Ποιο είναι το Ελληνικό Μουσείο για…"ρεκόρ" Γκίνες: Ανοίγει μόλις 7 ώρες την εβδομάδα

Αν είναι Παρασκευή πρωί και βρεθείς έξω από το αρχαιολογικό μουσείο της Τζιάς, τότε είσαι τυχερός. 

Το μουσείο είναι ανοικτό για το κοινό από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις τρεις το μεσημέρι. Αν όμως κάποιος θελήσει να επισκεφτεί τους χώρους του μουσείου το απόγευμα, τότε θα πρέπει να περιμένει μέχρι την επόμενη Παρασκευή για να βρει ανοικτές τις πόρτες. Και αυτό γιατί το μουσείο λειτουργεί σήμερα μόνο μια ημέρα την εβδομάδα και μόνο μέχρι το μεσημέρι.

Με απορημένο ύφος κοιτούν οι τουρίστες του νησιού που προσέρχονται για να δουν τα ευρήματα των ανασκαφών που φιλοξενούνται στο χώρο την ανακοίνωση που έχει τοιχοκολλήσει η φύλακας του μουσείου: “Ανοιχτά: Παρασκευή 08:00- 15:00. Κλειστά: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή”, μεταφρασμένη και στα αγγλικά για την ενημέρωση των ξένων επισκεπτών. Την αρχική έκπληξη, όπως περιγράφουν οι υπεύθυνοι του μουσείου, διαδέχεται η απογοήτευση και ο εκνευρισμός, καθώς πολλοί έρχονται για εκδρομή στο νησί ή μένουν μόνο λίγες ημέρες, με αποτέλεσμα να μην έχουν την ευκαιρία να μπουν στο μουσείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μουσείο υπολειτουργεί καθώς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής το απαραίτητο προσωπικό ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία του όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Μάλιστα το φαινόμενο των ελλείψεων προσωπικού επαναλαμβάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια το αρχαιολογικό μουσείο της Κέας να λειτουργεί κανονικά από τα τέλη Ιουνίου και μετά, οπότε και προσέρχονται οι ωρομίσθιοι υπάλληλοι, οι οποίοι και απασχολούνται στο μουσείο μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου.

Όπως σημειώνει επιπλέον η εφορεία αρχαιοτήτων Κυκλάδων, για να λειτουργήσει το μουσείο ομαλά, απαιτούνται τουλάχιστον δέκα μόνιμοι υπάλληλοι. Εντούτοις, κάθε χρονιά προσλαμβάνονται περίπου 2-3 ωρομίσθιοι υπάλληλοι, οι οποίοι καλούνται να κρατήσουν το χώρο ανοικτό.

Το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού δεν αφορά μόνο την Τζιά. Ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου παρέμεινε κλειστός για το κοινό μέχρι τα τέλη Μαρτίου, καθώς το μόνιμο προσωπικό φύλαξης ήταν ελάχιστο και σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού υπήρχαν λόγοι ασφαλείας.

Το θερινό ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων ξεκίνησε την 1η Απριλίου με μόλις 1.100 φύλακες, αλλά σε περισσότερους χώρους σε σύγκριση με πέρσι, με αποτέλεσμα πολλά μικρά μουσεία να παραμένουν ακόμη ουσιαστικά κλειστά, παρά το γεγονός πως η τουριστική κίνηση έχει ξεκινήσει. Σύμφωνα μάλιστα με την Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων το διευρυμένο ωράριο βρήκε τα μεγάλα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους υποστελεχωμένα σε προσωπικό, και δη σε προσωπικό φύλαξης που είναι απαραίτητο για την ασφαλή λειτουργία τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ