Φόβος, χαρά, άγχος ή δέος; Ποιο συναίσθημα ωφελεί περισσότερο την υγεία μας;

Η κακή, η δυσάρεστη ψυχική διάθεση, όπως είναι γνωστό, βλάπτει την υγεία. 

Οι επιστήμονες γνωρίζαν, εδώ και δεκαετίες, ότι ένα ευρύ φάσμα δυσάρεστων συναισθημάτων, όπως η ντροπή, η κατάθλιψη και το άγχος, συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά νοσημάτων όπως είναι τα καρδιαγγειακά, οι φλεγμονές, ο καρκίνος και τελικά ο πρόωρος θάνατος. Αντιθέτως, τα θετικά συναισθήματα αποδεικνύονται ότι είναι πολύ ωφέλιμα.

Πολύ λιγότερα είναι γνωστά για τις ωφέλειες που έχει η υγεία μας από τη θετική διάθεση, αν δηλαδή η ικανοποίηση από την καθημερινότητα μπορεί να μας διατηρήσει σε καλή υγεία περισσότερο από ό,τι η υπερηφάνεια και η χαρά. Μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ξεχωρίζει ένα θετικό συναίσθημα, το οποίο όπως φαίνεται είναι πραγματικό φάρμακο: το δέος. Ευτυχώς όπως αποδεικνύεται είναι πολύ πιο εύκολο να νιώσουμε δέος από ό,τι θα περίμεναν πολύ.

Για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο στην επιθεώρηση Emotion, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και άλλων ιδρυμάτων επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους σε μία κατηγορία που είναι πολύ γνωστή για τις ψυχολογικές της μεταπτώσεις και την όχι πάντα καλή διάθεση: τους πρωτοετείς φοιτητές των κολεγίων. Ετσι ζητήθηκε από 94 φοιτητές του Μπέρκλεϊ να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με το πόσο συχνά, σε περίοδο ενός μηνός, ένιωσαν κάποια θετικά και κάποια αρνητικά συναισθήματα όπως εχθρικότητα, ενθουσιασμό και έμπνευση.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα σιέλου, τα οποία ανάλυσαν αναζητώντας ιντερλευκίνη 6, ένα μόριο που είναι γνωστό ότι διευκολύνει τις φλεγμονές σε ολόκληρο το σώμα. Επειδή αυτές ακριβώς οι φλεγμονές σχετίζονται με την κακή κατάσταση της υγείας, οι ερευνητές σκέφθηκαν ότι τα χαμηλά επίπεδα IL-6 πιθανώς σηματοδοτούν την καλή υγεία. Οπως αναμενόταν, όταν η διάθεση των φοιτητών αντιστοιχήθηκε με τα επίπεδα της ιντερλευκίνης IL-6 διαπιστώθηκε ότι αυτοί που ένιωθαν συχνότερα θετικά συναισθήματα είχαν χαμηλότερα επίπεδα ιντερλευκίνης 6 συγκριτικά με αυτούς που είχαν περισσότερο άσχημη διάθεση.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ζήτησαν από 119 άλλους φοιτητές να συμπληρώσουν πιο πολύπλοκα ερωτηματολόγια σχετικά με τη συνηθισμένη τους διάθεση και τη συχνότητα που ένιωσαν επτά συγκεκριμένα συναισθήματα: δέος, διασκέδαση, συμπόνια, ικανοποίηση, χαρά, αγάπη και υπερηφάνεια, ενώ και σε αυτή την περίπτωση ελήφθησαν δείγματα σιέλου τα οποία αναλύθηκαν. Τα χαρούμενα συναισθήματα συνδέονταν με χαμηλότερα επίπεδα ιντερλευκίνης 6. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, τα χαμηλότερα επίπεδα ιντερλευκίνης 6 τα προκαλούσε το συναίσθημα του δέους.

«Φαίνεται ότι υπάρχει κάτι ιδιαίτερο με το δέος», εξηγεί ο Ντάτσερ Κέλτνερ, o οποίος και υπογράφει τη μελέτη, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι αναγκαστικά ένα συναίσθημα που νιώθουμε σπάνια. Κατά μέσον όρο, οι φοιτητές που έλαβαν μέρος στη μελέτη κατέγραψαν ότι ένιωθαν δέος τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Αν και οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι η έννοια του δέους είναι ασαφής όσο και υποκειμενική, ο δρ Κέλτνερ επισημαίνει πως ένα γενικό χαρακτηριστικό των γεγονότων που προκαλούν δέος, είναι ότι περνούν το τεστ της «ανατριχίλας». Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο δρ Κέλτνερ συνιστά στον κόσμο να αναζητεί να νιώσει έτσι όσο συχνότερα μπορεί.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ