Βαρουφάκης-Τσακαλώτος: Δεν αλλάζει η «γραμμή», αλλάζει η διαδικασία - Καμία συζήτηση για Εργασιακά & Ασφαλιστικό

«Βήμα-βήμα συμφωνία» ως τον Μάιο με βάση τη λίστα Βαρουφάκη ή «όλα μαζί τον Ιούνιο» είναι οι λύσεις που θα προτείνει στους θεσμούς η κυβέρνηση, για να υπάρξει απεμπλοκή της διαπραγμάτευσης. 

Ωστόσο, παρά τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup της Παρασκευής, η γραμμή της κυβέρνησης επί της ουσίας δεν άλλαξε, άλλαξε μόνον η μορφή των συνομιλιών με τους δανειστές, προσθέτοντας τρεις νέες ομάδες διαπραγμάτευσης.
 
Με μια κοινή εμφάνιση -για να διασκεδάσουν ίσως και τις εντυπώσεις περί «παραγκωνισμού» του υπουργού Οικονομικών- οι κύριοι Βαρουφάκης και Τσακαλώτος μίλησαν στους δημοσιογράφους, μετά την πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης, στην οποία ετέθη συντονιστής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις.

"Η άτυπη ομάδα υπουργών έγινε επίσημη"

Ως προς τις μεταξύ τους σχέσεις, οι δύο άνδρες τόνισαν ότι παραμένουν απολύτως φιλικές όπως και πριν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα προσπαθούν διαρκώς να βελτιώσουν τον τρόπο δουλειάς τους. «Υπήρχε πάντα μία άτυπη ομάδα υπουργών, τώρα παίρνει επίσημο χαρακτήρα», τόνισαν.

Ο κύριος Βαρουφάκης δήλωσε ότι:
-Κινούμαστε προς μία σταδιακή συμφωνία. Αναμένουμε να υπάρξει σύγκλιση εντός της εβδομάδος ή των αμέσως επόμενων ημερών.
-Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος, τόσο αυξάνεται η ένταση της διαπραγμάτευσης.
-Αύριο θα είναι έτοιμο -σε γενικές γραμμές- το πολυνομοσχέδιο που, αν ψηφιστεί, θα αποτελέσει τη βάση για μία ενδιάμεση συμφωνία. Θα βασίζεται στις 18+8 προτάσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση στους θεσμούς. Ο κατάλογος δεν θα εμπεριέχει μερικά άλλα μέτρα όπως τον ΦΠΑ, το Τουριστικό Τέλος, τα «κόκκινα δάνεια» ή την «κακή τράπεζα».
-Θα τους δείξουμε ότι έχουμε έτοιμες προτάσεις. Αν δεν τις δεχτούν και θέλουν συνολική λύση, μπορούμε να συμφωνήσουμε να πάνε όλα σε μια συνολική πλήρη συμφωνία τον Ιούνιο.

Ο κύριος Τσακαλώτος εξήγησε όμως ότι στη φάση αυτή η κυβέρνηση δεν βάζει καν σε συζήτηση Εργασιακά και Ασφαλιστικό. «Η Πολιτική Ομάδα Διαπραγμάτευσης δεν βάζει θέματα που δεν θα περάσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, στα οποία θέλουμε πολιτική νομιμοποίηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παράλληλα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Brussels Group που ασχολήθηκε με την ατζέντα των νέου γύρου διαπραγματεύσεων που ξεκινά την Τετάρτη, υπό τον κ.Χουλιαράκη. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ