Ο νομπελίστας οικονομολόγος Χ. Πισσαρίδης στην Αθήνα - Παρακολουθήστε ζωντανά την διάλεξη!

Δείτε live τη διάλεξη του Νομπελίστα Οικονομολόγου, Χριστόφορου Πισσαρίδη

Το DEREE – The American College of Greece υποδέχεται στις 28 Απριλίου τον οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη (Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών – 2010) που θα δώσει την φετινή διάλεξη της έδρας «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με τίτλο «Κοινωνικά Βιώσιμη Οικονομική Ανάπτυξη».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 28 Απριλίου στις 19:00, στο campus του DEREE στην Αγία Παρασκευή και είναι ανοιχτή στο κοινό.

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, είναι καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics (LSE) και πρόεδρος του Κέντρου Μακροοικονομικής του πανεπιστημίου. Είναι επίσης καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου και Πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας της Δημοκρατίας της Κύπρου, ειδικεύεται στα οικονομικά των αγορών εργασίας, στην μακροοικονομική πολιτική, στην οικονομική ανάπτυξη και στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Το 2010 μοιράστηκε το Νόμπελ Οικονομικών με τους Dale Mortensen του Northwestern University και τον Peter Diamond του MIT για το έργο του στην ανάλυση των αγορών με τριβές.

O Δρ. Πισσαρίδης έχει ασχοληθεί εκτενώς με την ευρωζώνη και έχει εκφράσει επανειλημμένα τις απόψεις του ως προς τη διαχείριση του χρέους της Ελλάδας και τις κοινωνικές επιπτώσεις που αυτή συνεπάγεται.

Σε πρόσφατή του διάλεξη στην Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, μίλησε για την κρίση στην ευρωζώνη, τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται «είναι αυξανόμενη πολιτική συνεργασία, πιο γενναία αλληλεγγύη εκ μέρους των ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης (π.χ. να μην απαιτούν εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα και να συνδυασθεί η αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη) καθώς και ισχυρές μεταρρυθμίσεις στις χώρες του Νότου, ιδιαίτερα στην ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας».

Ο Δρ. Πισσαρίδης έχει επίσης τονίσει την ανάγκη μίας συντονισμένης δημοσιονομικής πολιτικής εντός της ευρωζώνης, «αλλά περισσότερο επεκτατικής», δηλαδή, με υψηλότερες δαπάνες, προκειμένου να τονωθεί η απασχόληση - ειδικά στην περίπτωση της υψηλής ανεργίας των νέων.

Πριν από την βράβευση του με το Βραβείο Νόμπελ, το 2005 ο Χριστόφορος Πισσαρίδης έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος οικονομολόγος που κέρδισε το βραβείο IZA στα οικονομικά των αγορών εργασίας, το οποίο μοιράστηκε και πάλι με τον συνεργάτη του, Dale Mortensen. Έρευνές του έχουν δημοσιευθεί εκτενώς στον επιστημονικό τύπο, ενώ το βιβλίο του Equilibrium Unemployment Theory αποτελεί σημείο αναφοράς στα οικονομικά της ανεργίας και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι εκλεγμένο μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, της Ακαδημίας Αθηνών, της Academia Europaea, και πολλών άλλων, και είναι επίσης επίτιμο μέλος του American Economic Association. Το 2011 υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Εuropean Economic Association. Το 2011 τιμήθηκε με το Μεγαλόσταυρο της Δημοκρατίας της Κύπρου, την υψηλότερη τιμή της Δημοκρατίας, και το 2013 χρίστηκε ιππότης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ για την προσφορά του στα οικονομικά.

Πατήστε εδώ για να δείτε το live

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ