Tα μηνύματα όλων των κομμάτων για την εργατική Πρωτομαγιά - Ανεργία και απορρύθμιση στο επίκεντρο

«Ημέρα μνήμης και αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση και την κοινωνική αδικία» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την 1η Μαΐου σε σχετική ανακοίνωση, καλώντας παράλληλα τον κόσμο της εργασίας να δώσει δυναμικό παρόν στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις.

«Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος τη εργασίας βιώνει, σε όλες σχεδόν τις χώρες, την πιο ακραία επίθεση με στόχο την κατάργηση όλων αυτών των δικαιωμάτων που με αγώνες κατέκτησε στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, χρεώνοντας στις κυβερνήσεις της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απόπειρα «ισοπέδωσης των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων» στην Ελλάδα.

«Με μια σειρά μνημονιακούς νόμους οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υποταγμένες πλήρως στις επιταγές των δανειστών μείωσαν τους μισθούς και τις συντάξεις μέχρι και 50%, απέλυσαν εργαζόμενους στο δημόσιο, διευκόλυναν τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και οδήγησαν πάνω από ένα εκατομμύριο συνανθρώπους μας στην ανεργία και χιλιάδες νέες και νέους στη μετανάστευση.

» Ταυτόχρονα κατήργησαν ουσιαστικά τις συλλογικές συμβάσεις, ανέδειξαν την ελαστική εργασία και την ενοικίαση εργαζομένων σε κυρίαρχο εργασιακό μοντέλο και επιχείρησαν στην ουσία τη σταδιακή μετατροπή όλης της χώρας σε μια “ειδική οικονομική ζώνη”», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες συνέβαλαν στην εκλογική ήττα των μνημονιακών δυνάμεων και στην ανάδειξη της αριστεράς στην κυβερνητική εξουσία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση καταλήγοντας:

«Απαντάμε στους εκβιασμούς. Οι αγώνες μας για κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, για δημοκρατία, για μια ζωή με αξιοπρέπεια θα νικήσουν. Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει ένα λαό αποφασισμένο!».

ΝΔ: Η κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων

«Ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς συμπίπτει με την πιο δύσκολη περίοδο για τον Έλληνα εργαζόμενο και ασφαλισμένο. Ανασφάλεια, αβεβαιότητα, απειλές για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις συνθέτουν το εκρηκτικό σκηνικό ασφυξίας» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Βασίλης Οικονόμου, υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της ΝΔ.

«Δυστυχώς, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία η κυβέρνηση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και αδυνατεί να λάβει υπεύθυνες αποφάσεις, δημιουργώντας σύγχυση στα χιλιάδες νοικοκυριά που περιμένουν καθαρές λύσεις» σημειώνει η ΝΔ, καλώντας σε εγρήγορση τους εργαζόμενους «για να περιφρουρήσουμε το ασφαλιστικό μας σύστημα μακριά από λαϊκισμούς και δημαγωγίες, για να εξασφαλίσουμε εργασία στους Έλληνες και τις Ελληνίδες στον τόπο τους και να ξέρουν τα παιδιά μας ότι υπάρχει και γι’ αυτά ένα κοινωνικό σύστημα ασφάλειας και πρόνοιας, το οποίο δεν ροκανίσαμε εμείς σήμερα εις βάρος του δικού τους μέλλοντος».

Ποτάμι: Δικαίωμα στην ισονομία και στην ισοπολιτεία

Το δικαίωμα στην ισονομία και στην ισοπολιτεία έιναι το μήνυμα της ελληνικής Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με Το Ποτάμι, το οποίο κάνει αναφορά στα θύματα των εύκολων λόγων και των προεκλογικών υποσχέσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τομέα Εργσίας του Ποταμιού έχει ως εξής:

«Λίγοι σήμερα θυμούνται τον Πάρσονς ή τον Σπάις ή τους συντρόφους τους στο Σικάγο στα τέλη του 19ου αιώνα. Λίγοι θυμούνται τις συνθήκες που οδήγησαν στη σφαγή στο Χάι Μάρκετ.Ακόμη λιγότεροι θυμούνται εκείνο το πολύχρωμο εθνικά και γλωσσικά πλήθος των “κολασμένων” που δεν ζήτησαν να γίνουν ήρωες αλλά ισότιμοι πολίτες.

»Και σήμερα πλήθη “κολασμένων” ζητούν ακριβώς το ίδιο. Και πάλι, όχι με τα ίδια λόγια ούτε με τις ίδιες γλώσσες. Ούτε καν με τα ίδια συμφέροντα. Άνεργοι, άστεγοι, μετανάστες, εργάτες των 350 ευρώ ή υπάλληλοι των 500 ευρώ. Γυναίκες που μένουν σπίτι αρκεί να δουλεύει ο άνδρας, νέοι στα 30 τους και στα 40 τους που ζούν με την πενιχρή σύνταξη των γονέων τους.

»Αυτή είναι η ελληνική Πρωτομαγιά. Είναι το δικαίωμα στην ισονομία και στην ισοπολιτεία. Γιορτάζουν τα θύματα των εύκολων λόγων και των προεκλογικών υποσχέσεων που ξεχνιούνται την επόμενη μέρα. Είναι τα θύματα της κάθε είδους τυρρανίας. Από τη Μανωλάδα μέχρι την Ομόνοια. Είναι οι άνθρωποι που βρέθηκαν πιόνια της Ιστορίας.
Είναι οι ταπεινωμένοι του 21ου αιώνα».

ΚΚΕ: Πραγματική ρήξη για λαϊκή ευημερία

«Για να δοθεί οριστική λύση υπέρ του λαού απαιτείται πραγματική ρήξη. Ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους, που σημαίνει η εργατική τάξη με τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου να έρθουν στην εξουσία, τα μέσα παραγωγής να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία με εργατικό έλεγχο, η παραγωγή και οι κοινωνικές υπηρεσίες να σχεδιάζονται κεντρικά με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία» αναφέρεται στο Πρωτομαγιάτικο μήνυμα του ΚΚΕ, αφού γίνεται προηγουμένως αναδρομή στους αγώνες του εργατικού κινήματος.

Στην ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που πήρε τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της ΕΕ, των καπιταλιστικών κερδών. Γι' αυτό διατηρεί ανέπαφο όλο το αντεργατικό οικοδόμημα των προηγούμενων κυβερνήσεων, τους δεκάδες εφαρμοστικούς νόμους που ψηφίστηκαν με τα μνημόνια, νόμους που τώρα συζητά πώς θα τους ενισχύσει με νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις που θα προκύψουν από τις νέες συμφωνίες, τα νέα μνημόνια».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η «σκληρή» και «περήφανη» διαπραγμάτευση της κυβέρνησης παραμένει η μεγαλύτερη διαφημιστική απάτη. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν διαπραγματεύεται με στόχο την ανακούφιση των εργαζομένων, την απαλλαγή από τα μνημόνια και τις συνέπειές τους στη ζωή της εργατικής τάξης, αλλά για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Μέσω ενός διαφορετικού μείγματος διαχείρισης της βαρβαρότητας, επιδιώκει να στηρίξει τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία τους» υποστηρίζει.

ΑΝΕΛ: Αγώνας για την επιστροφή στην ανάπτυξη

«Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και τιμής των αγώνων εκατομμυρίων εργαζομένων που υπερασπίστηκαν την κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα» αναφέρει, σε μήνυμά της, η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, τονίζοντας: 

«Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς συμβολίζει τους διαχρονικούς, αιματοβαμμένους αγώνες των εργαζομένων για την κατάκτηση των εργασιακών, ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, τα οποία, πλέον, αναγνωρίζονται διεθνώς ως θεμελιώδη και απαράγραπτα δικαιώματα κάθε δημοκρατικής κοινωνίας που ασπάζεται τις Αρχές και τις αξίες του σύγχρονου συνταγματικού πολιτισμού».

«Στην πατρίδα μας, οι πολίτες εντείνουν τη μάχη τους για την ανατροπή των συνταγών της ύφεσης, των οριζόντιων απολύσεων, της ανεργίας, της ολοκληρωτικής κατεδάφισης των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, του αναίτιου αποκλεισμού από τα κοινωνικά αγαθά, της αβίαστης υποταγής στις απαιτήσεις των αγορών, στα συμφέροντα των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τραπεζών, συνέπειες των μνημονίων που δίχως την παραμικρή διαπραγμάτευση ή εναντίωση υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» προσθέτει η κ. Χρυσοβελώνη.

«Η Εργατική Πρωτομαγιά φέτος στέλνει ένα μήνυμα: Αγώνας για την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αγώνας για να αντιμετωπιστεί η ανεργία που είναι το πιο μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα στον τόπο μας. Τώρα που η Ελλάδα δίνει τη μάχη για να σταθεί στα πόδια της και να βγει από την κρίση, αυτό είναι το χρέος μας. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη, η πιο πιεστική πρόκληση που έχουμε όλοι μπροστά μας» καταλήγει η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

ΠΑΣΟΚ: Το τέλος του εύκολου λαϊκισμού

«Σε μια χώρα με τραγικά ποσοστά ανεργίας τα μεγάλα λόγια κάθε Πρωτομαγιά είναι εύκολα αλλά κούφια. Η ανεργία είναι η χειρότερη συνέπεια της σωρευτικής ύφεσης που άρχισε δυστυχώς το 2008 και όχι το 2010» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ εκτιμώντας πως η ύφεση είναι σε σημαντικό βαθμό αποτέλεσμα των σχεδιαστικών προβλημάτων του προγράμματος στήριξης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ

«Πρωτίστως όμως είναι το αποτέλεσμα της δημοσιονομικής, χρηματοοικονομικής και παραγωγικής κρίσης της χώρας μας» προσθέτει η Χαριλάου Τρικούπη κάνοντας λόγο για δίλημμα ανάμεσα στην συντεταγμένη διαχείριση της κρίσης με μεγάλο κόστος σε ύφεση, εισοδήματα και ανεργία, και στην ασύντακτη χρεοκοπία με καταστροφή της οικονομίας και των θέσεων εργασίας.

«Η Πρωτομαγιά του 2015 απέχει πολύ λίγο από την 30ή Ιουνίου και την ημέρα της αλήθειας. Η αλήθεια και η υπευθυνότητα είναι η μόνη στάση που σέβεται την αγωνία του ανέργου και την αβεβαιότητα του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα.

» Η άνοιξη φέτος φέρνει και το τέλος του εύκολου λαϊκισμού» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ