Νιόκι από τυρί ρικότα, ντοματίνια και βασιλικό από τον σούπερ σεφ Άκη Πετρετζίκη

Στραγγίζουμε τη ρικότα με ένα πανί για να αφαιρέσουμε την υγρασία και τη βάζουμε στο μπολ. Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού, τη παρμεζάνα , το αλεύρι και το μοσχοκάρυδο. Αλατοπιπερώνουμε και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 30 λεπτά τουλάχιστον να ξεκουραστεί το μείγμα μας στο ψυγείο να ξεκουραστεί με μία μεμβράνη.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε αλατισμένο νερό.

Ρίχνουμε αλεύρι πάνω στον πάγκο εργασίας μας. Βάζουμεσε ένα κορνέ το μείγμα μας και σχηματίζουμε λωρίδες από το ζυμάρι μας πάνω στο αλεύρι. Με ένα μαχαίρι κόβουμε σε ισομεγέθη κομμάτια το ζυμάρι μας. Εναλλακτικά σχηματίζουμε με το χέρι μας ισομεγέθεις μπαλίτσες.
Μόλις βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράσει και ρίχνουμε με μία τρυπητή κουτάλα τις μπαλίτσες από το μείγμα της ρικότας μέσα στο νερό. 
Βράζουμε μέχρι τα μπαλάκια μας να εμφανιστούν στην επιφάνεια του νερού.

Σουρώνουμε καλά με την κουτάλα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί και τα λαδώνουμε ελαφρά από πάνω.
Κόβουμε στη μέση τα ντοματίνια μας και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι που έχει κάψει. Προσθέτουμε το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε.
Πιέζουμε τα ντοματίνια με ένα κουτάλι για να λιώσουν. Ρίχνουμε στο τηγάνι το βασιλικό μας και απομακρύνουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε και το βούτυρο και σοτάρουμε μέχρι να γίνουν τραγανά. Σερβίρουμε τα νιόκι μας με το μείγμα με τα ντοματίνια και ρίχνουμε από πάνω τριμμένη παρμεζάνα και πιπέρι. 

Υλικά

250 γρ. ρικότα
1 κρόκο αυγού
πρέζα από μοσχοκάρυδο
50 γρ. αλεύρι
300 γρ. ντοματίνια
2 σκ. σκόρδο
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 μάτσο από βασιλικό
2-3 κ.σ. βούτυρο αναλατο
20 γρ. τριμμένη παρμεζάνα και έξτρα για σερβίρισμα

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής 

Who is Who:

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.
Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ