Η Ελλάδα έχει 3 εκ. συνταξιούχους & 2,5 εκ. εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα - Δεν βγαίνουν οι αριθμοί... Του Κ. Στούπα

Ο Έλληνας υπουργός των Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης στο τελευταίο Eurogroup είχε έντονη αντιπαράθεση και με το Σλοβάκο ομόλογό του, κ. Πίτερ Καζιμίρ.

Ο Σλοβάκος Υπουργός φέρεται να είπε στον Έλληνα συνάδελφό του: «Έχεις να πληρώσεις τις συντάξεις; Γιατί εγώ δεν είχα λεφτά να πληρώσω στη Σλοβακία και δεν θα σου δώσω λεφτά για να πληρώσεις συντάξεις στην Ελλάδα».

Η μέση σύνταξη της Σλοβακίας είναι περί τα 375 ευρώ και ο χαμηλότερος μισθός περί τα 352 ευρώ. Ο μέσος μισθός είναι τα 780 ευρώ, όσο περίπου στην Ελλάδα θεωρούμε πως πρέπει να είναι ο κατώτερος.

Η Σλοβακία έχει επιβαρυνθεί προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο EFSF που ανέλαβε τη μερίδα του λέοντος του ελληνικού χρέους, με 7,7 δισ. ευρώ, όσο περίπου είναι το 10% του ΑΕΠ της.

Ας αλλάξουμε λίγο θέση. Ας υποθέσουμε πως δεν είχαμε χρεοκοπήσει εμείς αλλά η Σλοβακία και ο Σλοβάκος υπουργός απαιτούσε δάνειο προκειμένου να πληρώσει τα χρέη του, για να μπορεί να συνεχίσει να καταβάλει συντάξεις διπλάσιες ή τριπλάσιες από τις δικές μας.

Ποια θα ήταν η αντίδρασή του αν το 2010 είχε κληθεί να καταβάλει το 10% του ΑΕΠ για τη διάσωση μιας άλλης χώρας. Το 10% του ΑΕΠ με τα δεδομένα του 2010 ήταν πάνω από 20 δισ. ευρώ ποσό που ισοδυναμεί με 6-7 ΕΝΦΙΑ.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά (ή παριστάνει πως το κάνει) για να διατηρήσει δαπάνες του δημοσίου και συντάξεις τις οποίες δεν μπορεί να πληρώσει με τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.

Είναι βέβαιο πως θα χάσει...

Η Ελλάδα έχει 3 εκατ. συνταξιούχους και 2,5 εκατ. εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ακόμη και το 1,5 εκατ. των ανέργων να βρούν ως εκ θαύματος εργασία, θα έχουνε 4 εκατ. εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και 3 εκατ. συνταξιούχους. Η εξίσωση αυτή δεν βγαίνει όσες κόκκινες γραμμές και να χαράξει η κυβέρνηση στο Eurogroup.

Καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν πρόκειται να μειώνει τις συντάξεις στους δικούς της πολίτες για να συνταξιοδοτούν τα κόμματα στην Ελλάδα τους πελάτες τους, από τα 50 έτη.

Στην Ελλάδα πληρώνουμε για συντάξεις περί το 17,5% του ΑΕΠ. Ήτοι, με ΑΕΠ γύρω 180 δισ. ευρώ περί τα 31 δισ. ευρώ.

Ο μέσος όρος των συνταξιοδοτικών δαπανών στην ΕΕ φτάνει περί τα 13,8% του ΑΕΠ. Στη Γερμανία είναι 12,3% του ΑΕΠ και στη Σλοβακία περί το 7% του ΑΕΠ.

Στην Ελλάδα από το 2000 μέχρι το 2014 το κράτος μόνο (χωρίς αυτά που έχουν καταβάλει τα ασφαλιστικά ταμεία) έχει καταβάλει για την επιδότηση των ασφαλιστικών ταμείων περί τα 200 δισ. ευρώ.

Το ασφαλιστικό βάρος καθιστά κάθε σοβαρή επένδυση στην Ελλάδα απαγορευτική. Κάποιος που λαμβάνει καθαρά στο χέρι 971 ευρώ στοιχίζει στην επιχείρηση περί τα 1.786 ευρώ. Αυτό είναι το υψηλότερο κόστος στην ΕΕ και ενδεχομένως σε όλον τον κόσμο.

Τα στοιχεία αυτά είναι αρκετά για να πειστεί κάποιος πως η Ελλάδα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική κατάρρευση και διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν έκανε τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε όταν έπρεπε.

Όταν η κυβέρνηση υποστηρίζει πως υπερασπίζεται τις συντάξεις των Ελλήνων ή εξαπατά το λαό, ή εξαπατά τον εαυτό της.
 
Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη συνέχιση της καταβολής άνω των 30 δισ. το χρόνο για συντάξεις. Το κατάφερε τη δεκαετία 2000-2010 με δανεικά αυξάνοντας το δημόσιο χρέος. Συνέχισαν να το πράττουν από το 2010 μέχρι το 2015 οι κυβερνήσεις μέσω βαριάς φορολογίας που ελλείψει εισοδήματος εξανέμισε τις καταθέσεις των Ελλήνων.

Η κυβέρνηση χαράσσει κόκκινες γραμμές όπως και οι προηγούμενες γιατί αρνείται να αντιμετωπίσει μια πραγματικότητα που είναι επώδυνη, αλλά οδηγεί σε αδιέξοδο και κατάρρευση.

Ρισκάρει την κατάρρευση της χώρας και την έξοδο από το ευρώ αντί να εξορθολογήσει το ασφαλιστικό και να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα μια ανταγωνιστική οικονομικά χώρα.
 
Αν η χώρα καταρρεύσει και βγει από το ευρώ οι μισθοί και οι συντάξεις της Σλοβακίας σε λίγα χρόνια θα μας φαίνονται πολύ υψηλές για τα ελληνικά δεδομένα.
 
Στη Σλοβακία τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν δημιουργήσει και συνεχίζουν να δημιουργούν πολλές μονάδες παραγωγής. Στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να φεύγουν ή να κλείνουν. Σε λίγα χρόνια από σήμερα είναι βέβαιο πως οι μισθοί και οι συντάξεις στη Σλοβακία θα είναι σε υψηλότερα επίπεδα από την Ελλάδα.

Τι θέλουμε

Η πρόθεση καθενός που βλέπει τα πράγματα όπως είναι δεν είναι να πάμε σε μισθούς και συντάξεις Σλοβακίας. Ο στόχος κάθε διανοητικά υγιούς ανθρώπου είναι το καλύτερο. Ο στόχος είναι μισθοί και συντάξεις Ελβετίας ή έστω Ιρλανδίας ή Γερμανίας. Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να φτιάξουμε και μια αντίστοιχα ανταγωνιστική οικονομία.

Οι οικονομίες που πληρώνουν υψηλούς μισθούς και εξασφαλίζουν υψηλό βιοτικό επίπεδο έχουν περιορισμένο ρόλο του κράτους και των πολιτικών στην οικονομία. Εμείς από εδώ και δεκαετίας αυξάνουμε συνεχώς το ρόλο του κράτους.

Δεν ξέρω αν θα το καταφέρουμε ποτέ. Αυτό που είναι βέβαιο όμως είναι πως κανένας Ευρωπαίος δεν πρόκειται να αποδεχτεί μια συμφωνία με την οποία οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα πληρώνουν πελατειακές συντάξεις στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ