Ο Αλέξης Τσίπρας το ''παίρνει όλο πάνω του'': Μιλάει directly με Λαγκάρντ, Γιούνκερ & Ντράγκι

Καθώς η διαπραγμάτευση εισέρχεται στην πιο κρίσιμη της φάση, ο κ. Τσίπρας ανέλαβε την πρωτοβουλία και σήκωσε το τηλέφωνο προκειμένου να επικοινωνήσει με την σιδηρά κυρία του ΔΝΤ. 

Το μέγαρο Μαξίμου αρκείται στη γενικόλογη πληροφόρηση ότι «συζήτησαν θέματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης».

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ ζητά από την ελληνική κυβέρνηση παρεμβάσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό, αξίωση η οποία οδήγησε στην εμπλοκή των διαπραγματεύσεων το Σάββατο.

Όλο το βάρος στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μεθαύριο Τετάρτη ρίχνει η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει πείσει τον Μάριο Ντράγκι να δώσει την πολυπόθητη  ανάσα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία μέχρι την οριστική συμφωνία στα τέλη Μαΐου ή το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Η συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι

Για το σκοπό αυτό μεταβαίνουν αύριο στη Φραγκφούρτη, στην έδρα της ΕΚΤ, για συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο συντονιστής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης και αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Ευ. Τσακαλώτος.

Τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης θα συναντηθούν αύριο το απόγευμα στις 17:30, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Όπως είπε στην πρώτη τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών νωρίς το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης «αν θέλουμε να υπάρξει προώθηση των μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να γίνει υπό το καθεστώς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας. Δουλειά της κυβέρνησης είναι να μην φτάσει σε διλήμματα του τύπου ''πληρωμή μισθών ή δόσεων''» σημειώνοντας πως «Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει παροχή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία».

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση οι συζητήσεις ξεκίνησαν και πάλι σήμερα στο Brussels Group με το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά να παραμένουν τα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, όπως σημειώνει σε σχετικό ρεπορτάζ και το πρακτορείο Reuters.

Τέλος, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, δήλωσε νωρίτερα «άγνοια» για το αν η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα δεν διαπραγματεύεται για το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, αλλά για ένα νέο συνολικό πακέτο βοήθειας.

Οι δηλώσεις του Μ. Σχοινά
«Εντατικά και εις βάθος» συνεχίζονται οι συνομιλίες των ελληνικών αρχών και εκπροσώπων των θεσμών σε επίπεδο Brussels Group, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι συνεδριάσεις του Brussels Group έλαβαν χώρα όλο το Σαββατοκύριακο, σε εποικοδομητικό πνεύμα. Οι συζητήσεις συνεχίζονται «εντατικά και εις βάθος», αλλά «απομένει ακόμα δουλειά», είπε ο Μ Σχοινάς, προσθέτοντας ότι θα εντατικοποιηθούν, ενώ εκτίμησε ότι, εφόσον συνεχιστούν στο ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα, θα οδηγήσουν σε σύγκλιση απόψεων.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το επόμενο βήμα είναι το Eurogroup της 11ης Μαίου όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποτιμήσουν την κατάσταση και τόνισε ότι η Επιτροπή εργάζεται για να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών.

Εξάλλου, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα έχει σήμερα γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε εκδήλωση του ινστιτούτου Βίλφρεντ Μάρτενς. Ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο οι δύο άνδρες γνωρίζονται από παλιά και θα συναντηθούν σήμερα, αφού δεν κατέστη δυνατό να συναντηθούν την προηγούμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ