Ο Θανάσης Παπαγεωργίου είναι ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου - Αντιπρόεδρος ο εικαστικός Κυριάκος Κατζουράκης

Μετά την επιλογή του Στάθη Λιβαθηνού ως νέου καλλιτεχνικού διεθυντή του Εθνικού Θεάτρου, λύνεται η άλλη μεγάλη εκκρεμότητα. 

Έτσι, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη, πρόεδρος στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο ορίζεται ο πολύπειρος σκηνοθέτης και ηθοποιός Θανάσης Παπαγεωργίου και αντιπρόεδρος ο σημαντικός εικαστικός Κυριάκος Κατζουράκης, ομότιμος καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. 

Who is who

Ο Θ. Παπαγεωργίου γεννήθηκε το 1938 και σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Χρήστου Βαχλιώτη. Στη σκηνή εμφανίστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1962 (ως Κρέοντας στον «Οιδίποδα τύραννο»). Το 1971 ίδρυσε μαζί με την Ελένη Καρπέτα το θέατρο «Στοά» στου Ζωγράφου που από το 1974 μέχρι σήμερα διευθύνει μόνος του. Στα 41 χρόνια της σκηνοθετικής και ερμηνευτικής του διαδρομής έχει ανεβάσει κυρίως ελληνικά έργα των Καμπανέλλη, Ποντίκα, Διαλεγμένου, Μποστ (εδώ ξεχωρίζει η «Φαύστα» και η «Μήδεια»). 

Ο Κ. Κατζουράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) υπό την εποπτεία του Γ. Μόραλη και σκηνογραφία υπό την εποπτεία του Β. Βασιλειάδη. Συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο στη St Martin's School of Art. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας 5 Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές και της Ευρωπαϊκής Ένωσης 

Καλλιτεχνών EUROPA 24, ενώ αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στη 11η Μπιενάλε Παρισιού το 1980. Στον κινηματογράφο σκηνογράφησε «Το προξενιό της Άννας» του Παντελή Βούλγαρη και επιμελήθηκε τα κοστούμια στις «Μέρες του '36» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Μέλη του Δ.Σ. ορίζονται η ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Αμαλία Μουτούση και ο Ιωσήφ Βιβιλάκης, θεατρολόγος και καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων εκπροσωπείται από τη Μέλπω Ζαρόκωστα και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών από τους Ρήγα Αξελό και Ταξιάρχη Χάνο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ