Πώς ο Γιάνης από "αρχηγός" γίνεται "Βαρουφάκης υπό εποπτεία" & τα φώτα περνούν σε δευτεραγωνιστές

Με στόχο να φτάσει ακόμη και πριν το Eurogroup τις 11ης Μαΐου, σε μια «έντιμη» συμφωνία με εταίρους και δανειστές το Μαξίμου προχώρησε  στην ανασύνθεση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, βάζοντας μπροστά  ξανά την μηχανή με αρχηγό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, βάζοντας στην πραγματικότητα στην άκρη  τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Δεν επιδεχόταν καμιάς καθυστέρησης η απόφαση αφού ο ίδιος ο Πρωθυπουργός  και οι συνεργάτες του έκριναν ότι η μοναξιά του κ Βαρουφάκη στη Ρίγα & η απόλυτη απομόνωση του απο όλους τους ομολόγους του ήταν ταπεινωτική  & οδηγούσε σε σταδιακή & κομψή "αναδόμηση" του  

Γι' αυτό και αποφασίσθηκε η συγκρότηση «πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης», όπου την ευθύνη θα έχει ο κ. Βαρουφάκης, αλλά τον συντονισμό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ η ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group περνά στον άνθρωπο του Γ. Δραγασάκη και Πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη.

Ο μέχρι σήμερα άνθρωπος του ΥΠΟΙΚ στις διαπραγματεύσεις και Γενικός Γραμματέας δημοσιονομικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών Ν. Θεοχαράκης αναλαμβάνει τη συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου. Γιά την καλύτερη υπoστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, όπου υπήρξαν διαρκή παράπονα από την πλευρά των δανειστών, αποφασίστηκε «η δημιουργία ειδικής ομάδας συντονισμού, υπό τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά».
Βέβαια, για ευνόητους λόγους, κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι στη σύσκεψη της Κυριακής «επιβεβαιώθηκε η στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη που έχει γίνει στόχος μεθοδευμένων δημοσιευμάτων του διεθνούς τύπου» και προσθέτουν πως ο κ. Βαρουφάκης «κινείται πάντα στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και των επιτελικών οργάνων της κυβέρνησης. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα συνεχίσει να εργάζεται για μια βιώσιμη λύση».

Το non paper της κυβέρνησης

 «Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη με αντικείμενο το συντονισμό και την παρακολούθηση της πορείας της διαπραγμάτευσης.

Ανασχηματισμός στην ομάδα διαπραγμάτευσης - Επικεφαλής ο Τσακαλώτος, πρόσωπα "κλειδιά" οι Χουλιαράκης & Σαγιάς! - Κυρίως Φωτογραφία - Gallery - Video

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπεύθυνος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, καθώς καιο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλ. Τσακαλώτος.

1.Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη που έχει γίνει στόχος μεθοδευμένων δημοσιευμάτων του διεθνούς τύπου. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης κινείται πάντα στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και των επιτελικών οργάνων της κυβέρνησης. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα συνεχίσει να εργάζεται για μια βιώσιμη λύση.

2. Συγκροτείται πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του Υπουργού Γ. Βαρουφάκη, με τον συντονισμό της να ανατίθεται στον Ευκλ. Τσακαλώτο.

3. Για την καλύτερη υπoστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής ομάδας συντονισμού, υπό τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά.

4. Στο Γενικό Γραμματέα δημοσιονομικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Ν. Θεοχαράκη, ανατέθηκε η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου.

5. Τέλος την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης».

Σύσκεψη το απόγευμα της Δευτέρας

Συνεδρίαση της «πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης» υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη αναμένεται στις 18.30 στο υπουργείο Οικονομικών. 

Η ΝΔ για την απομάκρυνση Βαρουφάκη 

«Ο κ. Βαρουφάκης δεν είδε φως και μπήκε σε αυτή την κυβέρνηση. Αυτός και η πολιτική που εκπροσωπεί ήταν επιλογή της κυβέρνησης» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον ρόλο Βαρουφάκη στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

«Ο κ. Τσίπρας είναι παγιδευμένος σε αυτή του την επιλογή, διότι αν προσπαθήσει να απεμπλακεί από τον υπουργό του ομολογεί ότι ως τώρα απέτυχε η πολυδιαφημισμένη διαπραγμάτευση που δήθεν έκανε» τονίζει ο κ. Καραγκούνης και καταλήγει:

«Τον πλαισιώνει με διαφορετικούς συνεργάτες, γιατί να τον διώξει δεν μπορεί και να τον κρατήσει όπως ήταν δεν το αντέχει».

Κυβέρνηση: «Στηρίζουμε τον Βαρουφάκη»

Στη δήλωση του Κ. Καραγκούνη απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης:

«Συμφωνούμε απολύτως με τον κ. Καραγκούνη ότι "ο κ. Βαρουφάκης δεν είδε φως και μπήκε σ’ αυτή την κυβέρνηση" και ότι "αυτός και η πολιτική που εκπροσωπεί είναι επιλογή της κυβέρνησης". Γι’ αυτό ακριβώς και η κυβέρνηση στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών στις στοχευμένες και κατευθυνόμενες επιθέσεις που δέχεται».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ