Μ. Γλέζος: ''Η Γερμανία αρνείται να δει την πραγματικότητα για τις πολεμικές αποζημιώσεις''

Το θέμα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έχει πλέον μεταφερθεί από την Ελλάδα στην Γερμανία, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος.

Δεν πρόκειται για διαφορά μεταξύ των δύο χωρών, αλλά μεταξύ του γερμανικού λαού και της κυβέρνησής του. «Τη λύση θα τη δώσει ο γερμανικός λαός πιέζοντας την κυβέρνησή του», δήλωσε χαρακτηριστικά, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο, μαζί με την ευρωβουλευτή της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Μαρτίνα Μίχελς.

Ο κ. Γλέζος τόνισε κατ' επανάληψη ότι δεν θεωρεί τον γερμανικό λαό υπεύθυνο για τα εγκλήματα των ναζί, αλλά καταλόγισε ευθύνες στις γερμανικές κυβερνήσεις, οι οποίες, όπως είπε, «αρνούνται να δουν την πραγματικότητα». Το «όπλο» σε αυτή την υπόθεση «είναι το δίκιο, η αποκατάσταση της δικαιοσύνης», επισήμανε και εξήγησε ότι δεν εισηγείται την δικαστική οδό. «Δεν μου αρέσουν τα δικαστήρια. Αυτό που ζητάω είναι να υπογραφεί Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Τυπικά βρισκόμαστε σε ανακωχή. Τι σημαίνει δηλαδή αυτό, ότι έχουμε πόλεμο; Μόλις υπογραφεί η Συνθήκη, η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει», δήλωσε ο κ. Γλέζος.

Ερωτώμενος σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους θεσμούς, ο Μανώλης Γλέζος ανέφερε ότι η δική του θέση είναι σαφής και δεν έχει αλλάξει: «Ούτε ένα βήμα πίσω. Ούτε μία υποχώρηση», σημείωσε και επανέλαβε την πρότασή του για μορατόριουμ πληρωμών εκατέρωθεν για ένα έτος.

«Όλοι οι αγωνιστές της γενιάς μου μού στέλνουν μηνύματα και μου λένε “ούτε βήμα πίσω”. Το ίδιο και η νεολαία», κατέληξε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ο οποίος σήμερα θα συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της γερμανικής Αριστεράς («Die Linke») για τα 70 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που θα πραγματοποιηθεί στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Από την πλευρά της η κυρία Μίχελς τόνισε ότι το μεγαλύτερο λάθος που γίνεται στην Γερμανία είναι η σύνδεση του ζητήματος των αποζημιώσεων με την οικονομική κρίση. «Η ελληνική πλευρά δεν το εννοεί κατ’ αυτόν τον τρόπο. Οι αποζημιώσεις είναι ένα θέμα. Το ίδιο και η ευθύνη της Γερμανίας για ένα ζήτημα που δεν έχει επιλυθεί και δεν είναι απλώς νομικό. Χαίρομαι που η Ελλάδα το θέτει. Παρεμπιπτόντως, το θέμα δεν είναι καινούργιο για την Ελλάδα, καθώς συζητείται εδώ και χρόνια. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν ζητάει να πληρώσει η Γερμανία για την κρίση στην Ελλάδα», δήλωσε η κυρία Μίχελς και πρόσθεσε ότι πρέπει το θέμα να τεθεί τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στους υπεύθυνους. «Δεν είναι κάτι που θα λυθεί από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η συζήτηση είναι απαραίτητη», κατέληξε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ