Ο αγαπημένος σεφ, Άκης Πετρετζίκης μας ετοιμάζει το πιο νόστιμο & υγιεινό ριζότο με λαχανικά!

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής 

 

Συστατικά

1 λίτρο ζωμό λαχανικών
1 λεμόνι
2 κ.σ. λάδι
½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο (το λευκό και το ανοιχτό χρώμα μόνο, πολύ καλά πλυμμένα και ψιλοκομμένα)
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
φύλλα από 6 κλωνάρια θυμάρι
χοντρό αλάτι
1 κούπα ρύζι arborio
2 κούπες λαχανάκια Βρυξελλών, κομμένα στη μέση και σοταρισμένα αν θέλουμε
2 κούπες φύλλα από λάχανο σαβόι σε λεπτές λωρίδες
ένα μικρό ματσάκι κόκκινο kale
1 κούπα μπιζέλια
¼ της κούπας κομμένο φρέσκο βασιλικό
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ζεσταίνουμε το ζωμό λαχανικών σε μία κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά.
Βγάζουμε το ξύσμα από το λεμόνι και μετά το κόβουμε στη μέση , το στύβουμε και αφήνουμε το χυμό στην άκρη.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι  σε υψηλή φωτιά. Προσθέτουμε μέσα τα κρεμμύδια, το πράσο και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε τα λαχανικά μας μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν για περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το σκόρδο  και το θυμάρι μαζί με μία καλή πρέζα αλάτι και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσουν τα αρωματικά μας για άλλα 2 λεπτά.
Αυξάνουμε τη φωτιά στο υψηλό και προσθέτουμε το ρύζι και το χυμό λεμόνι που είχαμε αφήσει στην άκρη και ανακατεύουμε να αναμειχθούν όλα τα υλικά.
Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί ο ζωμός και τότε ρίχνουμε μέσα μία κουτάλα από το ζεστό ζωμό μας.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός και μετά ρίχνουμε μέσα άλλη μία κουτάλα από το ζωμό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία (ζωμό, ανακάτεμα, ζωμό) μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να τελειώσουμε όλο το ζωμό (περίπου 20 λεπτά).
Σε αυτό το σημείο ριζότο μας πρέπει να είναι κρεμώδες.
Ρίχνουμε μέσα το ξύσμα λεμονιού, τα λαχανικά, το βασιλικό και λίγο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως. 

Who is Who:

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.
Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «The Goring».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ