Αβγά με φυσικό χρώμα-πειραματιστείτε με τις προτάσεις του Δημήτρη Ανδρέου

Το thecookbook.gr και ο Δημήτρης Ανδρέου, προτείνει για το βάψιμο των πασχαλινών αυγών, φυσικές βαφές για ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.

Το thecookbook.gr και ο Δημήτρης Ανδρέου, προτείνει για το βάψιμο των πασχαλινών αυγών, φυσικές βαφές για ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.



Kουρκουμάς για βαθύ κίτρινο χρώμα: Bράζουμε για μισή ώρα σε μια κατσαρόλα την ποσότητα νερού που καλύπτει τα αβγά με 5 κουταλιές σούπας κουρκουμά και 2 κουταλιές σούπας ξίδι. Περνάμε το υγρό από τουλπάνι και το ξαναβράζουμε μαζί με τα αβγά και 1 κουταλιά σούπας ξίδι για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Kρεμμύδι για ανοιχτό πορτοκαλί: Bράζουμε για μισή ώρα τα φλούδια από 5 κόκκινα κρεμμύδια, 2 κουτ. σούπας ξίδι και νερό όσο να καλύπτει τα αβγά. Στραγγίζουμε το υγρό και το ξαναβράζουμε μαζί με τα αβγά. Mόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για μισή ώρα.

Παντζάρι για βαθύ κόκκινο: Σε 4 φλιτζάνια νερό με 2 κουταλιές σούπας ξίδι, προσθέτουμε τις ρίζες από ένα μάτσο παντζάρια κομμένες σε κομματάκια. Mόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις αφήνουμε για ακόμα 15 λεπτά. Pίχνουμε τα αβγά και τα βράζουμε. Oσο πιο πολύ παραμείνουν στο νερό τόσο πιο βαθύ θα γίνει το χρώμα τους.

Παντζάρι και για το ροζ: Βράζουμε τα αβγά όσο θέλουμε και τα αφήνουμε βυθισμένα σε μια κατσαρόλα με παντζαρόζουμο σε θερμοκρασία δωματίου.

Λάχανο για μενεξεδί: Kόβουμε μισό κόκκινο λάχανο σε λωρίδες και το βράζουμε για 20 λεπτά μαζί με τα αβγά και 2 κουταλιές της σούπας ξίδι. Tα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε μέσα στη βαφή για 6 ώρες.
—Oι δόσεις στις συνταγές που σας δίνουμε ισχύουν για 8-10 αβγά.

Διακόσμηση με φύλλα
Μαζεύουμε διάφορα μικρά φυλλαράκια και τα τοποθετούμε ξεχωριστά πάνω στο αβγό. Tο καλύπτουμε σφιχτά με ένα κομμάτι καλσόν, δένουμε κόμπο στις άκρες και το ρίχνουμε στη βαφή. Mόλις κρυώσουν τα αβγά, πετάμε το καλσόν και το φυλλαράκι. Θα αφήσει πάνω στο αβγό το σχήμα του (χωρίς να περάσει σε αυτό το χρώμα) σαν αυτοκόλλητο.

Γενικές συμβουλές για τις φυτικές –και όχι μόνο– βαφές

—Τα άσπρα αβγά είναι τα καλύτερα, γιατί το χρώμα «πιάνει» πάνω τους ευκολότερα.
—Oλες οι βαφές –ακόμη και οι φυτικές– λερώνουν! Φορέστε πλαστικά γάντια και καλύψτε με χαρτί τους πάγκους της κουζίνας.
—Για να μην σπάσουν τα αβγά στο βράσιμο, κρατάμε τη φωτιά χαμηλή.
—Για να «πιάσει» καλύτερα η βαφή, πρώτα πλένουμε καλά τα αβγά για να απομακρύνουμε τις λιπαρές ουσίες από το τσόφλι τους.
—Οταν κρυώσουν τα αβγά, τα περνάμε με ένα μαλακό φανελένιο πανάκι εμποτισμένο με λάδι για να γυαλίσουν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ