Αισιοδοξεί για συμφωνία το Μαξίμου - "Είναι νωρίς" απαντούν οι εταίροι - Σε εξέλιξη το EuroWorking Group

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Brussels Group με τις δύο πλευρές, όμως να βρίσκονται τόσο κοντά όσο και μακριά!

 

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απάντησε στην αισιοδοξία του Μαξίμου τονίζοντας ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλήσουμε για συμφωνία».

Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, σημείωσε ότι το Βερολίνο περιμένει επιτάχυνση των διαδικασιών, αλλά δεν εκτιμά πως υπάρχουν κοντινές ημερομηνίες για συμφωνία.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς πότε αναμένεται μια συμφωνία.

Εξέφρασε, πάντως, εμμέσως την ικανοποίησή του για το «ψαλίδισμα» Βαρουφάκη τονίζοντας ότι πλέον οι διαδικασίες μπορούν να επιταχυνθούν.

«Εχουμε νέες δομές για τη δουλειά με την Αθήνα. Αναμένουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια επιτάχυνση των συνομιλιών», δήλωσε ο Μάρτιν Γέγκερ.

Σε εξέλιξη το EuroWorking Group - Αύριο το Brussels Group

Σήμερα στις 15:30, ώρα Ελλάδας, ξεκίνησε τη συνεδρίασή του το το EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, στο οποίο την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης. Σημειωτέον, ότι για πρώτη φορά θα υπάρξει και δείπνο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του EuroWorking Group.

Στη συνεδρίαση, ωστόσο, αλλά και στο... δείπνο, κατόπιν, δεν πρόκειται να παρουσιαστεί το πολυνομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να «αποκωδικοποιήσει» τη λίστα Βαρουφάκη και να περάσει τα πρώτα μέτρα, με τα οποία ευελπιστεί να «ξεμπλοκάρει» την εκταμίευση δόσης ή δόσεων από τα 7,2 δισ. ευρώ που εκκρεμούν.

Αντίστοιχα, άγνωστο είναι και το πότε θα πάει το πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» στη Βουλή, καθώς θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί το υπουργικό συμβούλιο -συνεδριάζει την Πέμπτη-, αλλά και να υπάρξει διαβούλευση εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ήδη υπάρχουν αντιδράσεις -κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Αύριο το πρωί, σε κάθε περίπτωση, ξεκινούν οι συνεδριάσεις του Brussels Group, όπου θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση, με σκοπό την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. 

Αύριο στο Brussels Group θα συμμετάσχουν όχι μόνο η ομάδα Χουλιαράκη, αλλά και σύσσωμα τα κλιμάκια Ελλήνων και ξένων τεχνοκρατών που εδώ και μήνες συνεδριάζουν (χωρίς αποτελέσματα ως τώρα) σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας.

Παράλληλα, σήμερα γύρω στις 6 το απόγευμα, συνεδριάζει και η Πολιτική Ομάδα Διαπραγμάτευσης υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών.

Μοσκοβισί: Θέλω αποτελέσματα

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ζήτησε αποτελέσματα από την Αθήνα.

Μιλώντας στο γαλλικό κανάλι BFMTV o κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι οι συνομιλίες τελούν «υπό καλύτερες συνθήκες», αλλά δεν είναι κοντά σε ολοκλήρωση.

«Εχουμε μια ομάδα που μου φαίνεται περισσότερο συνεκτική, που μου φαίνεται περισσότερο έτοιμη να κάνει μεταρρυθμίσεις... Παράλληλα όμως θέλω αποτελέσματα. Θεωρώ ότι αυτή η διαπραγμάτευση, που τώρα μορφοποιείται κάτω από καλύτερες προϋποθέσεις, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί», ανέφερε, τονίζοντας ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη».

Είπε ακόμη ότι «είναι σημαντικό ότι ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει και πάλι ο ίδιος τις διαπραγματεύσεις και στέλνει στις Βρυξέλλες τους δικούς του ανθρώπους, ανθρώπους με τους οποίους μπορούσε να μιλήσουμε» εκτιμώντας ότι «από αυτή την άποψη, είναι ένα καλό σημάδι».

"Η συμφωνία είναι κοντά" εκτιμά το Μαξίμου

Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι η συμφωνία είναι κοντά σημειώνοντας ότι μπορεί να επιτευχθεί σύντομα.

Στην κυβέρνηση ποντάρουν πολλά στις συνεδριάσεις του EuroWorking Group και του Brussels Group, ενώ, εκτιμούν ότι οι δανειστές θα «πειστούν» από το νέο πολυνομοσχέδιο.

Πού κόλλησαν οι διαπραγματεύσεις;

Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς που βρίσκονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών δεν θα κατατεθούν στο Brussels Group με την καθυστέρηση αυτή να θεωρείται ως εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, γεγονός που έγινε αμέσως αισθητό και στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει και χρονοδιάγραμμα ούτε για το πότε θα πάει το σχέδιο νόμου στη Βουλή.

Και αυτό γιατί πιθανόν η κυβέρνηση θέλει να αφήσει το πολυνομοσχέδιο ανοιχτό, καθώς η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη. Ως θετικό στοιχείο, πάντως, η ελληνική πλευρά εκτιμά το γεγονός ότι οι προτάσεις της Αθήνας θα έχουν νομική μορφή.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν θα πρέπει η διαπραγμάτευση να τρέξει για να προλάβουμε κάποιες ημερομηνίες, ο ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ απάντησε πως «όλοι έχουν στο μυαλό τους κάποιες προκαθορισμένες ημερομηνίες», ενώ ερωτώμενος για το τι θα γίνει αν ο Μάριο Ντράγκι κουρέψει και άλλο τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών, είπε πως η ελληνική πλευρά έχει σχέδιο, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν θέλει να αποκαλύψει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ