε. Αλλά το να περιορίζεις σ’ έναν άνθρωπο την ελευθερία του λόγου, τη θεωρώ πολύ παλιά άποψη» υποστήριξε ο υπουργός.

«Εγώ δεν είμαι υπέρ του να καπελώνω την πραγματικότητα με ιδεοληψίες. Η πραγματικότητα είναι εδώ και τιμωρεί όσους κλείνουν τα μάτια. Μακριά από μένα οι θεωρίες περί λιντσαρίσματος, γκιλοτίνας και ποινής θανάτου, ας διαβάσουν τα βιβλία και τα άρθρα μου για να μάθουν τις απόψεις μου, αυτοί που μου χρεώνουν διάφορα» είπε ο κ. Πανούσης, σημειώνοντας ότι στις εκατό μέρες της θητείας του στο υπουργείο έχει στο πλευρό του την κοινωνία, την επιστήμη, τη λογική και τον Πρωθυπουργό. «Απέναντί μου έχω τους φανατικούς και σε αυτούς αφιερώνω τα πεπραγμένα των εκατό ημερών» ανέφερε.

Οπως είπε, δεν δέχεται επίθεση από συγκροτημένα και οργανωμένα σύνολα, πολιτικά ή κοινωνικά, αλλά από ανθρώπους που -χωρίς να ξέρει σε ποια γραμμή ανήκουν- κρίνουν σκόπιμο να αντιτίθενται εδώ και 100 μέρες σε ,τι κάνει και δεν κάνει. 

«Προφανώς ο οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Η δικαιοσύνη έχει τον πρώτο λόγο, προφανώς και θα δικάσει τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο» είπε ο υπουργός αναφορικά με τον 27χρονο δράστη του τεμαχισμού της Αννυ, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος ουδέποτε με την πρόσφατη δήλωσή του παρότρυνε οποιονδήποτε να λιντσάρει τον βούλγαρο δράστη. Αναρωτήθηκε ωστόσο με νόημα, «για τέτοιο έγκλημα, θα έχουμε 20 χρόνια συνεχή απομόνωση του δράστη; Θα έχουμε βραχιολάκι, να βγει έξω με τροπολογία; Τι ακριβώς θα έχουμε;».

Δεν έχω κόντρα με τον Νίκο Παρασκευόπουλο

Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, που χθες είχε αναφέρει ότι οι δηλώσεις Πανούση εξοικειώνουν τον κόσμο με την αγριότητα. «Για αυτούς που σφάχτηκαν μες στις φυλακές, γιατί δεν παραιτήθηκε κανείς; ποιος ελέγχει τις φυλακές είναι το πολιτικό ερώτημα» είπε, υποστηρίζοντας πάντως ότι δεν έχει κόντρα με τον Νίκο Παρασκευόπουλο, αλλά διαφωνία μαζί του.

Ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε και σε «επαγγελματίες υπερασπιστές δικαιωμάτων», λέγοντας ότι είναι πολύ καλά αυτά που κάνουν, αλλά δικαιώματα έχουν και οι άλλοι στη διαφωνία. «Αυτοί με λιντσάρουν με τον τρόπο τους, κι αυτό θα τελειώσει. Η σύγκρουση αυτή που άρχισε από την πρώτη ημέρα που ήρθα στο υπουργείο, θα τελειώσει...» τόνισε ο υπουργός. 

Καταλήγοντας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση που αφορούσε δηλώσεις με αφορμή τις θέσεις που εξέφρασε, είπε ότι «τον τρελό του χωριού δεν μπορείς να τον εκλογικεύσεις. Οταν, όμως, αυτά παίρνουν πολιτική διάσταση πρέπει να βρεθεί τρόπος να το λύσεις. Στη δημοκρατία ο τρόπος είναι γνωστός. Αυτά με κάποιον τρόπο πρέπει να λυθούν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ